Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στις απειλές περί διακοπής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους συμπλήρωσαν το πλαφόν τον Ιούνιο του 2014


Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2014 

Προς: 
1. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

Κοινοποίηση:
2. Υπουργό Υγείας
3. Π.Ι.Σ.
4. Μ.Μ.Ε.
5. Συνήγορο του πολίτη 


ΘΕΜΑ: «Παροχή εξηγήσεων από συμβεβλημένους ιατρούς που εξάντλησαν το μηνιαίο πλαφόν και κρίση, των εξηγήσεων που δόθηκαν, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» 

Σύμφωνα με την σύμβαση που έχουμε υπογράψει, οι συμβεβλημένοι ιατροί, οφείλουμε να δεχόμαστε 200 ιατρικές επισκέψεις από ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χωρίς να πληρωνόμαστε από τους ιδίους αλλά χρεώνοντας την επίσκεψη στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ουδεμία αναφορά υπάρχει στην σύμβαση για ανώτερο όριο επισκέψεων ανά μέρα ή για υποχρέωση εξάντλησης του σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Με νεότερες αποφάσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι συμβεβλημένοι ιατροί υποχρεούνται να δέχονται επισκέψεις των ασφαλισμένων χρεώνοντας τον Οργανισμό, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των 200 επισκέψεων. Οι δε ασθενείς έχουν την δυνατότητα μέσω ειδικής εφαρμογής να παρακολουθούν τον κάθε ιατρό και να γνωρίζουν αν έχει ή όχι συμπληρώσει το πλαφόν, και εφόσον έχει διαθέσιμες επισκέψεις, έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού στο ιδιωτικό του ιατρείο. 

Με έκπληξη διαβάσαμε στο έγγραφο 21825/12-6-2014 του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των συμβεβλημένων ιατρών, όπου ζητούνται εξηγήσεις από τον «συντονιστή» του «ειδικού κλιμακίου ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ» από τους ιατρούς που εξάντλησαν το μηνιαίο πλαφόν εντός των πρώτων ημερών. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν εντός 3μέρου στα κάτωθι ερωτήματα:


1. «Ποιο είναι το ακριβές ωράριο λειτουργίας του ιατρείου;» Πρώτη έκπληξη για εμάς η άγνοια του συντονιστή» του «ειδικού κλιμακίου ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ» για τον τρόπο λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιατρείου. Ένα ιδιωτικό ιατρείο δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο αλλά αυτό προσαρμόζεται αναλόγως την ζήτηση ιατρικών επισκέψεων από τους ασθενείς!
2. «Πόσους ασθενείς συνολικά εξετάζετε ημερησίως και πόσο χρόνο αφιερώνεται για την Ιατρική εξέταση κάθε ασθενούς, συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ, κατά μέσο όρο;». Δεύτερη έκπληξη. Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί πολύ εύκολα να δει αυτά τα στατιστικά στοιχεία μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Γνωρίζει ο «συντονιστής» ότι στην σύμβαση δεν υπάρχει κανένας περιορισμός; 
3. «Τι ποσοστό χρονίων πασχόντων ασθενών, παρακολουθείτε;». Οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Πως ορίζονται οι ασθενείς σε «χρόνιοι πάσχοντες» και μη; Τι σημασία έχει η στατιστική αυτή ανάλυση;
4. «Λειτουργεί στην περιοχή σας Κέντρο Υγείας ή Μονάδα ΠΕ.ΔΥ ή άλλη δημόσια δομή, με Ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας;». Προφανώς ο ΕΟΠΥΥ είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση και ΔΕΝ γνωρίζει τις δημόσιες δομές υγείας!
5. «Έγιναν όλες οι επισκέψεις που καταχωρήθηκαν, με την φυσική παρουσία των ασθενών;». Προφανώς όλες οι επισκέψεις γίνονται με την φυσική παρουσία του.
6. «Τι πληθυσμιακή κοινότητα, πιστεύετε ότι καλύπτετε;». Από μόνη της αυτή η ερώτηση αποδεικνύει την ΠΛΗΡΗ διάλυση των κρατικών υπηρεσιών. 

Όπως προκύπτει, οι ερωτήσεις του «συντονιστή» του «ειδικού κλιμακίου ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ» είναι ανούσιες, στερούνται λογικής και καταδεικνύουν την οργανωτική και διοικητική ανεπάρκεια του οργανισμού. 

Στη συνέχεια οι ιατροί αυτοί καλέστηκαν να παρευρεθούν ενώπιον του «ειδικού κλιμακίου ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ» και να δώσουν εξηγήσεις. Φυσικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το κόστος της μετακίνησης των ιατρών. Οι εξηγήσεις δόθηκαν με φυσική παρουσία των ιατρών στην Αθηνά στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. 
Στη συνέχεια με έκπληξη διαπιστώσαμε πως ο ΕΟΠΥΥ προέβη σε νέα επιστολή, προς τους ιατρούς που έδωσαν εξηγήσεις, με την οποία, τους ενημερώνει πως: «οι εξηγήσεις που μας στείλατε κρίθηκαν ως μη επαρκείς καθότι παρουσιάζετε «αντιδεοντολογική / παραβατική συμπεριφορά» και εκτιμάται ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις χρέωσης ιατρικών επισκέψεων χωρίς ουσιαστική ενασχόληση με τον ασθενή». Επίσης τους απειλεί πως αν δεν συνετιστούν «ο ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να διακόψει την σύμβαση σας». 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από αυτή την επιστολή-απειλή του ΕΟΠΥΥ είναι πολλά και εύλογα:

1. Από ποιους αποτελείται το «ειδικό κλιμάκιο ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ»; Είναι ιατροί, γνωρίζουν ιατρική, με ποιά κριτήρια αποφασίσαν, σε ποιούς Νόμους στήριξαν την κρίση τους, υπάρχει εκπρόσωπος των συμβεβλημένων στην επιτροπή, γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα ιδιωτικό ιατρείο ?
2. Γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την σύμβαση, δεν υπάρχει ανώτερο όριο ασθενών ανά ημέρα ούτε κατώτερο όριο ημερών για την εξάντληση του μηνιαίου πλαφόν. Συνεπώς πως κατηγορεί ο ΕΟΠΥΥ τους ιατρούς για το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2014 εξάντλησαν το μηνιαίο πλαφόν εντός των πρώτων ημερών;
3. Τι εννοεί ο ΕΟΠΥΥ όταν αναφέρει πως χρεώθηκαν ιατρικές επισκέψεις χωρίς ουσιαστική ενασχόληση με τον ασθενή; Πως ορίζεται αυτή; Δεν γνωρίζει το «ειδικό κλιμάκιο ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ», πως μία ιατρική επίσκεψη δεν προσδιορίζεται χρονικά και εξαρτάται απο το ιατρικό πρόβλημα του ασθενούς και συνεπώς σε κάθε περίπτωση ποικίλει, δεν γνωρίζει επίσης ότι ακόμη και η συνταγογράφιση είναι ιατρική πράξη που απαιτεί 15 έτη σπουδών; 


Κατόπιν τούτων, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τις μεθοδεύσεις του «ειδικού κλιμακίου ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ» και ζητούμε να μας ενημερώσετε για την σύνθεση των μελών του «ειδικού κλιμακίου ελέγχου ιατρών ΕΟΠΥΥ», τα κριτήρια και τους Νόμους που χρησιμοποίησε προκειμένου να εκδώσει την απαράδεκτη απαντητική επιστολή. Ζητούμε επίσης: 

1. Να αποσύρετε κάθε κατηγορία από τους ιατρούς που τον Ιούνιο του 2014 εξάντλησαν το μηνιαίο πλαφόν εντός των πρώτων ημερών καθώς σύμφωνα με την σύμβαση τους δεν προκύπτει ανώτερο όριο επισκέψεων ανά μέρα, ούτε κατώτερο όριο ημερών εξάντλησης του μηνιαίου πλαφόν.
2. Να αποστείλετε έγγραφη συγνώμη στους ιατρούς που απειλήσατε με απόλυση και να αποζημιώσετε όσους μετακινήθηκαν για να δώσουν εξηγήσεις σε ανόητα ερωτήματα.
3. Να ξεκινήσετε ουσιαστικό διάλογο με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ για τον καθορισμό των νέων συμβάσεων καθώς αποτελούμε την μοναδική ένωση συμβεβλημένων ιατρών. 

Με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας. 

Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ 

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμ.

Γ. Ελευθερίου    Χρ. Παπασιδέρης

7 σχόλια:

  1. Εοπυυ δεν θέλατε? Συμμορθωθήκατε με τις αποφάσεις των συλλόγων που λέγαν ΜΗΝ τρέχετε στον νέο φορέα για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε? Καλά να πάθετε. Ξα σας που λένε και στην Κρήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ......(συμπληρωνω την αποψη του συναδελφου).....
      και καλα, την πρωτη φορα δεν ξερατε τι θα γινει και τρεξατε να κανετε συμβασεις με τον ΕΟΠΥΥ. Τωρα ομως που γνωριζετε την ανισυμβατικη συμπεριφορα του ιδιου του Κρατους απεναντι σας θα ξανατρεξετε να κανετε συμβαση? Αν ναι αγαπητοι μου συναδελφοι να ξερετε οτι αυτο λεγεται ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ!! Και φυσικα ουτε παραπονο μετα δεν θα ανεχτουμε να ξανακουσουμε απο τον συλλογο σας.....Οποιος ξαναμπει στο συστημα θα υποστει τα "δεοντα" απο τον ΕΟΠΥΥ στην πορεια...καλο σας απογευμα.

      Διαγραφή
    2. Το κακό για όλους μας είναι ότι διαβάζουν κι άλλοι τα γραφόμενά μας. Για την ιστορία όμως επαναστάτες θα πρέπει να σας θυμίσω τις αντιδράσεις σας ή και μας αν θέλετε για το προηγούμενο καθεστώς των γιατρών του ΙΚΑ , του ΟΤΕ, της ΔΕΗ κλπ., οι οποίες αν θυμάμαι καλά ήταν .... σιγή .Κανένας δε φώναζε για το πω΄ς διοριζόταν στις θέσεις αυτές ο εκάστοτε γιατρός. Τώρα σε μια καμένη γη παριστάνεται τους αγωνιστές με αρχηγούς δημάρχους και πρώην στρατιωτικούς συνταξιούχους συνδικαλιστές (βλέπε ΙΣΑ), τους τιμωρούς του: καλά σας κάνουν αφού συμβληθήκατε με τον ΕΟΠΥΥ κλπ.Αν το ψάξετε όμως καλύτερα θα δείτε ότι στον ΕΟΠΥΥ μπήκαν οι πιό νέοι συνάδελφοι και οι πιό "γερασμένοι". Για τους πρώτους το καταλαβαίνω και δεν μπορώ να τους κατηγορήσω τους δεύτερους όμως δε θα τους βρίσω επειδή ο καθένας κάνει τις επιλογές του, όμως θα βρίσω όλους μας για δύο λόγους:
      1.Υιοθετήσαμε το όνομα ενός λογισμικού e-syntagografisi ως ιατρική εργασία-πράξη και χωρίσαμε τη δουλειά μας σε συνταγογράφηση ( σας χαιρετώ νεαρές γραμματείς όλους εσάς) και κλινική εξέταση, ζητώντας πολλοί μόλις πέντε ευρώ για να δώσουν την υπογραφή τους. Εύχομαι με το νέο έτος να προσφέρετε και κανά δυό ευρώ σε όποιον σας κάνει την τιμή και μπαίνει στο ιατρείο σας, και
      2.Αντί να φωνασκείτε προς τους συναδέλφους σας δε χρησιμοποιείται την ενεργητικότητά σας να σταματήσετε τους άλλους "συναδέλφους" σας να δανείζουν φάρμακα, να σας αλλάζουν αγωγές,να δίνουν συμβουλές και να προσφέρουν τόσα άλλα ανταγωνιστικά ιατρικά προϊόντα στα φαρμακεία τους;
      Δεν έχω σύμβαση προσωπικά και δε με ενδιαφέρει η απάντησή σας.Ο καθένας έχει τις απόψεις του και είναι σεβαστές.Προσοχή όμως οι γιατροί στην χώρα είναι πάνω από 40000, σύμβαση έχουν μόλις 4000, σίγουρα δε μας φταίνε αυτοί για τα χάλια μας.

      Διαγραφή
  2. Προς ανώνυμο 9:40 π.μ.
    Οι αποφάσεις των συλλόγων δεν έλεγαν ''μην τρέχετε στο νέο φορέα''
    αλλά ''απειλούσαν με διαγραφή από τον ιατρικό σύλλογο''.
    Καπίτο;
    Kαι εξάλλου ποιοι να διαπραγματευτούν;
    Οι επαγγελματίες μεγαλοσυνδικαλιστές με τους ομοϊδεάτες τους στο Υπουργείο Υγείας-ΕΟΠΥΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΦΟΒΗΘΗΚΕΣ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ???.ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ.

      Διαγραφή
  3. Quiz για τους (αν;)εγκέφαλους του Υπουργείου:
    A.Πως με πέντε άρτους θα χορτάσουν 5000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ;
    Β.Πόσα επείγοντα περιστατικά εξετάζονται σε 8 ώρες σε 1 ιατρείο εφημερεύοντος Νοσοκομείου;
    Γ.Πόσες συνταγές έγραφε ένας γιατρός του τέως ΙΚΑ σε 4 ώρες;
    Δ. Γιατί επιτέλους δεν μπορεί μια θεραπευτική χρόνια αγωγή να έχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΤΗΣΙΑ ΙΣΧΥ και μόνον σε περίπτωση πραγματικής ιατρικής επίσκεψης να τροποποιείται οποτεδήποτε αυτό είναι αναγκαίο ακυρώνοντας τις ανεκτέλεστες συνταγές, ώστε να ξεπεραστούν τα βλακώδη αδιέξοδα του πλαφόν "επισκέψεων";
    ΠΩΣ;;;;;;
    Αμάν τι έγραψα..!
    Από τους 400 ασφαλισμένους το μήνα που παίρνουν συνταγές -ας πούμε- με 7 ευρω μικτά μέσο όρο =2800 θα χάσω τα 1600;;
    Και το κράτος θα χάσει τα 600 του φόρου αφού κανένας δεν είναι τόσο ηλίθιος να δίνει ηλεκτρονική συνταγή χωρίς απόδειξη;
    Και ο ΕΟΠΥΥ δεν θα γλιτώσει δεκάρα αφού όσα πλήρωνε τα ίδια θα πληρώνει, διότι το πλαφόν μου έτσι και αλλιώς θα το καλύπτω πάντα;
    Άρα ο μόνος που θα γλιτώσει κόστος θα είναι ο ασφαλισμένος;;;
    ΔΗΛΑΔΗ ο γιατρός (1000 καθαρά), το κράτος (600 καθαρά) και φυσικά ο ΕΟΠΥΥ αφού οι μισθοί τους πληρώνονται από το κράτος, έχουν συμφέρον από αυτό το μπάχαλο και το χέρι τους μέσα στην τσέπη του ασφαλισμένου;
    Αποκλείεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30 ΕΥΡΩ?
    6 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ...
    30 ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ (ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ)
    ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ...
    ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΔΡΎΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ...
    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΕ ΙΔΙΩΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ.
    4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ..
    Α!!!! ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!!!
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΜΑΥΡΙΛΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή