Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Βράζουν οι μονάδες και τα Κέντρα Υγείας για την κινητικότητα

Βράζουν οι μονάδες και τα Κέντρα Υγείας για την κινητικότητα

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Αναστάτωση στους γιατρούς και εργαζομένους των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ αλλά και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» ότι μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας 10.000 εργαζόμενοι προκειμένου να στηθεί ένα ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το προσωπικό των μονάδων που θα αλλάξει καθεστώς εργασίας αναμένεται να μπει σε κινητικότητα για μικρό χρονικό διάστημα (με το 75% του μισθού) προκειμένου να μπορούν ταυτόχρονα να παρέχονται οι υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους.

Ανοιχτός είναι ωστόσο πάντα ο κίνδυνος κάποιες μονάδες να βρεθούν χωρίς προσωπικό μέχρι να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι το προσωπικό των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας θα αλλάξει καθεστώς εργασίας, ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο θα ακολουθηθεί από το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία του ενιαίου συστήματος.


Οι συγχωνεύσεις

Ο φόβος όμως των εργαζομένων εστιάζεται κυρίως στο αν θα κλείσουν μονάδες, αν θα υπάρξουν απολύσεις ή αν θα αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολυϊατρεία που εδρεύουν σε νοικιασμένα κτήρια θα συγχωνευθούν με άλλα κοντινά που βρίσκονται σε κτήρια του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται οικήματα που είναι αναξιοποίητα επί χρόνια, ώστε αν χρειαστεί κάποιες μονάδες να μεταφερθούν εκεί και να μην καταβάλλονται υψηλά ενοίκια.

«Ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχτεί ουδεμία πράξη κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, καθώς επίσης και την καταστρατήγηση και κατάργηση εργασιακών θέσεων ιατρών και υγειονομικών. Εχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας του ελληνικού λαού μέσω των δημοσίων δομών», σημειώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, και συμπληρώνει: «Η κινητικότητα στο χώρο της ΠΦΥ και στην περίθαλψη γενικότερα των γιατρών και του λοιπού προσωπικού δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει, διότι θα στηρίξουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών της ΠΦΥ. Οι πειραματισμοί που έγιναν με τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα συνεχιστούν».

Υγεία για όλους

Ναι στις αλλαγές αλλά χωρίς απολύσεις, λέει η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Ελευθερίου: «Σε σχέση με την κινητικότητα και τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πάνω και πρώτα απ” όλα βάζει την προϋπόθεση να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

»Εφ” όσον ισχύσει αυτή η προϋπόθεση, εμείς είμαστε της άποψης ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μια μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στον εξορθολογισμό των δαπανών, στο άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν να κάνουν σύμβαση μέσα από κλειστούς προϋπολογισμούς, στην κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων με ταυτόχρονη θέσπιση 5 ευρώ συμμετοχής στην ιατρική επίσκεψη, στην ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, στη μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας με τελικό σκοπό να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, προς τα δημόσια νοσοκομεία».

Τον κίνδυνο να μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς δημόσιες δομές Υγείας υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ- ΕΟΠΥΥ) σε ανοιχτή επιστολή: «Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να κλείσει τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, με πρόφαση μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας.

»Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, έστω και για μία ημέρα, να κλείσει τις Μονάδες Υγείας (πρώην Πολυϊατρεία ΙΚΑ) στερώντας το δικαίωμα από τους πολίτες της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε Υπηρεσίες Υγείας και ωθώντας τους προς τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, για να έχουν στοιχειώδεις παροχές Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου