Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Στοιχεία - σοκ για τις υπερβάσεις με παρακλινικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ

Στοιχεία - σοκ για τις υπερβάσεις με παρακλινικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ
Την ύπαρξη περιπτώσεων γιατρών, οι οποίοι χορήγησαν παραπεμπτικά σε νεκρούς προ δεκαετίας, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας.Του Δημήτρη Καραγιώργου - IATRONET
Ξεπερνούν κάθε φαντασία οι υποθέσεις υπερβάσεων παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.
Από στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας την Τετάρτη, προκύπτουν πολλές περιπτώσεις, ακόμη και χορήγησης παραπεμπτικών σε ασφαλισμένο ο οποίος είχε πεθάνει προ δεκαετίας!
Σύμφωνα με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ελέγχονται συνολικά 87 γιατροί. Πρόκειται κυρίως για παθολόγους, καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, γενικούς γιατρούς και γυναικολόγους.
Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2013, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τους μέσους όρους (π.χ. μη σχετικές με την ειδικότητα εξετάσεις, μεγάλος όγκος παραπεμπτικών κ.α.).

Περιπτώσεις




Ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρατίθενται παρακάτω:
  • Νευρολόγος στην Καρδίτσα με συνολική δαπάνη περίπου 350.000 ευρώ, πάνω από 600 παραπεμπτικά και σχεδόν 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο κέντρο αποκατάστασης.
  • Παθολόγος στην Ηγουμενίτσα με συνολική δαπάνη σχεδόν 340.000 ευρώ, πάνω από 800 παραπεμπτικά και περισσότερες από 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.
  • Ενδοκρινολόγος στην Νέα Σμύρνη με συνολική δαπάνη σχεδόν 240.000 ευρώ, πάνω από 4.000 παραπεμπτικά και πάνω από 34.000 πράξεις σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια.
  • Ορθοπεδικός στην Λάρισα με συνολική δαπάνη περίπου 170.000 ευρώ, πάνω από 1000 παραπεμπτικά και σχεδόν 8.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.
  • Καρδιολόγος στην Πάτρα με συνολική δαπάνη άνω από 150.000 ευρώ, πάνω από 2.000 παραπεμπτικά και πάνω από 16.000 πράξεις σε συγκεκριμένο πάροχο.
Η μελέτη που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Υγείας αφορά στη δαπάνη για τις ζητούμενες υπηρεσίες υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στους ιατρούς με τις μεγαλύτερες δαπάνες ανά ειδικότητα. 

Υπερβολικές

Αν και προφανώς οι ιατροί αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των συμβεβλημένων ιατρών, εντούτοις ευθύνονται σε σημαντικότατο βαθμό για τις υπερβολικές δαπάνες για κάποιες ειδικότητες ή σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές.
Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων- ΚΑΑ: Η έγκριση των νοσηλειών/παραπομπών στις περιπτώσεις αυτές γίνεται παρακάμπτοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέσω ηλεκτρονικής κοινοποίησης της νοσηλείας στον ΕΟΠΥΥ, επιτρέπει και δημιουργεί υπόνοιες ανεξέλεγκτης χρήσης των υπηρεσιών.
Ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων στο ιατρείο τους, για τις οποίες πληρώνονται κατά πράξη και περίπτωση, όπως Πνευμονολόγοι, Καρδιολόγοι, ΩΡΛ, Οφθαλμίατροι, Γαστρεντερολόγοι, Αγγειοχειρουργοί, Ουρολόγοι,
Αλλεργιολόγοι και Ιατροί Φυσικής Αποκατάστασης φαίνεται ενίοτε να δημιουργούν μηχανισμό ταυτόχρονης χρέωσης διαφόρων εξετάσεων υπό μορφή 'πακέτου', οι οποίες μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς η επανάληψη να είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση του ασθενούς.
Σημαντικό ποσοστό των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις χορηγείται από ιατρούς μη αντίστοιχης ειδικότητας (π.χ. από Ενδοκρινολόγο για Triplex φλεβών κάτω άκρων ή από Ορθοπεδικό για PSA).
Υπάρχουν ειδικότητες που δεν αντιστοιχούν σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως νευροχειρουργοί ή αναισθησιολόγοι, στις οποίες εμφανίστηκε υψηλό ποσοστό ζήτησης εξετάσεων μη συμβατών με την ειδικότητά τους.
Παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι ιατροί να δίνουν εντολή στους περισσότερους ασθενείς τους για εξετάσεις που περιλαμβάνουν η μία την άλλη και έτσι αυξάνεται κατά πολύ η δαπάνη για κάθε παραπεμπτικό σε σχέση με την παραγγελία μόνο γενικής αίματος, χωρίς καμία απολύτως ωφέλεια για τον ασθενή.
Οι εξετάσεις που εκτελούνται σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση καθώς είναι πιθανή η εμπιστοσύνη από τον ιατρό προς συγκεκριμένο κέντρο ή το συγκεκριμένο κέντρο να είναι το μοναδικό στην εξυπηρετούμενη περιοχή.

Σε νεκρούς

Αποκαλυπτικές είναι οι περιπτώσεις χορήγησης παραπεμπτικών σε νεκρούς:
  • Ιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε δύο θανόντες, στον έναν 43 ημέρες μετά το θάνατό του.
  • Ιατρός έγραψε παραπεμπτικό σε θανόντα, 75 ημέρες μετά το θάνατό του.
  • Ιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε 29 θανόντες, 11-14-16 και 17 ημέρες μετά το θάνατό τους.
  • Ιατρός έγραψε 5 παραπεμπτικά σε έναν θανόντα, 26 ημέρες μετά το θάνατό του.
  • Ιατρός συνταγογράφησε και έδωσε 3 φορές παραπεμπτικά σε θανόντα από 7 έως και 49 ημέρες μετά το θάνατό του.
  • Ιατρός συνταγογράφησε σε δύο θανόντες, στον έναν 87 ημέρες μετά το θάνατό του.
  • Ιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε 6 θανόντες από 37 έως 112 ημέρες μετά το θάνατό τους.
  • Ιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε 4 θανόντες, από 16 έως 67 ημέρες μετά το θάνατό τους.
  • Ιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε 4 θανόντες, από 2 έως και 14 ημέρες μετά το θάνατό τους.

Επιπλέον Πληροφορίες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου