Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Κυβερνητικό σχέδιο για τη φαρμακοβιομηχανία, την ώρα που καταρρέουν οι τιμές των φαρμάκων

Η μελέτη για το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας θα λειτουργήσει πιλοτικά για τη σύνταξη μελετών και για άλλους κλάδους της οικονομίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

ΙΑΤRONET.GR

Σχέδιο έξι αξόνων για την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, συζητήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και αξιολόγησε – μεταξύ άλλων – εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιας για τη Βιομηχανία, Θεοδώρας Τζάκρη σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε.
Όπως ανακοινώθηκε, στόχος της κυβέρνησης είναι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας να αποτελέσει πρότυπο για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ξεκάθαρους ρόλους και αμοιβαίες δεσμεύσεις.

Η μελέτη για το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας θα λειτουργήσει πιλοτικά για τη σύνταξη μελετών και για άλλους κλάδους της οικονομίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Έρχεται, δε, σε μία περίοδο που η βιομηχανία δοκιμάζεται από τις διαδοχικές μειώσεις των τιμών στα φάρμακα, τα χρέη νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες και μία "βροχή" επιβαρύνσεων, όπως το rebate και clawback.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης, στο επίκεντρο βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου του φαρμάκου που διαθέτουν ερευνητική ή/και παραγωγική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι ελληνικών συμφερόντων.

Στόχος του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο μέσω των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

'Αξονες

Στο πλαίσιο αυτό η κλαδική μελέτη εντόπισε τους ακόλουθους έξι άξονες προτεραιότητας:
Τόνωση της ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στήριξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας.
Αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού.
Διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών.
Βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.

Για να διασφαλιστεί η υλοποίησή του. αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής (με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας με αρμοδιότητα στα θέματα έρευνας).

Η επιτροπή θα εξειδικεύσει περαιτέρω τους άξονες προτεραιότητας με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, την εξωστρέφεια και την μείωση της τιμής των φαρμάκων.

ΔΗΜ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. έκθεση για το Πάσχα της δευτέρας Γυμνασίου..!!!μπλα μπλα μπλα και επιτροπές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή