Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο την αλληλεγγύη μέσω των 25 ευρώ



ONMED. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα κατευθύνονται τα 25 ευρώ για την νοσηλεία των ασθενών στο ΕΣΥ. Δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα ούτε από τον νόμο ούτε από το μεσοπρόθεσμο, τονίζει στο ONMED.GR ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας με αφορμή την πρόθεση του υπουργού να δημιουργήσει ένα «κουμπαρά» κοινωνικής αλληλεγγύης ο οποίος θα συγκεντρώνει τα ποσά από το 25ευρο για αναξιοπαθούντες, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό, δεν το επιτρέπει ούτε το προβλέπει ο νόμος αλλά και ούτε και το μεσοπρόθεσμο, και στηλιτεύοντας την τακτική του κ. Γεωργιάδη, σημειώνει « ο υπουργός Υγείας κοροιδεύει ασύστολα και είμαστε τυχεροί που τα 25 ευρώ δεν τα έκανε 50 ευρώ».


Η βόμβα του 25ευρου

Σχολιάζοντας την ιστορία του 25ευρου που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, ο κ. Βαρνάβας εκτιμά πως «είναι λογικό που έγινε τόσο συζήτηση με το θέμα. Εκεί που ο πολίτης πίστευε ότι όλα τα χαράτσια είχαν τελειώσει, εκεί που άκουγε από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα και success story, έρχεται η βόμβα με τα 25 ευρώ αλλά και το ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από φαρμακοποιούς».

«Ξέρετε», συνεχίζει, «όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί στον πολίτη την εικόνα, ότι μπαίνουν φραγμοί στα δημόσια νοσοκομεία. Όταν δηλαδή κάποιος εισέλθει στο νοσοκομείο αυτό αυτομάτως σημάνει καταστροφικές δαπάνες για την υγεία. Και πλέον είναι γεγονός, ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά δεν προσεγγίζουν το ΕΣΥ, ή ένα πάσει περιπτώσει η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι εξαιρετικά χαμηλή, όπως αναφέρει και σχετική έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι, όταν θα πάνε οι πολίτες στο νοσηλευτήριο, τότε θα είναι πολύ αργά και το κόστος θα είναι τεράστιο για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα».

Η ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας

Πως σχολιάζει ένας γιατρός αλλά και συνδικαλιστής ταυτόχρονα το σημερινό δύσκολο υγειονομικό και κοινωνικό περιβάλλον;

«Η κοινωνία περνάει μία υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση», απαντά και συνεχίζει: «Η ίδια η ανεργία και η ανασφάλεια, είναι νοσογόνοι παράγοντες. Υπάρχουν με μετρήσιμα αποτελέσματα πλέον, αυξημένα εγκεφαλικά και ψυχολογικά προβλήματα στους πολίτες , οι οποίοι κατευθύνονται όλο και περισσότερο στον αλκοολισμό ή σε ουσίες. Ολοι οι δείκτες που μιλάνε για βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης μειώνονται. Οι Εμβολιασμοί έχουν μειωθεί με δραματικές συνέπειες για την δημόσια υγεία, η, διατροφή, έχει υποβαθμιστεί η περιγεννητική θνησιμότητα έχει αυξηθεί. Με όλα αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση σπέρνει θανατικό».

«Και μέσα σε όλα αυτά», συνεχίζει, «έχουμε μείωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ στα 1,6 το 2014 από 1,86 εφέτος και από 3,2 δις ευρώ που ήταν το 2009. Ο όποιος πάντως, προσπαθήσει να μας πει ότι όλο αυτό το ποσό, ήταν μίζες και υπερκατανάλωση τιμών, είναι άσχετος».

Κινητικότητα χωρίς πλάνο

Αναφορικά με το θέμα της κινητικότητας, ο κ. Βαρνάβας υπογραμμίζει ότι η επόμενη ημέρα της κινητικότητας δεν έχει κανένα πλάνο. Και συνεχίζει:

«Κατ αρχάς ο υπουργός Υγείας, έχασε το στοίχημα, καθώς είχε προβλέψει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα πήγαιναν όλοι στις δουλειές τους. Τώρα, υπεισέρχεται το θέμα του ΑΣΕΠ για λόγους διαφάνειας όπως δήλωσε την εβδομάδα που μας πέρασε. Δηλαδή αυτά που είχαν σχεδιάσει δεν είχαν διαφάνεια;»

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει το σχέδιο της κινητικότητας «διάλυση 8 νοσοκομείων με εργαζόμενους στα πεζοδρόμια. Αυτό έγινε δυστυχώς, τονίζει, προσθέτοντας ότι όχι μόνο προκλήθηκε εγκεφαλικό στα άλλα νοσοκομεία, αλλά χάθηκαν και πολύτιμα τμήματα. Δεν υπάρχει πλέον ένα Λοιμωδών νοσοκομείο στην χώρα, δηλαδή, αν εκδηλωθεί μία επιδημία δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε τους ανθρώπους».

«Και το κυριότερο», αναφέρει στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «σε λίγο καιρό, θα έχουμε το δεύτερο κύμα κινητικότητας που σημαίνει πενταπλάσιος αριθμός νοσοκομείων (40 νοσηλευτήρια) με ό,τι σημαίνει αυτό για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας. Προβλέπω ότι στην δεύτερη φάση της κινητικότητας, θα διαλυθεί και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

Διάλυση νοσοκομείων για το χατίρι της Τρόικας

Σε ερώτηση του ONMED.GR για το πως βλέπει την επόμενη ημέρα των συγχωνεύσεων κλινών και κλινικών, όπως για παράδειγμα το μεγάλο Hospital Trust που δημιουργείται με την συνένωση του Σισμανόγλειου και Αμαλία Φλέμιγκ, όπου για πρώτη φορά δημιουργείται δημόσιο Κέντρα Αποκατάστασης, ο συνομιλητής μας, υπογραμμίζει:

«Υπήρχαν τόσοι χώροι για να γίνουν Κέντρα Αποκατάστασης, δεν χρειαζόνταν να διαλυθεί το Φλέμιγκ. Το νοσοκομείο Πέτρα Ολύμπου επίσης ρημάζει, αφού εκκενώθηκε από ψυχιατρείο και ενώ υπήρχε αρχικός σχεδιασμός για δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης που θα κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Επίσης, το νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι το βάζουν σε εφημερία και το νοσηλευτήριο δεν λειτουργεί. Θεωρώ ότι διέλυσαν νοσοκομεία μόνο και μόνο για να αποδείξουν στην τρόικα ότι γίνεται δουλειά».

Αναφορικά με το προσωπικό, θυμάστε, λέει ο κ. Βαρνάβας, ότι ο υπουργός είχε ανακοινώσει αρχικά για 1250 που θα μετακινηθούν τα οποία έγιναν τελικά 1800. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπόσχονταν ακόμη, ότι δεν θα έμπαινε κανένας σε διαθεσιμότητα και μπήκαν 200. Αυτοί οι 200, διατηρούσαν και ιδιωτικό ιατρείο και τώρα θα βρεθούν σε μία κλινική όπου θα υπάρχουν γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση οπότε δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός κατά την διάρκεια του 12ου συνεδρίου Healthworld για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει έξι εκατ. ανασφάλιστους, ο κ. Βαρνάβας απαντά ότι πράγματι τα στοιχεία αυτά μας άφησαν άφωνους.

Αποψιλώνουν και την ΠΦΥ

Σε ερώτηση για το πως βλέπει το νέο σχήμα που αναμένεται να δημιουργηθεί για να αναπτύξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, επισημαίνει:

«Αν καταφέρουν να διαλύσουν και την ΠΦΥ θα έχουν διαλύσει τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να καταλάβουμε πως θα οργανωθεί ο δημόσιος αυτός φορέας». 

Σε ερώτηση για το τι προβλέπεται για τους 6000 γιατρούς του ΙΚΑ, απαντά ότι «Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με τους τους γιατρούς αυτούς και εάν θα πάνε στα Κέντρα Υγείας».

«Το ευκταίο και το λογικό», καταλήγει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, «θα ήταν να στηριχθεί ο ΕΟΠΥΥ, να στηριχθούν τα Κέντρα Υγείας, να δημιουργηθεί μία ΠΦΥ αυτόνομη που θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από το ΕΣΥ και το περιστατικό να πηγαίνει στα νοσοκομεία με παραπεμπτικό. Και το όφελος θα ήταν πολλαπλάσιο και σε μία 5ετια θα είχε γίνει απόσβεση και τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου