Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Τα κλιματιστικά “καταργούν” το καλοκαίρι και συντηρούν τον κορωνοϊό

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σοβαρές ελπίδες είχαν εναποθέσει οι επιστήμονες στην αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει σημαντικά τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων παραγόντων και η χρήση των κλιματιστικών δεν θα αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί, λένε τώρα.

Νέες έρευνες σχετικά με τη επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν να δουν τι συμβαίνει, καθώς το καλοκαίρι έρχεται στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Επιστημονικά δεδομένα από διάφορες χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται πιο γρήγορα με χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρό καιρό, κάτι που δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες, ότι ενδεχομένως οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και η υγρασία να λειτουργήσουν αντίστροφα. Στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Κι αυτό αποδεικνύεται από την ταχεία εξάπλωση του COVID-19 στη Βραζιλία, τον Ισημερινό και σε πολλές άλλες τροπικές περιοχές.

Κορωνοϊός: “Τα κλιματιστικά συμβάλουν στην κατάργηση της εποχικότητας”

“Δεν πρόκειται να περιορίσει πολύ τη μετάδοση του κορωνοϊού η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία. Μειώνει τη μετάδοση αλλά δεν την εξαφανίζει”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr o καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και συνεχίζει, δίνοντας μια νέα παράμετρο στην υπόθεση:

“Να σας πω και κάτι; Εάν επικρατήσει η αυξημένη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο η εξάπλωση του κορωνοϊού. Αν κλεινόμαστε συνέχεια στο σπίτι ή στα γραφεία, δηλαδή, σε κλειστούς χώρους που κλιματίζονται δεν υπάρχει εποχικότητα”.

Χώρες με θερμοκρασία, που αυτή τη στιγμή μπορεί να αγγίζει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, μετρούν χιλιάδες κρούσματα της νόσου COVID-19 και δεκάδες νέες μολύνσεις καθημερινά. Δεν είναι περίεργο, που χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ, από το οποίο είχαμε 12 εισερχόμενα κρούσματα σε μία και μόνη πτήση πριν από λίγες ημέρες, μετρά αυτή τη στιγμή 62.160 κρούσματα και βρίσκεται στη 19η θέση σε μολύνσεις, στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδουλου, αναφέρει: “Το Κατάρ αυτή τη στιγμή έχει 41 βαθμούς και είναι στο πικ από κρούσματα. Γιατί; Γιατί οι κάτοικοι εκεί ξεκινούν το πρωί από το σπίτι όπου έχουν κλιματισμό, μπαίνουν στο αυτοκίνητο και έχουν κλιματισμό, πάνε στη δουλειά κι έχουν κλιματισμό. Και δεν μπορείς να σταθείς έξω στο Κατάρ γιατί έχει 42 βαθμούς. Όταν, όμως, είναι κλειστό το σπίτι και ο χώρος δουλειάς κλπ και δεν αερίζεται και υπάρχει συγχρωτισμός δεν αλλάζει κάτι. Δεν υπάρχει εποχικότητα. Το Κατάρ έχει τεράστια αύξηση κρουσμάτων, είχαμε πρόσφατα θετικούς ταξιδιώτες από εκεί. Άν κοιτάξετε σε χώρες που έχουν πολλά κρούσματα, σε κάποιες υπάρχουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Κι ο λόγος είναι ότι έχουν τεχνητό κλιματισμό”.

Καθώς, ωστόσο, ο κλιματισμός ενοχοποιείται και για την διασπορά του κορωνοϊού, μέσω της ανακύκλωσης του αέρα, από τους επιστήμονες προωθείται η μη χρήση τους, όταν αυτο είναι εφικτό, ενώ όταν δεν είναι καλό θα είναι να μην γίνεται εσωτερική ανακύκλωση του αέρα, αλλά χρήση του φρέσκου αέρα. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται συχνή και σωστή τεχνική συντήρηση.
H καλοκαιρινή ζέστη δεν θα εξουδετερώσει τον κορωνοϊό, λέει ο διευθυντής του αμερικανικού NIH

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη (03-06-20) ο Διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Dr. Francis Collins, ανέφερε ότι οριστικά δεδομένα για επίδραση του καιρού στην εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχουμε σε αρκετούς μήνες από σήμερα, όμως, πρόσφατες μελέτες δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την δραστική μείωση του κορωνοϊού, λόγω της άφιξης του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με προσομοιώσεις και μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο κύριος λόγος οποιασδήποτε αύξησης ή μείωσης της μεταδοτικότητας έχει να κάνει περισσότερο με την ανοσία των ανθρώπων, ή συγκεκριμένα με την έλλειψη αυτής, από οποιοδήποτε άλλες καιρικές συνθήκες. Χωρίς ανοσία, ακόμη και οι πιο ιδανικές καιρικές συνθήκες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της νόσου.

Ο επικεφαλής του ΝΙΗ καταλήγει ότι τα μέτρα απόστασης παραμείνουν το καλύτερο όπλο μας το καλοκαίρι για να επιβραδύνουμε ή να αποτρέψουμε την εξάπλωση του COVID-19. “Συνεπώς, συνεχίστε να φοράτε τις μάσκες και μείνετε σε απόσταση 1,5 μέτρου ή περισσότερο!”, καταλήγει ο Francis Collins.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου