Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σε κινητικότητα 10.000 εργαζόμενοι σε ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ

Οι 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ είτε θα μεταφερθούν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ είτε θα ενταχθούν στο νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ -       ΕΝΕΤ

Σε καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν έως το τέλος του χρόνου γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και παραϊατρικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ καθώς και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ καθώς και εκείνοι των δομών του ΕΣΥ αναμένεται να μείνουν εκτός για μικρό χρονικό διάστημα, με το 75% του μισθού τους. Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην ενοποίηση των Μονάδων Υγείας του φορέα, με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξουν θέση εργασίας οι 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και εκείνοι των δομών του ΕΣΥ.


Η κινητικότητά τους θεωρείται δεδομένη, ανεξάρτητα από το πιο σενάριο θα ακολουθηθεί για τη δημιουργία του νέου ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μείνουν εκτός για μικρό χρονικό διάστημα, με το 75% του μισθού τους, ώστε η μετάβαση να μην επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία. Βέβαια, ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είναι να μείνουν κάποιες μονάδες για ένα διάστημα χωρίς προσωπικό, κάτι που φαίνεται να αποτελεί πονοκέφαλο και για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Στόχος είναι να μην υπάρξει κενό στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους» διαβεβαίωσε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι οι οδηγίες του είναι να υπάρξει σχέδιο ώστε να αποφευχθεί τέτοιο ενδεχόμενο.

Σήμερα τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μαζί με τις λιγοστές Μονάδες Υγείας του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που συγχωνεύτηκαν, διαθέτουν συνολικά 10.000 εργαζομένους. Οι γιατροί είναι περίπου 5.500, εκ των οποίων οι 500 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι υπόλοιποι έχουν μια πιο ελαστική σχέση εργασίας, που τους επιτρέπει να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία, ενώ ορισμένοι έχουν και 4ωρη σχέση εργασίας. Αυτό φαίνεται πως είναι και το αγκάθι για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι πολλές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας του ιατρικού προσωπικού δημιουργούν προσκόμματα για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος, καθώς πολλοί γιατροί θα αναγκαστούν να αλλάξουν εργασιακές συνθήκες, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις. Προσώρας αναζητείται η χρυσή τομή.

Πάντως, από τους περίπου 10.000 εργαζομένους, περίπου 600 διοικητικοί υπάλληλοι, που ασχολούνται με διαδικασίες όπως παροχές, συντηρήσεις, ιατρικά μηχανήματα, αναμένεται να διατηρήσουν τις θέσεις τους, ώστε να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις υπάρχουσες υποθέσεις.

Ομως εντός των ημερών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μετακινήσει 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, θέμα για το οποίο έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Οι υπάλληλοι αυτοί είτε θα μεταφερθούν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ είτε θα ενταχθούν στο νέο φορέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θα δημιουργηθεί. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την τρύπα στους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου. Πάντως τα σενάρια που εξετάζονται για το νέο ενιαίο σύστημα είναι τρία:

** Είτε όλες οι Μονάδες Υγείας θα ενωθούν υπό το ΕΣΥ,

** Είτε τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ θα λειτουργήσουν υπό τον ΕΟΠΥΥ,

** Είτε θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας όπου θα ενταχθούν όλες οι δομές, κάτι που θεωρείται και πιο πιθανό.

Ολα πάντως είναι ακόμη ανοικτά, καθώς εξετάζεται λεπτομερώς και η πρόταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής υπό τον καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη, draft της οποίας έχει παραδοθεί στον υπουργό Υγείας.

Καταγραφή ασφαλισμένων

Στο μεταξύ, πριν από τις όποιες αλλαγές, οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ προσπαθούν να καταγράψουν τον αριθμό των ασφαλισμένων που ανήκουν στο φορέα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε, «ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι». Μάλιστα κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, υπάρχουν 3 εκατ. άτομα που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα και άλλα 3 εκατ. που φέρονται να μην έχουν επίσης ασφαλιστική ικανότητα αλλά μπορεί να είναι διπλοεγγεγραμμένα σε διάφορα Ταμεία.

Για το λόγο αυτό ξεκινά άμεσα υπό την εποπτεία του υφυπουργού Υγείας Αν. Μπέζα, με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ειδικό πρόγραμμα καταγραφής των ασφαλισμένων του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατόν να καταγραφούν και οι ανασφάλιστοι, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει πρόγραμμα κάλυψης και νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανότατα και με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου