Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

'Χαράτσι' ενός ευρώ ανά συνταγή, από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Καταργώντας το δεύτερο εδάφιο ψηφισθείσας διάταξης, το υπουργείο Υγείας επαναφέρει από τον Νοέμβριο το θέμα που φαινόταν ότι δεν θα ίσχυε.


ΙΑΤRONET. Με...τρίπλα στον νόμο για το μεσοπρόθεσμο, επανέρχεται από τον Νοέμβριο το μέτρο της καταβολής από τους φαρμακοποιούς ενός ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ.

Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, στον νόμο για το μεσοπρόθεσμο (4093/2012) υπάρχει το εξής άρθρο:

'Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών'.

Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης, ωστόσο, διαγράφηκε με τη παρ.4 του άρθρου 37 του νόμου 4111/2013 ΦΕΚ Α 18/25-01-2013 και με έναρξη ισχύος από 19/11/2012.


Εισπράκτορες

Η μεθόδευση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος σχολίασε την Παρασκευή:

'Εκτός από δανειστές του ΕΟΠΥΥ, αφού η πληρωμή των χρεών του δεν φαίνεται ούτε με κιάλια, χρηματοδότες των μισθών των υπαλλήλων του - ελεγκτών των συνταγών μας, γίναμε και εισπράκτορες των χαρατσιών του!

Επειδή η τρόϊκα ήθελε να είναι σίγουρη για την είσπραξη των ανωτέρω ποσών, απαίτησε και τελικά κατάφερε να...διαγραφεί από το άρθρο 12 του νόμου το εδάφιο που είναι μέσα στην αγκύλη και αναφέρει ως προϋπόθεση εφαρμογής του νόμου την έκδοσης υπουργικής απόφασης'.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, πρόκειται για απίστευτη δουλοπρέπεια.

Δεν φτάνει – τονίζει - που ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ό,τι αναξιοπιστότερο στην χώρα μας. Δεν φθάνει που ο τζίρος των φαρμακείων σε συνδυασμό με την ουσιαστική μείωση του ποσοστού μας κέρδους έχει μειωθεί.

Δεν φθάνει που τα χρέη του κινδυνεύουν να μείνουν ανάμνηση...πικρή.

Καλούμεθα να εισπράξουμε και τα ... χαράτσια του. Ούτε ΔΕΗ να ήταν τα φαρμακεία μας'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου