Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Επιστολή ελευθεροεπαγγ παιδιάτρων προς γενικό γραμματέα δημόσιας υγείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ 

Αθήνα 2/6/2020 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ Υγείας, 

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, 

Με ικανοποίηση υποδεχθήκαμε τις πρόσφατες επικαιροποιημένες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την συνέχιση των εμβολιασμών κατά την 2η φάση της πανδημίας (25.05.2020 – ΑΔΑ: 64ΖΥ465ΦΥΟ-7Ρ2). 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ήδη από τις αρχές Μαΐου (11.05.2020) είχε επισημάνει γραπτώς την κατακόρυφη πτώση των εμβολιασμών κατά την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και την επακόλουθη ανάγκη για την προτεραιοποίησή τους κατά τη 2η φάση της πανδημίας. Δυστυχώς, η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επιβεβαιώθηκε και περιγράφεται επακριβώς στο κείμενο των δημοσιευμένων συστάσεων: «Παρά τις συστάσεις για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα βρέφη <2 ετών, που διατυπώθηκαν στην αρχή της πανδημίας, δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποδοθεί στο φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό. Παρόμοια υπολογίζονται και τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης των εμβολιασμών και στη χώρα μας.» 

Με την παρούσα επιστολή, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι: 

1. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σημαντικότητα του θέματος και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι στην Ελλάδα (διενεργούν περίπου το 80% των συνολικών παιδιατρικών εμβολιασμών στη χώρα), καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την βέλτιστη εμβολιαστική κάλυψη όλων των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. 

2. Ακόμα και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, οι ελευθεροεπαγγελματίες ΠΔ έλαβαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας για την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση των παιδιών για εμβολισμό προς αποφυγή της διασποράς την νόσου. 

3. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, από την πρώτη στιγμή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχει προβεί σε σειρά πρωτοβουλιών ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Παιδιάτρων σε όλη την Ελλάδα (αναλυτική παρουσίαση των δράσεων είναι στη διάθεσή σας). 

Παρόλα αυτά, εκφράζουμε τον προβληματισμό ότι η αναμφισβήτητη δέσμευση και συστράτευση της παιδιατρικής κοινότητας προς την άμεση εφαρμογή των επικαιροποιημένων συστάσεων, ενδεχομένως να μην είναι αρκετή ώστε να καλυφθούν όλα τα εμβολιαστικά κενά μέσα στο σύντομο προσεχές διάστημα και πριν την επόμενη αντιγριπική περίοδο. Και αυτό διότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή απαιτείται αντίστοιχη ευαισθητοποίηση του κοινού (γονέων, παιδιών κλπ.), με σκοπό να κινητοποιηθεί για την κάλυψη όλων των τρεχόντων και αναβληθέντων εμβολιασμών μέσα στο καλοκαίρι. Συνεπώς, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε: 

1. Την άμεση εκκίνηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τους εμβολιασμούς από το Υπουργείο Υγείας. Το ζήτημα που έχει προκύψει με την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι απόρροια της πανδημίας και συνεπώς μια τέτοια καμπάνια θα πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο επικοινωνιακό πλάνο του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19. Ένα σύντομο τηλεοπτικό σποτ που να αφορά την αξία των εμβολιασμών και που θα κινητοποιεί παιδιατρικό αλλά και ενήλικα πληθυσμό προς την θωράκιση της υγείας του έναντι άλλων σοβαρών λοιμωδών μέσω του εμβολιασμού, θα ήταν ιδιαίτερης αξίας και θα βοηθούσε σημαντικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Μια τέτοια πρωτοβουλία από την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, θα ήταν αναμφισβήτητου κύρους, ιδιαίτερης αξιοπιστίας και εξαιρετικής αποτελεσματικότητας. Τέλος, είστε ο μοναδικός φορέας που μπορεί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα (χωρίς περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από τους αρμόδιους φορείς κλπ.). 

2. Να άρετε κάθε είδους εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών στους εμβολιασμούς. Ως Παιδίατροι, πιστεύουμε ότι αν υπάρχει κάτι θετικό ως απόρροια της πανδημίας, είναι η ανάδειξη της αξίας των εμβολιασμών και της σημασίας της πρωτογενούς πρόληψης. Όσο η κοινή γνώμη διαπιστώνει τι προκαλεί η έλλειψη ενός και μόνο εμβολίου (SARS Covid-2), τόσο θα αποδυναμώνονται οι φωνές όσων εξακολουθούν να αμφισβητούν την αξία των εμβολίων. 

Συνεπώς, θεωρούμε ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι η καταλληλότερη για πιο θαρραλέες πολιτικές στον τομέα της πρόληψης. 

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στα παραπάνω αιτήματα και ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι θα είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Με εκτίμηση, 
Κώστας Νταλούκας – Παιδίατρος 
Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου