Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται η μεγάλη …μετακόμιση για τον ΕΟΠΥΥ! Πως θα συγχωνευθούν οι μονάδες υγείας

Έρχεται η μεγάλη …μετακόμιση για τον ΕΟΠΥΥ! Πως θα συγχωνευθούν οι μονάδες υγείας

Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει η συγχώνευση και των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ποια θα είναι τα δύο «κλειδιά» για τις συγχωνεύσεις.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα στο σύστημα περίθαλψης δεν τελειώνουν με τα νοσοκομεία. Πολύ σύντομα και πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει και η συγχώνευση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ. Η κατάργηση ουσιαστικά μονάδων που κρίνονται ως μη συμφέρουσες για το σύστημα. 


Άλλωστε και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν κρύβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Βασικό και αρχικό κριτήριο είναι αν το οίκημα όπου λειτουργεί μία μονάδα υγείας είναι ιδιόκτητο ή όχι. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει διακοπή των μισθωμάτων και μάλιστα των πολύ υψηλών, ώστε να εξοικονομηθούν όροι. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες μια μονάδας που θα μπει λουκέτο, αναμένεται να μετακινηθούν στην αμέσως κοντινότερη και εφόσον αυτή θα παρουσιάζει κενά σε παροχές. Άλλωστε καιρό τώρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι ενώ η χώρα διαθέτει δικά της κτίρια που είναι αναξιοποίητα, ο φορέα καταβάλει υπέρογκα ποσά για ενοίκια. 

Άλλο ένα βασικό κριτήριο πριν από ένα λουκέτο θα είναι η γεωγραφική κάλυψη. Σε περίπτωση που μία μονάδα υγείας βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο και ο πληθυσμός της μπορεί να εξυπηρετηθεί, τότε το πιο πιθανό είναι να εξαφανισθεί από το …χάρτη. 

Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα μελετώνται όλα τα δεδομένα που υπάρχουν ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή των αναγκών των πολιτών με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια. Ωστόσο η υπόθεση αυτή δε φαίνεται να είναι εύκολη καθώς ο χάρτης υγείας που φτιάχνεται εδώ και χρόνια φαίνεται να έχει λανθασμένα και παλαιά στοιχεία. 

Το προσωπικό πάντως που θα ανήκει σε μονάδα που θα συγχωνευθεί, θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου