Τι προβλέπει το πρόγραμμα των συναντήσεων.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Με ανεβασμένες ταχύτητες τρέχει σήμερα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης καθώς οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί μετρούν χρόνια. Η λογική των διαδικασιών ή των συζητήσεων θα κινηθούν πάνω σε τρεις γραμμές κατευθύνσεων. Η πρώτη αφορά τα γενόσημα, τα βιο-ομοειδή και αλλαγή συσκευασιών, η δεύτερη τις νέες δραστικές και η τρίτη θεραπευτικές κατηγορίες στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η βαρύτητα βάση απόφασης που έχει παρθεί και ανάλογων βεβαίως πιέσεων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα δοθεί στη δεύτερη και στη τρίτη κατεύθυνση. Ο στόχος είναι να κλείσει η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων εντός του καλοκαιριού, έτσι ώστε να γυρίσει σελίδα ο κλάδος του φαρμάκου από το Σεπτέμβριο.
Στο τραπέζι της Διαπραγμάτευσης
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει με την κατηγορία των ρευματικών παθήσεων και η πληροφόρηση είναι ότι κοντοζυγώνει και η ολοκλήρωσή τους. Στο τραπέζι της Διαπραγμάτευσης έχουν καθίσει μαζί με την εταιρεία που έχει το πρωτότυπο σκεύασμα με την δραστική adalimumab και άλλες 6 εταιρείες. Συνολικά οι συζητήσεις αφορούν 7 σκευάσματα . Κάποιοι εκτιμούν ότι η επίπτωσή της θεραπευτικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και στις ερυθροποιητίνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη πολυεθνικών - ακούγονται 2- θα βρεθούν σήμερα κοντά στα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Το κόστος της κατηγορίας εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι σε αυτήν την κατηγορία πιθανόν να περιμένουμε και αποσύρσεις παλαιών σκευασμάτων.
Την ίδια στιγμή, πρόσκληση αναμένουν δύο εταιρείες - πολυεθνικές που έχουν καταθέσει σκευάσματα για σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα σκευάσματα αυτά έχουν θετική εισήγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων. Η συγκεκριμένη κατηγορία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες με το αποτύπωμά της στον προϋπολογισμό να ανεβαίνει στα 100 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ιντερφερόνες. Από τη στιγμή που τα προαναφερθέντα σκευάσματα περάσουν στην θετική λίστα, πρόκειται να κληθούν συνολικά οι εταιρείες της κατηγορίας προς διαπραγμάτευση, που είναι πάνω από τρεις.
Τελευταία κατηγορία που θα πρέπει να ετοιμάζεται, είναι αυτή του μελανώματος, καθώς η προηγούμενη σύμβαση έχει λήξει. Η προηγούμενη σύμβαση ήταν διάρκειας 24 μηνών, με ημερομηνία έναρξης την 1η Μαρτίου 2018 και λήξη την 29η Φεβρουαρίου 2020. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ, ο προϋπολογισμός για τους πρώτους 12 μήνες είχε οριστεί στα 9.690.750 ευρώ και σε 11.267.550 ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες της συμφωνίας για τα φάρμακα που αφορούν κυρίως στη θεραπεία του ασθενών με μη εξαιρέσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα με μετάλλαξη BRAFV600. Πληροφορίες λένε ότι οι σχετικές κλητεύσεις θα γίνουν εντός του Ιουλίου.
Με τις διαπραγματεύσεις να μπαίνουν σε μία σειρά, παράγοντες από την πλευρά της βιομηχανίας επαναφέρουν το θέμα της κατάργησης του τέλους εισόδου 25%, τονίζοντας ότι εκτός από το οικονομικό πλήγμα το συγκεκριμένο μέτρο αποτρέπει και την είσοδο καινοτόμων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου