Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Κραυγή αγωνίας προς Άδωνι: Ανοίξτε τον ΕΟΠΥΥ στους νέους ιατρούς


Αθήνα 11/09/2013




Αριθμ. Πρωτ.

Πρός Υπ. Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά τον αιφνιδιαστικό, αυθαίρετο και παράνομο αποκλεισμό όλων των συμβεβλημένων ιατρών του τέως ΕΤΑΑ κατά τη διαδικασία της ένταξής του στον ΕΟΠΥΥ το Νοέμβριο του 2012. Επρόκειτο για μια διαδικασία που δεν τήρησε ούτε καν τη συμβατική διαδικασία, που προβλεπόταν από τη νομίμως υπογεγραμμένη σύμβαση σε περίπτωση καταγγελίας της. Παράλληλα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική που εφαρμόστηκε κατά την ένταξη όλων των υπολοίπων ( ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ) ταμείων, οι συμβεβλημένοι ιατροί των οποίων εντάχθηκαν αυτομάτως στον ΕΟΠΥΥ.

Επισημαίνουμε επίσης τον συστηματικό εμπαιγμό των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΤΑΑ από παράγοντες του ΕΟΠΥΥ που επί μακρό διάστημα απαντούσαν στις αιτιάσεις μας επικαλούμενοι επικείμενη ευεργετική νομοθετική ρύθμιση, για να ακολουθήσει μια αυθαίρετη και έωλη νομικά ανακοίνωση, που μας απέκλειε οριστικά.

Απαντήσαμε με την εξώδική διαμαρτυρία μας προς τον ΕΟΠΥΥ με τη μεσολάβηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την οποία επισυνάπτουμε και η οποία παρέμεινε αναπάντηση παρά την παρέλευση 50 ημερών από την κατάθεση και πρωτοκόλλησή της στον ΕΟΠΥΥ και την κοινωποίηση της στο Υπουργείο Υγείας.


Καθώς έχουν ήδη παρέλθει 10 μήνες από την παράνομη ακύρωση των συμβάσεων του ΕΤΑΑ, που αφορούσαν κυρίως νέους γιατρούς – και αυτό που διαφαίνεται είναι η πρόθεση διατήρησης του αποκλεισμού μιας ολόκληρης γενιάς ιατρών τόσο από το μοναδικό πλέον ασφαλιστικό φορέα στην Ελλάδα, όπως και από το ΕΣΥ στο πρόσφατο παρελθόν -αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε το Υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των νέων ιατρών και την κατάφωρη αδικία σε βάρος των συμβεβλημένων ιατρών του τέως ΕΤΑΑ με την επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας , την οποία επισυνάπτουμε και η οποία πρωτοκολλήθηκε προ 50 ημερών.

Με δεδομένη τη μείωση των συμβεβλημένων κατά πράξη και περίπτωση ιατρών του ΕΟΠΥΥ και την επακόλουθη ανάγκη για συμπλήρωση του αναγκαίου αριθμού με βάση τις τρέχουσες ανάγκες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αυτή η επιμονή στον αποκλεισμό των νέων ιατρών ευνοεί μόνο τη διατήρηση προνομίων από ισχυρές ομάδες εντός του ιατρικού κόσμου που επί δεκαετίες μονοπωλούν και λυμαίνονται τους φορείς Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της στενής σχέσης τους με συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς.

Επισημαίνεται ότι η συνέχιση του αποκλεισμού των νέων γιατρών αποβαίνει σε βάρος του συστήματος και του Έλληνα ασθενή καθώς αφήνει την πρωτοβάθμια φροντίαδα Υγείας υποστελεχωμένη , τον Έλληνα ασφαλισμένο ουσιαστικά χωρίς πρόσβαση σε γιατρό και το σύστημα έρμαιο όσων μέσω της συντεχνιακής κλεπτοκρατίας και αδιαφορίας το οδήγησαν στην κατάρρευση.

Ευελπιστούμε ότι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργίου Υγείας είναι η ανατροπή των κακών πρακτικών του παρελθόντος, αναμένουμε την άρση της παρανομίας και την άμεση ένταξη των αποκλεισμένων ιατρών του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν για τους ιατρούς των υπολοίπων ταμείων και την προκήρυξη νέων θέσεων στον ΕΟΠΥΥ με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ιατρούς και κριτήρια διαφανή, χωρις προνομιακές μοριοδοτήσεις των αδιαφανώς διορισθέντων, χωρίς ρουσφέτια και βολέματα.

Ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας,

H επιτροπή των αποκλεισμένων νέων ιατρών του τέως ΕΤΑΑ,

Χρυσοβαλάντης Παπαγεωργίου

Λυμπεροπούλου Δήμητρα

Ιωαννίδης Δημήτριος

Μπαλογιάννη Μαρία

Πιλιλίτης Λεωνίδας

Μιχαλακέας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου