Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

H θεραπευτική άσκηση με συνταγή γιατρού και στην Ελλάδα

Άνοιξε ο δρόμος συνταγογράφησης και κάλυψης της θεραπευτικής άσκησης και στην Ελλάδα, μετά την αποδοχή από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) της πρότασης που έκανε ο ενδοκρινολόγος καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος EXERCISE IS MEDICINE και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική, Μιχάλης Κουτσιλιέρης.

Health pharma.gr

Ο καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο 104,9 FM, αναφέρει ότι αυτό που προτάθηκε στο ΚΕΣΥ, και έτυχε ένθερμης αποδοχής και ακολούθως έγκρισης, είναι οι γιατροί να συνταγογραφούν άσκηση και, σε επόμενο βήμα, να υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο, ώστε να καλύπτεται η συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινίζει ότι «θα πληρώνεται συγκεκριμένος πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής, ο οποίος θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πρωτόκολλο».

Ο κ. Κουτσιλιέρης τονίζει ότι σε όλες τις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει συνδυαστεί με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων. Αναφέρεται ακόμη στο είδος της άσκησης που προτείνεται για καρδιαγγειακά, καρκίνο, ψυχιατρικά και πνευμονολογικά νοσήματα, ενώ εξηγεί τον τρόπο με τον οποίον η άσκηση μπορεί να μειώσει το κόστος υγείας, ειδικά στην τρίτη και τέταρτη ηλικία.
Μιχάλης Κουτσιλιέρης

Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες, δηλώνει ότι αυτήν τη στιγμή είναι υπό συζήτηση διάφορα πρωτόκολλα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής άσκησης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ κι έξι μήνες κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση της άνοιας με θεραπευτική άσκηση. «Μέχρι τώρα στο στάδιο της προάνοιας δεν υπάρχει θεραπεία και η μόνη ένδειξη είναι το πρωτόκολλο θεραπευτικής άσκησης, το οποίο μειώνει κατά 9 φορές το ρίσκο να πάθει κανείς άνοια» λέει ο κ. Κουτσιλιέρης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η θεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ.

7 σχόλια:

  1. Εγώ θέλω εξάμηνη συνταγογράφηση της Διμετρης Καλλίγραμμης Σβετλάνας,personal trainer από την Ουκρανία.
    Εννοείται 2 φορές την ημέρα,
    Πρωί-Βράδυ...
    Σαν αντιβίωση ένα πράγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθοκηφηνας: αφου .....λυσαμε το θεμα της ΠΦΥ, των Οπτικων κλπ αποφασισαμε να ......λυσουμε και αυτο! Ειμαστε .......αχτυπητοι!Ηταν ανοησια και .......εγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλγθεια καραγκιοζηδες του Υγειας υπαρχει κανενας Οπτικος που να συμβληθηκε μαζι σας? Η θα δινετε εσεις τα γυαλια?Γιατι αν τα δινετε.. ....εσεις θα πρεπει και να τα πληρωνετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετα την ΠΦΥ χωρις γιατρους, τα γυαλια χωρις Οπτικους, την οδοντιατρικη φροντιδα χωρις Οδοντιατρους ερχεται και η θεραπευτικη ασκηση χωρις γυμναστες! Μιλαμε για πραγματικες καινοτομιες ασυλληπτες στον μεσο Ευρωπαιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αλλο με τον Τοτο το ξερετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς ενημέρωση του κοινού και του Κ. Κουτσιλιέρη, θα πρέπει να ειπωθούν τα εξής: με βάση το Β.Δ 411/1972 η Ελληνική Πολιτεία κατοχύρωσε την κινησιοθεραπεία και την θεραπευτική γυμναστική ως αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα του Φυσικοθεραπευτή. Επομένως, δεν επιτρέπεται η εκτέλεσή της από πρόσωπο που δεν φέρει την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή και δεν κατέχει την αντίστοιχη επαγγελματική άδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον θα εννοείται την κινησιοθεραπεία και θεραπευτική άσκηση που γίνεται παράλληλα με την φυσικοθεραπεία στα ειδικά μηχανήματα(tens-διαθερμίες κλπ).Από κει και πέρα η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αφού έχει τελειώσει η φυσικοθεραπεία και η αρχική κινησιοθεραπεία, είναι έργο εξειδικευμένου γυμναστή στην θεραπευτική άσκηση με βάση της αρχές της προπονητικής και της (κλινικής) εργοφυσιολογίας. Αν δείτε τα νέα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης έχουν σχέση με τη βελτίωση των φυσικών ικανοτητών όπως η αερόβια ικανότητα, η μυϊκή δύναμη, η ευλυγισία και η ισορροπία. Αυτό είναι έργο του εξιδικευμένου γυμναστή και σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει στο λειτούργημα του φυσικοθεραπευτή αλλά το συμπληρώνει με την περαιτέρω βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον,καθώς η αποκατάσταση δεν σταματάει όταν φεύγει ο ασθενής από το φυσικοθεραπευτήριο. Εκεί αρχίζει η μεταθεραπευτική αποκατάσταση... Οι ρόλοι πιστεύω είναι διακριτοί και δεν καταστρατηγούνται επαγγελματικά διακαιώματα. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τον αθλητικό φυσικοθεραπευτή και τον γυμναστή αποκατάστασης.

      Διαγραφή