Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Διχασμένοι οι γιατροί για ενοποίηση πρωτοβάθμιας φροντίδας και κινητικότητα




ENET. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αλλάξει πλήρως όλες τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού κλάδου, ώστε να είναι ενιαίες και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους το δικαίωμα και για ιδιωτικό έργο

Σφοδρή αντιπαράθεση στους κόλπους των γιατρών ξέσπασε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τόσο την επικείμενη ενοποίηση όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όσο και την κινητικότητα για 10.000 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας. Αγκάθι στις επερχόμενες αλλαγές αποτελούν οι νέες εργασιακές σχέσεις που θα προκύψουν για όλους τους γιατρούς με το νέο σύστημα.


Το σχέδιο

Ειδικότερα, ο Αδωνις Γεωργιάδης εντός της εβδομάδας παραλαμβάνει από την ειδική επιστημονική επιτροπή, που συστήθηκε υπό τον καθηγητή Κ. Σουλιώτη, την πρόταση για την ανασυγκρότηση όλων των μονάδων Υγείας της χώρας.

Το σχέδιο που θα ενοποιεί όλες της μονάδες (ΠΦΥ), δηλαδή πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και νέες συνθήκες εργασίας για τους 6.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, αλλά και τους συμβεβλημένους με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Ζήτημα που, όπως αναφέρουν πληροφορίες, απασχόλησε ιδιαιτέρως την επιστημονική επιτροπή, καθώς σήμερα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα.

Υπάρχει το ιατρικό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ που είναι με συμβάσεις, υπάρχουν οι μόνιμοι με ωράριο 5,5 ωρών και δυνατότητα και για ιατρείο, αλλά και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που απασχολούνται 8ωρο και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο. Και από την άλλη υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, που παρέχουν επίσης υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Οπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αλλάξει πλήρως όλες τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού κλάδου, ώστε να είναι ενιαίες και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους το δικαίωμα και για ιδιωτικό έργο.

Μέτωπο

Ομως στον ιατρικό κόσμο έχουν βγει τα μαχαίρια για το πώς ακριβώς θα οριστούν οι νέες συνθήκες εργασίας, αλλά και πώς θα συσταθεί ο νέος ενιαίος φορέας:

* Από τη μία υπάρχουν οι γενικοί γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι προτείνουν να δημιουργηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που θα έχει την ευθύνη του λεγόμενου gatekeeping (σύστημα παραπομπής). Δηλαδή οι γενικοί γιατροί θα εξετάζουν αρχικά τους ασθενείς, οι οποίοι για να επισκεφθούν γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να παίρνουν το σχετικό παραπεμπτικό.

* Από την άλλη, οι ιατρικοί σύλλογοι και οι ενώσεις αντιτίθενται, καθώς υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα νέο «μπλοκ» γιατρών που θα ελέγχει το σύνολο των ασθενών και θα τους κατευθύνει όπου και σε όποιον επιθυμεί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...

Ενα άλλο αγκάθι στην πρόταση αυτή αποτελεί και ο μικρός αριθμός των γενικών γιατρών (3.500) που διαθέτει η χώρα, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής προτείνει πάντως στο σύστημα αυτό να συμπεριληφθούν παθολόγοι και παιδίατροι -οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα- ώστε ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών να φθάσει περίπου τους 7.000 που απαιτούνται για την κάλυψη όλης της χώρας. ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου