Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γιατροί δεν είναι εισπράκτορες

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Παρά τις υποσχέσεις του Αδώνιδος για την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων από το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για την εισαγωγή στο ΕΣΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί αρνούνται να αποδεχθούν το χαράτσι

Στα επιχειρήματα των γιατρών για την αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν 25 ευρώ, μόνο και μόνο για να περάσουν το κατώφλι των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας απαντά με τιτιβίσματα γεμάτα κυνισμό...«Σταμάτα την γκρίνια. Στο κυλικείο πιο πολλά ξοδεύουμε όλοι στα νοσοκομεία», απεφάνθη ο Αδωνις Γεωργιάδης μέσω Twitter για την εκτόξευση του εισιτηρίου στα 25 ευρώ! Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Αδώνιδος Γεωργιάδη και νοσοκομειακών γιατρών για το νέο χαράτσι εισαγωγής για νοσηλεία που έρχεται από 1ης.1.2014 σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αρνούνται σθεναρά να το αποδεχθούν. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβας, δηλώνει ότι θα επιδιώκουν να μην το εισπράττουν, ειδικά εάν κάποιος ανήκει στους μη έχοντες.


Και μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να υποστηρίζει ότι θα εξαιρεθούν οι χρονίως πάσχοντες, στην πράξη όμως είναι άγνωστο εάν αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί, τουλάχιστον κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Αλλωστε αρχικά και οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας υποστήριζαν ότι μπορεί και να αποφευχθεί τελείως το χαράτσι, εάν τα οικονομικά των νοσοκομείων έβαιναν καλώς. Ομως το χαράτσι των 25 ευρώ μαζί με τα 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία ήρθαν για να μείνουν, παρ' ότι τα οικονομικά των νοσοκομείων πάνε καλύτερα και μάλιστα ξεχρεώνονται και οι προμηθευτές.

Ειλημμένες αποφάσεις

Μια νέα διάσταση, που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή το χαράτσι θα μείνει χωρίς εξαιρέσεις, δίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, Αντώνης Γερμανάκης. Οπως εξηγεί, «στο Νόμο 4093/12 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου) και συγκεκριμένα στην περίπτωση 12 της υποπαρ. ΙΒ.2, της παρ. ΙΒ, του άρθρου 1, ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών από 1ης.1.2014 καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών».

Και συνεχίζει: «Ομως μόλις 2,5 μήνες μετά την ψήφιση του παραπάνω Μεσοπρόθεσμου, ψηφίζεται ο Νόμος 4111/13, όπου με την παράγραφο 4 του άρθρου 37 διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της παραπάνω διάταξης. Δηλαδή, με απλά λόγια, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, που επέβαλε κατόπιν εντολών της τρόικας χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, άφησε ένα παραθυράκι για τυχόν μελλοντική επανεξέταση του θέματος, με το δεύτερο εδάφιο της συγκεκριμένης διάταξης».

Ωστόσο, κατά τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Λασιθίου, 2,5 μήνες αργότερα το παράθυρο αυτό το αφαίρεσε ο ίδιος ο κ. Λυκουρέντζος. Πάντως, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα τεθούν εκτός των άλλων οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με όριο τα 11.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και τα 25.000 ευρώ για οικογενειακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου