Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Χάος στις εκκαθαρίσεις των δαπανών των συμβεβλημένων γιατρώνΗealthview.gr

Σωρεία δυσλειτουργιών καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφορικά με το νέο τρόπο εκκαθάρισης των δαπανών. 

Η Ένωση επισημαίνει «την επιπρόσθετη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία από τις ατελείωτες ώρες στις ουρές και την οικονομική επιβάρυνση των συμβεβλημένων ιατρών με τον νέο τρόπο υποβολής των παραστατικών, που πλέον κατατίθενται στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα. Οι εικόνες από την υπηρεσία αυτή είναι προς το παρόν απογοητευτικές, ως προς την οργάνωση, χωρίς καμία ασφαλή διαδικασία ως προς τον τρόπο παραλαβής των παραστατικών. Κανένα είδος εγγύησης δεν έχει δοθεί ως προς την απώλεια δέματος που περιέχει τα παραστατικά, με το ρίσκο της απώλειας όλου του ποσού αποζημίωσης της εργασίας ενός μηνός, να βαραίνει αποκλειστικά τον ιατρό». 

Σύμφωνα με την Ένωση, θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό να κατατίθενται τα παραστατικά στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (Πε.Δι.) του ΕΟΠΥΥ, να ψηφιοποιούνται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται τα φυσικά παραστατικά, με την ασφάλεια και την ευθύνη του Οργανισμού στα κεντρικά προς έλεγχο, εκκαθάριση και φύλαξη. Η γραφειοκρατία παραμένει πολύπλοκη, δεδομένου ότι και πάλι χρειάζεται η προσκόμιση στις Πε.Δι., της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. 

Ειδική αναφορά κάνουν οι γιατροί στις νέες οδηγίες συνταγογράφησης – παρακλινικών εξετάσεων και επισκέψεων, κατά τις οποίες –όπως υποστηρίζουν – 
ο γιατρός δε γνωρίζει εξ’αρχής αν ο ασφαλισμένος δικαιούται δωρεάν επίσκεψη, γεγονός που δυνητικά θα δημιουργήσει προστριβές με τους ασφαλισμένους, λόγω της πιθανής ιδιωτικής χρέωσης της, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. 

Επιπλέον, σε κάθε ανάγκη υπέρβασης συνταγογράφησης των νέων ορίων που τίθενται, ο ιατρός καλείται να την αιτιολογήσει επαρκώς. Σε περίπτωση που κριθεί ως «ανεπαρκής» η αιτιολόγηση εκ των υστέρων από τους ελεγκτές ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με ποια κριτήρια ο ιατρός θα κληθεί για εξηγήσεις, κυρώσεις ή πρόστιμο και με ποιο δικαίωμα ένστασης και επαναφοράς με επαρκέστερη επιστημονική τεκμηρίωση (κατευθυντήριες οδηγίες). 

Την πολλοστή στάση πληρωμών των επισκέψεων από τον ΕΟΠΥΥ, ενόψει Πάσχα, όπου υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις των συμβεβλημένων ιατρών. Η προσπάθεια πλήρους εκκαθάρισης των δαπανών του Ιανουαρίου του 2016, πρωτοφανής στην ιστορία του Οργανισμού, χαιρετίζεται θετικά, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια αναμονής των αποτελεσμάτων της τελικής εκκαθάρισης ούτε των προβλεπόμενων ενστάσεων από τους ιατρούς, με μηδενικό όριο ανοχής στον προκαθορισμένο χρόνο αποπληρωμής των δεδουλευμένων αμοιβών όπως προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις. 

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει επίσης «την μεταφορά ποσού από τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφήνοντας έκθετες τις πολλαπλές υποχρεώσεις του Οργανισμού. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας ως υπέρτατο αγαθό θα έπρεπε να είναι το πρωταρχικό μέλημα των μελών του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ» καθώς και «την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς καμία νομοθετική «πρόβλεψη» επιστροφής των καταβληθέντων εισφορών ή κατ’αναλογία συνυπολογισμό στη σύνταξη με προσαύξηση κατά 50%. Πρόκειται για καταφανή ληστεία και παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων των μελών μας, που επιφυλάσσονται παντός δικαιώματος τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου