Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ελλειμμα μηδενικό ζητάει η τρόικα για όλα τα Ταμεία

Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΑΚΥΡΩΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΒΡΟΥΤΣΗ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ - ΕΝΕΤ

Πλήρη ανατροπή στην εικόνα του καλού μαθητή, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση με την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, δημιουργεί η εμπλοκή με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ το 2014, καθώς και η μη τήρηση τριών προαπαιτούμενων μέτρων που έχουν προβλεφθεί στα δυο Μνημόνια.

Πήγαν όμως στον Κυριάκο χθες οι τροϊκανοί. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ακύρωση στο «παρά ένα» του ραντεβού που είχε ο κ. Γ. Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς», ότι δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό θέμα για έλεγχο και ότι οι όποιες απορίες λύθηκαν σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η τρόικα εξέφρασε τη δυσφορία της γιατί το έλλειμμα των Ταμείων, καθώς και του ΕΟΠΥΥ, εμφανίζεται για το 2014 υψηλότερο κατά 2 δισ. ευρώ από το εκτιμώμενο, ποσό για το οποίο οι δανειστές μας ξεκαθάρισαν ότι «δεν μπορεί να καλυφθεί από το Ειδικό Αποθεματικό του Προϋπολογισμού». Κατηγόρησαν δε ευθέως τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι δεν υλοποίησαν την «προαπαιτούμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και ζήτησαν άμεσα μέτρα που σχετίζονται με τις περικοπές συντάξεων (κυρίων και επικουρικών), καθώς και με τα εφάπαξ.


Μένουν Αθήνα

Επιπροσθέτως, ενδέχεται να παραμείνουν στην Αθήνα και δεν αποκλείουν νέα συνάντηση την εβδομάδα που έρχεται με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «όταν θα έχει ετοιμάσει τις πρόσθετες διευκρινίσεις» που ζητήθηκαν μέσω του κ. Γ. Στουρνάρα.

* Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, ο οποίος εμφανίζει φέτος πρόσθετο έλλειμμα 150 εκατομμυρίων και 450 εκατ. το 2014. Ζητούν να μάθουν γιατί δεν εφαρμόστηκε η ειδική εισφορά του 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ή κάποιο άλλο ισόποσο μέτρο που θα επέφερε μηδενισμό του ελλείμματος, όπως είχε υποσχεθεί στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

* Επιπλέον, έθεσαν θέμα καθυστέρησης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα του ΙΚΑ από την καθυστέρηση στην απόδοση 130.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Και στα ελλείμματα αυτά δεν υπολογίζεται ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα έχει έλλειμμα το 2014 της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Συνολικά η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία για φέτος και του χρόνου φτάνει, όπως έγραψε η «Ε» την περασμένη Τετάρτη, στα 4 δισ. ευρώ.

Φέτος ο Προϋπολογισμός θα καλύψει ελλείμματα στα ταμεία κύριας ασφάλισης της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, στα οποία, αν προστεθεί και το έλλειμμα των 320 εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι θα έχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, η «μαύρη τρύπα» θα κλείσει με 2,1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα νέα ελλείμματα του 2014 που για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

* Η τρόικα ζήτησε την επίσπευση των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία εφάπαξ και αναμένεται να θέσει θέμα ευρείας εφαρμογής της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» για το σύνολο των Ταμείων.

Νέος υπολογισμός

Ειδικότερα, ζήτησε την επίσπευση της εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, με χρησιμοποίηση νέας τεχνικής βάσης. Με το νέο τρόπο, δύο ασφαλισμένοι με τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές, αποχωρώντας με διαφορά 1 έτους μπορεί να έχουν διαφοροποίηση στο ύψος του εφάπαξ, ενώ με την τρόικα συζητείται η εφαρμογή διπλού συστήματος υπολογισμού του εφάπαξ για μεταβατική περίοδο (ένα τμήμα ποσού για την ασφάλιση με τα ήδη ισχύοντα, συν ένα τμήμα με το νέο τρόπο υπολογισμού για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά).

Το ίδιο θα συμβεί και στα επικουρικά ταμεία, με τη δημιουργία στην επικουρική ασφάλιση ατομικών λογαριασμών με νοητή κεφαλαιοποίηση, που θα αποτελεί τη βάση χορήγησης της επικουρικής σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, οι μειώσεις στις παροχές θα είναι κατά μέσον όρο 20% και σωρευτικά μπορεί να φθάνουν ακόμα και το 40% με 50% (π.χ. αν ληφθούν υπ' όψιν οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια).

Επιπλέον, το ΕΚΑΣ θα χορηγείται σε δικαιούχους μόνο μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ακόμη και στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με σύνταξη αναπηρίας. Θα το χάσουν δηλαδή οι γυναίκες (λόγω συνταξιοδότησης σε ηλικίες κάτω των 65 ετών) και συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, που σε μεγάλο ποσοστό είναι επίσης κάτω των 65 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου