Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στον αέρα οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμβάσεις

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στην αναμονή είναι χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που συνεργάζονται με τον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας τον ΕΟΠΥΥ.
Το ρευστό του οργανισμού έχει τελειώσει προ πολλού και είναι άγνωστο όχι μόνο αν θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες που έχουν παράσχει, αλλά και το τι συμβάσεις θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Άλλωστε το ότι ο ΕΟΠΥΥ δε διαθέτει χρήματα για τους ιδιώτες παρόχους του είναι γνωστό, δεδομένου πως έχει ήδη διαμηνύσει πως οι πάροχοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή, ενώ στους φαρμακοποιούς θα καταβάλει μόλις τα μισά από αυτά που πρέπει.

Οι ιδιώτες γιατροί από την άλλη αναμένουν εκτός από τα χρήματά τους, τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις δεδομένου ότι λήγουν στο τέλος Ιουνίου. Οι συμβάσεις των γιατρών είναι στην κυριολεξία στον αέρα αφού μέχρι σήμερα δε φαίνεται να υπήρχε πολιτική απόφαση για να γίνει διαπραγμάτευση με τον κλάδο.

Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά στους κλινικούς γιατρούς έχουν γίνει τέσσερις παρατάσεις συμβάσεων από το 2012 που πρωτοξεκίνησε η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε και είχε γίνει η αρχική σύμβαση διάρκειας δύο ετών. Οι παρατάσεις ξεκίνησαν συστηματικά από το 2014 και μετά.

Πάντως από το 2012 απαγορεύτηκε η είσοδος νέων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ με εξαίρεση τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που τους δόθηκε η δυνατότητα για ένα εξάμηνο να συνάψουν συνεργασία λόγω της απομάκρυνσής τους από τις δημόσιες δομές.

Ο κλάδος εδώ και καιρό περιμένει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση τόσο για τις αμοιβές όσο και για τους όρους συνεργασίας.
Άλλωστε οι πρώτες συμβάσεις το 2012 είχαν γίνει με τέτοια προχειρότητα που είχαν σταλεί με …φαξ και χωρίς μάλιστα να υπάρχει υπογραφή και των δύο συμβαλλόμενων.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει από την αρχή όλη τη συμφωνία και δεν αποκλείεται να δώσει δικαίωμα σε περισσότερους γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι σήμερα. Και αυτό διότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια για κάθε περιοχή που θα μπορούν να μοιραστούν στους κλινικούς γιατρούς για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί πάντως πως ενώ έχει ορισθεί πλαφόν για τις διαγνωστικές πράξεις ανά νομό, από την άλλη δεν έχει ορισθεί ανώτατο όριο των επισκέψεων στους κλινικούς ιατρούς.
Ωστόσο όλα είναι ανοικτά και εξαρτώνται από τη συνολική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και την πλήρη λειτουργία των δημοσίων δομών του ΠΕΔΥ, η οποία ωστόσο φαίνεται να αργεί…

11 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ(2012) ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ BLOG ΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΤΟΥ 2012 ΟΤΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ-ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην αγωνιατε ο ΕΟΠΥΥ γουσταρει κοροιδα να δουλευουν τζαμπα για αυτο οι συμβασεις θα ανανεωθουν αυτοματα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ? ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ? ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ας μήν κρυβόμαστε πίσω απο το δαχτυλό μας εάν δεν απαιτήσουμε δέν έχουμε να πάρουμε τίποτα, αυτό θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία και ανατροπή των ιστορικά αποδεδειγμένων αξιών ,της αξίας της διεκδίκησης, ας μου υποδείξη κάποιος πότε προσέφεραν τα οποιαδήποτε κράτη σε κάποια κοινωνική ομάδα κάτι δίχως εκ μέρους της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ?π.χ. πλαφόν έχουμε αλλά δεν το βλέπουμε συνταγογραφικά όρια έχουμε αλλά δέν τα βλέπουμε,υποχρέωση πληρωμής εντός 3/μήνου έχουν αλλά δέν τήνβλέπουμε, και τι περιμένουμε? ίσως κάτι που δέν θα το βλέπουμε.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ-ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ! ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ ! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προβατίνα, που θέλει ξύλο, πάει και ξύνεται στου τσοπάνη το ραβδί! Έτσι πάνε και οι γιατροί και ξύνονται στο ραβδί του ΕΟΠΥΥ, κάθε που τελειώνει η σύμβαση! Ο μαζοχισμός της προβατίνας και του συμβεβλημένου γιατρού δεν έχει τελειωμό! Αποδεχθείτε ασμένως την ανανέωση της σύμβασης αλλά εκτός από τον τσοπάνη, υπάρχει στο βάθος και ο εκδοροσφαγέας! Δική σας επιλογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντήστε μου σε ένα ερώτημα κύριοι.
      Είμαι μηχανικός διπλωματούχος και πληρώνω στο ΤΣΜΕΔΕ 5.000€ το χρόνο, ζεστά και μετρητά!!! Δεν έχω λοιπόν δικαίωμα να κάνω τις εξετασούλες μου σαν άνθρωπος σε ένα ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο; Αν υποθέσουμε, όπως υποστηρίζετε, οτι τα ιδιωτικά εργαστήρια "κόψουν" τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει ή να πληρώνω εξ' ολοκλήρου ή να κατασκηνώσω στις δημόσιες δομές του Κουρουμπλή, προκειμένου να εξυπηρετηθώ. Δηλαδή τα πέντε χιλιάρικα δεν είναι αρκετά για να έχω τις στοιχειώδης ιατρικές; υπηρεσίες όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη; Αλήθεια αν αυτά τα χρήματα τα έδινα σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία τί υπηρεσίες θα μου κάλυπτε; Μήπως και αιμοληψία κατ' οίκον;
      Δεν είναι λοιπόν λύση αυτό που προτείνετε. Λύση είναι να γίνει το σωστό για όλους!! ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ με "λύσεις" που δημιουργούν πρόβλημα σε άλλο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Η απλή μετατόπιση του προβλήματος δεν είναι λύση. Κατανοώ το τέλμα στο οποίο σας έχουν σπρώξει οι άσχετοι και οι ανεπάγγελτοι που έχουν διαχειριστεί τον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό σας προτείνω να αντιδράσετε μαζικά και με ένταση για να έχετε αποτέλεσμα που θα δικαιώνει την κοινή λογική που δυστυχώς απουσιάζει από τη χώρα μας!!! Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  6. EXETE ΔΙΚΙΟ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΚΡΗ.ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ!!!ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΟΠΥΥ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΟΠΥΥ.ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ.ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ...ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ??ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ?ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ,ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ,ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και αυτοί που κάνανε γερές "μπάζες" στο παρελθόν δε νομίζω να είναι διατεθειμένοι να γίνουν οι τροφοδότες - αιμοδότες του ΕΟΠΥΥ. Εκτός και εάν έχουν εγκεφαλικό πρόβλημα!!! Όταν έχεις οικονομήσει μπόλικο "χαρτί" κόβεις τη σύμβαση πολύ πιό άνετα από τον ΕΟΠΥΥ και σφυρίζεις αδιάφορα... Η κοινή λογική αυτό λέει. Εν πάσει περιπτώσει ενωθείτε και απαιτείστε με όποιο μέσο διαθέτετε τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά σας. Χρησιμοποιείστε και τα ΜΜΕ να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα στην κοινωνία!!! Τόσες εκπομπές γίνονται κύριοι συνδικαλιστές... κάντε και καμιά παρέμβαση τηλεφωνική... τί διάολο... ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!

      Διαγραφή
    2. ΕΑΝ ΠΙΑΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΗ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ.

      Διαγραφή
  7. ΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ!!ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΕΙ.ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η χώρα χρεωκόπησε,ο εοπυυ άφραγκος ή για λίγους και μεγάλους(ΜΕΓΑΛΑ διαγνωστικά με πολιτικές πλάτες).
    Φοβισμένα γιατρουδάκια με 10 ευρώ μαύρα τη συνταγή για αυτό έχουν τον εοπυυ.
    ΚΑΜΊΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΖΟΥΓΚΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή