Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

«Πρωταθλητές» στην επιστημονική μετανάστευση οι νέοι γιατροί ! Πόσοι έφυγαν και που πήγαν

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report

Το δισάκι τους στον ώμο και όπου φύγει φύγει οι Έλληνες νέοι γιατροί που ελέω μνημονίων και έλλειψης εργασιακών θέσεων τραβούν για άλλες πολιτείες με την ελπίδα να έχουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.
Η εργασιακή προοπτική τους άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης είναι άκρωςαποθαρρυντική δεδομένης και της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στον κλάδο.

Γεγονός που δε θεωρείται καθόλου τυχαίο αφού καταρχάς η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ειδικότητας είναι περιορισμένη εξαιτίας και του μεγάλου φόρτου εργασίας που επωμίζονται οι ειδικευόμενοι.
Από την άλλη αρκετοί νέοι γιατροί αναρωτιούνται πως τη στιγμή που υπάρχει αυτή ημαζική έξοδος των γιατρών από τη χώρα, δε νομοθετείται το ανώτατο ηλιακό όριο άσκησης της ιατρικής, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους.


Συνέπεια είναι να εργάζονται ιδιωτικά ακόμη και υπερήλικες ιατροί που μετρούν πάνω από 8 δεκαετίες ζωής!
Μ αυτά και μ αυτά τα τελευταία χρόνια συνολικά 16000 νέοι γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας τη δική τους Γη της Εργασιακής Επαγγελίας…

Το μεγαλύτερο κύμα επιστημονικής φυγής καταγράφεται στα χρόνια της κρίσης.
Από τους 16000 γιατρούς, οι περίπου 8500 εργάζονται σήμερα στη Γερμανία, ενώ άλλοι 3500 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μεταξύ των χωρών είναι Βρετανία, Σουηδία, Ελβετία κ.α.
Άλλοι 4000 απασχολούνται εκτός Γηραιάς Ηπείρου.
Αποτέλεσμα είναι ενώ στα μέσα του 2007 ο αριθμός των γιατρών υπολογιζόταν σε 73.000, σήμερα να αγγίζει μόλις τις 61.000.

Η μετανάστευση των γιατρών είχε όμως ξεκινήσει και λίγο νωρίτερα εξαιτίας της μεγάλης αναμονής για ειδικότητα.
Το πρόβλημα με τη μεγάλη αναμονή ξεκίνησε μετά το 2003 οπότε και ο τότε υπουργός υγείας Κ.Στεφανής, νομοθέτησε ως προαιρετική την υπηρεσία υπαίθρου(αγροτικό) για την εγγραφή στην λίστα για έναρξη ειδικότητας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της λίστας.

Μετά τη σχετική ρύθμιση, από 2-3 χρόνια αναμονή για έναρξη ειδικότητας, αυξήθηκε στα 5 χρόνια κατά μέσο όρο. Με ακραία παραδείγματα την ενδοκρινολογία και τηδερματολογία που είχαν φτάσει στα 9 με 10 χρόνια!
Βέβαια σήμερα τα πράγματα είναι μάλλον ανάποδα.

Οι κουρεμένες αμοιβές των ειδικευομένων, η εξοντωτική εργασία και η έλλειψη εργασιακής προοπτικής έχουν κάνει πολλούς να φεύγουν κατ ευθείαν στο εξωτερικό για ειδικότητα. Έτσι σήμερα σε αρκετές κλινικές σε επαρχιακά νοσοκομεία αλλά και σε ορισμένες κλινικές σε νοσοκομεία της Αττικής, να μην υπάρχει λίστα αναμονής, καθότι δεν υπάρχει και ενδιαφερόμενος για έναρξη ειδικότητας.

Δείτε παρακάτω στον πίνακα χαρακτηριστικά παραδείγματα κλινικών σε επαρχιακά νοσοκομεία όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν λίστα αναμονής ενώ σήμερα έχουν κενές θέσεις.

4 σχόλια:

  1. ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρακτικα αυτο που βλεπουμε παραπανω σημαινει οτι το Νοσοκομειο Αργους ειναι μη βιωσιμο,και εναι θεμα χρονου το κλεισιμο ζωτικων κλινικων του (παθολογικη, χειρουργικη,καρδιολογικη κλπ )Παρομοιες μηδενικες λιστες αναμονης υπαρχουν στΙς περισσοτερες επαρχιακεις κλινικες που δεν δινουν πληρη ειδικοτητα.Αντιθετα τα Νοσοκομεια κεντρου ειναι υπερπληρη απο ειδικους που περναν μια χαρα καθως ειναι κατα κανονα γεματα απο ειδικευομενους που δουλευουν με τους γνωστους ρυθμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oi 61000 δηλαδη  θεωρουνται λιγοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτελους και μια σωστη προταση ανωτερο οριο ηλικιας για την ασκηση της ιατρικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή