Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Περνούν από το «κόσκινο» του ΕΟΠΥΥ οι τομογραφίες- Έρχεται πλαφόν

Newsroom dikaiologitika.gr

Οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες περνούν από «κόσκινο» από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, καθώς εξισώνουν τα «αρχαία» μηχανήματα με τα νέας τεχνολογίας, επιβάλλοντας κοινό πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων.

Πρόκειται για μια πρακτική που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μιας και εξισώνει απεικονιστικό εξοπλισμό άνω της δεκαετίας με εξοπλισμό των τελευταίων δυο χρόνων και δημιουργεί έναν νέο «κόφτη» για τους ασφαλισμένους, που θα αποζημιώνονται την εξέταση της μαγνητικής ή της αξονικής από τον ΕΟΠΥΥ όταν αυτή γίνεται εντός του επιτρεπτού ορίου.


Ο απεικονιστικός εξοπλισμός αξιολογείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, δημιουργώντας έτσι ασθενείς συο κατηγοριών, αφού πολλοί θα καταφεύγουν σε σε φθηνότερες αλλά μικρότερης αξιοπιστίας διαγνώσεις.

Η εν λόγω απόφαση συζητήθηκε σε μια έντονη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και πολλοί εξέφρασαν τομ προβληματισμό τους. Η αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των μαγνητικών και των αξονικών τομογράφων και στη συνέχεια η αναδιαμόρφωση των τιμών αποζημίωσης ήταν μονόδρομος για τον ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι αποτελεί παγιωμένη πρακτική σε όλα τα υγειονομικά συστήματα των χωρών της Ευρώπης. Είναι κάτι ανάλογο με την αποζημίωση των φαρμάκων, ανάλογα με το αν είναι παλαιά και νέα, καινοτόμα φάρμακα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στάθμισαν τρεις παράγοντες: α) τις διαγνωστικές δυνατότητες κάθε μηχανήματος, β) το κόστος κτήσης και συντήρησης των μηχανημάτων και γ) τη διασπορά τους σε κάθε περιοχή.

Η αξιολόγηση των τομογράφων σχετίζεται πρωτίστως με τη διαγνωστική τους δυνατότητα. Για παράδειγμα, όσο πιο πολλές τομές έχει ένας αξονικός τομογράφος τόσο καλύτερο αποτέλεσμα δίνει στη διάγνωση ενός μεταστατικού καρκίνου. Οσο πιο μεγάλη ένταση μαγνητικού πεδίου, δηλαδή Tesla, έχει ένας μαγνητικός τομογράφος τόσο πιο ακριβής είναι η διάγνωση ενός καρκίνου. Οι σύγχρονοι μαγνητικοί τομογράφοι συστήνονται από τους οικολόγους για τις εξετάσεις σε περιστατικά όγκων εγκεφάλου, ήπατος, οστών, μαστού κ.ά. Σήμερα το ποσοστό των 1,5Τ μαγνητικών τομογράφων (που θεωρούνται παλαιοί) στην Ελλάδα υπερβαίνει το 70%, ενώ υπάρχουν λιγότεροι μαγνητικοί τομογράφοι 3Τ καθώς και πάνω από 3Τ που αποτελούν μηχανήματα υψηλής διαγνωστικής δυνατότητας.

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπαρχει Συστημα Υγειας στην Ευρωπη που συνεχως ψαχνει δικαιολογιες για να πληρωνουν οι Παροχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή