Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Φύγε Αθανάσιε Γιαννόπουλε, έλα Θεόφιλε ΒοζενμπεργκHealth View.gr

Με μια μονομερή κίνηση εκ μέρους του υπουργείου Υγείας παύτηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Μετά από μόλις 8 ημέρες που ο κος Πολάκης δήλωνε ότι οι σχέσεις του με τον κο Γιαννόπουλο ήταν άριστες, χθες ο αναπληρωτής υπουργός 'αναθεώρησε". Ζήτησε την παραίτησή του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ από το facebook, ενώ σήμερα τον έπαυσε από τα καθήκοντά του, κατηγορώντας τον για προκλητικές δηλώσεις και για το ότι «δε διευκολύνει» την ηγεσία του υπουργείου που ζήτησε την αντικατάστασή του. Αυτό που μεσολάβησε, είναι η διακοπή του διαγωνισμού των υποψήφιων γιατρών στις ΜΕΘ αφού ο κος Γιαννόπουλος αρνήθηκε να τον προχωρήσει όπως είχε διατάξει και προαναγγείλλει ο αναπληρωτής υπουργός.

Η ανακοίνωση της παύσης του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ εκ μέρους του υπουργείου έχει ως εξής:

Μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου που με προκλητικό τρόπο αρνήθηκε (και μάλιστα εξ ονόματος όλων των οριζόμενων από το Υπουργείο μελών του ΔΣ) να διευκολύνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ζήτησε τις παραιτήσεις τους, ανακοινώνεται η παύση του κ. Γιαννόπουλου από τη θέση του προέδρου και η αντικατάσταση του από τον κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτή και επί πολλά έτη πρόεδρο των Ελλήνων «Γιατρών του Κόσμου» ο οποίος από το 2007 διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Βέβαια σύμφωνα με νομικούς κύκλους το θέμα δεν είναι τόσο απλό καθόσον ο κος Γιαννόπουλος θα μπορούσε να κάνει ακόμη και ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας την 'παύση" και το θέμα να φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο. Επίσης αναμένουμε να δούμε τι θα πράξουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ τα οποία όπως έγραψε το Healthview είναι πρόσωπα με βαριά ονόματα και διασυνδέσεις.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου που αναφέρει τους λόγους που η ηγεσία ζητά την παραίτηση των μελών του ΔΣ μεταξύ των οποίων ήταν ότι το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάκουσε τις εντολές του υπουργείου. Για όσους δεν είδαν χθες την ...ανάρτηση του κου Πολάκη στο facebook η ανακοίνωση που εστάλη σήμερα αναφέρει:

Το γεγονός ότι το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προέβη ως όφειλε και παρά τις ρητές προς τούτο εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στις ενδεδειγμένες από το νόμο ενέργειες σε ό,τι αφορά τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου, Θεόδωρο Παπαδημητρίου ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί στη θέση του ενώ α) έχει αμετακλήτως παραπεμφθεί για κακουργηματική απάτη σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και έχει σαφείς ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για την παράνομη διάθεση χρηματικών ποσών για διαφημιστικές καμπάνιες σε ΜΜΕ, β) εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013 που αποκαλύφθηκε με έλεγχο του ΣΕΥΥΠ και για το οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε και εναντίον του ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και γ) παρεμποδίζει συστηματικά τη συνέχεια του διαχειριστικού ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ.

Η ανοχή του ΔΣ στην άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διενέργεια ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και συγκεκριμένα στη μη χορήγηση στοιχείων και εγγράφων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ παρελθόντων ετών, τα οποία έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το ΣΕΥΥΠ.

Η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με στόχο τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το άνοιγμα νέων κλινών. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη διαπιστωθείσα σωρεία παρατυπιών στη μοριοδότηση 88 υποψηφίων γιατρών και εν τις συνεχεία διαβεβαιώσεις του ΔΣ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την άμεση και με διαφάνεια ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως η ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ΑΣΕΠ στην προκήρυξη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Υγείας, ακριβώς επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παρελθόν αδιαφανών προσλήψεων και πελατειακών μηχανισμών, απαίτησε ο διαγωνισμός να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου