Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΠΙΣ: Ανησυχία για την πορεία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και την περίθαλψη των ασφαλισμένων

Αθήνα 30.4.2015

ΔHΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΙΣ κ. ΜΙΧΑΗΛ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΥ

Ανησυχία για την πορεία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και την περίθαλψη των ασφαλισμένων

Μετά την ενημέρωση που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, την 28η Απριλίου 2015, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και προέβη την Πέμπτη 30 Απριλίου στην εξής δήλωση:

«Η επικίνδυνη πορεία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη, τόσο μέσω της ιδιότητας του ως Προέδρου του ΠΙΣ, όσο και ως μέλους του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, (εκπροσωπώντας τον υγειονομικό χώρο) και έχουν ζητηθεί όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην παρατηρείται η συνεχής αντιδικία του μοναδικού ασφαλιστικού οργανισμού υγείας με τους συμβεβλημένους παρόχους, αλλά και να απαλειφθούν τα προβλήματα της περίθαλψης των ασφαλισμένων, που δημιουργούν μεγάλες επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία.

Η πορεία του ΕΟΠΥΥ όπως διαμορφώνεται στο τέλους του Α΄ Τριμήνου (μέχρι τέλος Μαρτίου 2015), λίαν επιεικώς, δύναται να χαρακτηριστεί ως τραγική. Υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τόσο για το Α’ τρίμηνο του 2015, όσο και από τα προηγούμενα έτη, 2012, 2013 και 2014 (όταν άρχισε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ), οι οποίες ανέρχονται στο ποσό του 1 δις. 250 εκ. περίπου.

Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι παραβιάζεται κατάφορα η νομοθεσία, διότι ενώ υπάρχει υποχρέωση μέσα από νομοθετική ρύθμιση, η απευθείας μεταφορά εισφορών ασθένειας από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, δεν εφαρμόζεται και υπάρχει μεγάλη ευθύνη προς τούτο και για ότι συμβαίνει σήμερα στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης η κρατική επιχορήγηση Μαρτίου-Απριλίου 2015 υστερεί κατά 57 εκατομμύρια. 

Οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες, βαίνουν αυξανόμενες και μέχρι σήμερα υπερβαίνουν οι απλήρωτες (<1 ημερών), το ποσό των 2,2 δις.

Η όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα δημιουργεί την υποχρέωση σε όλους μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει τη λειτουργία του, με τήρηση των υποχρεώσεών του προς τους παρόχους υγείας, την αποφυγή καταγγελιών συμβάσεων παρόχων, απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων, κέντρων και θεραπευτηρίων. Παράλληλα να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασφαλισμένων, οι οποίες μπορεί να είναι οδυνηρές.

Η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή πρέπει να προκληθεί άμεσα, διότι δεν νοείται ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός αγοραστής υπηρεσιών υγείας να συνεχίζει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, το κράτος να μην παρεμβαίνει, οι πάροχοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και η κοινωνία να δοκιμάζεται μέσω της προβληματικής περίθαλψης που επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις. 

Στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ της 28 Απριλίου 2015 - όπως είχαμε θέσει και σαν προεδρείο του ΠΙΣ και κατά την συνάντησή μας με τον Υπουργό και είχε γίνει αποδεκτό - ζητήσαμε και πάλι να αιτηθεί στον Υπουργό να γίνει σύσκεψη με το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να του εκτεθούν αναλυτικά τα προβλήματα και να αναζητηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, καθόσον η κατάσταση όπως παρουσιάζεται σήμερα, προσομοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα» από το σκάσιμο της οποίας θα υπάρξουν «θύματα» στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους.»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

6 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΟΕΔΡΕ. ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΞΕ ΠΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΕ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟ...
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ,
    ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ CLAWBACK KAI
    REBATE EXOYN ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ.
    ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ Η ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ
    ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ,
    ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΑΣ
    ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ....
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΑΘΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΤΗΝ ΞΕΡΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΠΤΑΤΕ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΘΕ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ-ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ.ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΩΣ ΒΑΣΗ ΕΧΕΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύο ανακοινώσεις μέσα σε δύο μέρες γεμάτες ανησυχία...Υπερπαραγωγή εκ μέρους του ΠΙΣ...Να προσέξετε μην σκίσετε κανένα καλσόν με τις υπερβολικές ανησυχίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόεδρε στο τέλος του 2015 όταν θα έχουμε πληρωθεί 3 το πολυ4 μήνες που θα πας να κρυφτείς ΕΣΥ και οι άλλοι συνδικαλιστές μας για την αδράνεια που επιδεικνύετε τώρα;Πεστε ξεκάθαρα στους εργαστηριακούς ιατρούς σας ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του 2015 φτάνει μόνο για 4 μήνες και δώστε επιλογές ,δρομολόγησε ενέργειες.Ειναιι το λιγότερο ντροπή η στάση σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή