Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Δελτίο τύπου - ανακοίνωση ΠΟΙΟ-ΠΦΥ

ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΙΑΤΡΏΝ ΟΔΟΝΤΙΆΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΙΟ-ΠΦΥ)
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε.Α 101-2017 Α.Μ 843
Αθήνα, 02/04/2021

Αρ. Πρ. 6/ 02-04-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 02/04/2021

Διανύουμε ένα χρόνο πανδημίας στη χώρα και δυστυχώς ο απολογισμός σε θανάτους συμπολιτών μας δεν μας δίνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης. Η καμπύλη του συνόλου των θανάτων έχει σαφή ανοδική πορεία. Η θνητότητα βρίσκεται στο 3,03% με τάσεις ευτυχώς μείωσης, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει, το υψηλό επίπεδο και τις μεγάλες προσπάθειες των υγειονομικών της χώρας.

Το μέτρο της δωρεάν χορήγησης self -tests Covid μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και πιστεύουμε θα συμβάλει στη καλύτερη επιδημιολογική προσέγγιση, ειδικά σε χώρους και ομάδες υπερμετάδοσης. Πάγια είναι η θέση της ομοσπονδίας για την όσο το δυνατόν αύξηση του αριθμού των τεστ PCR και RAPID.

Κρίνουμε αναγκαία την εμπεριστατωμένη και επιστημονικά ορθή ενημέρωση των ιατρών και υγειονομικών, ώστε να αρθούν οι όποιες αντιθέσεις για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οπότε με την σειρά τους να γίνουν φορείς θετικού μηνύματος προς την κοινωνία.

Για μια ακόμη φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσες προσλήψεις ιατρών και όχι στην μονομερή και κατά κόρον πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και στην μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων επικουρικών, με πλήρη διαφάνεια και μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ, με κατεπείγουσες διαδικασίες. Οι επιτάξεις οι μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα και από κλινική σε κλινική μόνο κινήσεις πανικού δείχνουν και δεν συμβάλουν στην ουσιαστική λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης , που θα επιδεινωθεί με τις συνταξιοδοτήσεις που επέρχονται.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της διοίκησης με το σχετικό 373/ 1-4-2021 να συμπεριλάβει τους οδοντιάτρους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεχόμενοι την αδιαμφισβήτητη πεποίθηση της ομοσπονδίας για την νομιμότητα θεώρησης των οδοντιάτρων ως μέλη του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ.

Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε την μέγιστη απροθυμία ακρόασης και συνεργασίας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου προς τα θεσμικά όργανα των ιατρών, μια συζήτηση, που μόνο οφέλη θα είχε στην ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στα όρια επαγγελματικής εξουθένωσης. Βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής κανονικών αδειών επί μακρόν, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση έστω ολιγοήμερων κανονικών αδειών, που η νομοθεσία προβλέπει. Πέραν των λεκτικών ευχαριστιών δεν υπάρχει μέριμνα για χορήγηση ούτε του δώρου του Πάσχα, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια εν μέσω πανδημίας. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας χορηγούν δίωρες και ειδικές άδειες κατά το δοκούν, αγνοώντας τις οδηγίες της διοίκησης και τις υποδείξεις της ομοσπονδίας.

Τα κέντρα αποκατάστασης και τα κέντρα πρόληψης της ΠΦΥ είναι σε πλήρη αποδήμηση, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της επίπτωσης της πανδημίας επί της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Η εξομάλυνση των ιατρών πλήρους απασχόλησης των Κέντρων Υγείας με τους νοσοκομειακούς και η ένταξη στα βαρέα επαγγέλματα είναι πλέον επιβεβλημένη. Η εμμονή ορισμένων εντός του χώρου στη διατήρηση πολλαπλών εργασιακών σχέσεων εντός των κάντρων υγείας, μόνο προβλήματα δημιουργεί και εμποδίζει την εργασιακή εξομάλυνση και εν τέλει ανάπτυξη της ΠΦΥ.

Ο Πρόεδρος Χάρης Μπούρος

Η Α΄ Αντιπρόεδρος Άννα Γρίβα

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος Νίκος Θεσσαλονικεύς

Η Γενική Γραμματέας Μαρία Γώγου

Η Ταμίας Μαρία Διούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου