Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες

Εξι στα δέκα ευρώ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων αφορούν ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και PET CT.

 Ειδικά για τις αξονικές τομογραφίες η Ελλάδα έχει πρωτιές στην Ευρώπη, με 321 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στο Βέλγιο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 182 και στο Λουξεμβούργο 175 ανά 1.000 κατοίκους. Το ίδιο και για τις μαγνητικές, με 98 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, όταν στο Λουξεμβούργο είναι 62 και στο Βέλγιο 53. Το υπουργείο εξετάζει να βάλει «επιστημονικό» φρένο σε αυτές τις εξετάσεις. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, έχει συσταθεί επιτροπή που έχει ως αντικείμενο την έκδοση διαγνωστικών πρωτοκόλλων, δηλαδή κανόνων στη συνταγογράφηση εξετάσεων, και κατά προτεραιότητα θα ασχοληθεί με τις ακτινολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να εισαχθούν στην πρακτική των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σαφώς θα λύσουν το πρόβλημα της προκλητής ζήτησης εξετάσεων, που οδηγούν τις σχετικές δαπάνες σε υπερβάσεις.


Προς το παρόν, πάντως, προσπάθεια θα γίνει –παράλληλα με τους ελέγχους– να κλείσουν και τα όποια κενά του θεσμικού πλαισίου ευνοούν ενδεχόμενη προκλητή ζήτηση. Ενα από αυτά αφορά στον έλεγχο των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και τα Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης, η νοσηλεία στα οποία δεν χρειάζεται έγκριση από επιτροπές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου