Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Ερώτηση από το Ποτάμι για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών



Tο ζήτημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και της συνεπαγόμενης μικροβιακής αντοχής φέρνει ενώπιον της Βουλής το Ποτάμι, με σχετική ερώτηση που κατατέθηκε προς τον υπουργό Υγείας.

Onmed.gr

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και 5 βουλευτές του κόμματος, επικαλούμενοι πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ΟΟΣΑ, του Ευρωβαρόμετρου και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρουν ότι, παρά τις σχετικές δράσεις, η Ελλάδα παραμένει πανευρωπαϊκά πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ βρίσκεται δεύτερη μετά την Ιταλία στη λίστα των αρνητικών επιδόσεων σε περιστατικά και θανάτους που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Ποτάμι:

Στην Ελλάδα καταναλώνονται 33,85 Καθορισμένες Ημερήσιες Δόσεις (DDD) αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Ολλανδία χρησιμοποιούνται 9,78, στη Γερμανία 11,49 και στη Σουηδία 13,73 DDD αντίστοιχα.

H Ελλάδα, είναι δεύτερη στη λίστα των αρνητικών επιδόσεων, με 18.472 περιστατικά και 1.626 θανάτους ετησίως σχετιζόμενους με τη μικροβιακή αντοχή.

ΟΟΣΑ προειδοποίησε πρόσφατα πως εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τους 69.000 έως το 2050.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, επισημαίνοντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για το ασφαλιστικό μας σύστημα, ρωτούν την κυβέρνηση, πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών.

Ταυτόχρονα, ζητούν να μάθουν ποιες επιπλοκές προκαλούνται σε ασθένειες από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και πώς αυτές συνδέονται με την κατάληξη των ασθενών, ενώ θέτουν και το ζήτημα της οικονομικής επιβάρυνσης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω του προβλήματος αυτού.

Τέλος, ρωτούν αν υπάρχει από σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και για τη διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις δυσμενείς συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους.

1 σχόλιο:

  1. Ξανθοκηφηνας: και ποιοι ειστε εσεις που θα αμφισβητησετε τον λαο! Θα......τρωμε οτι θελουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή