Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Δελτίο τύπου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθ/τιών Παιδιάτρων για πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
8-4-2021

Αξιότιμοι

Μετά από αναφορές παιδιάτρων από όλη την Ελλάδα, αλλά και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που αφορούν την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο , θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων και ιδιαίτερα των γονιών για το σοβαρό αυτό πρόβλημα

Η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, μας είχε απασχολήσει ως πρόβλημα από το πρώτο lockdown το 2020. Με επιστολή μας τότε, μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων, είχαμε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την συνέχιση του προγράμματος, χωρίς τον περιορισμό μόνο με τα βασικά εμβόλια. Η Επιτροπή είχε ανταποκριθεί άμεσα και είχε συστήσει την συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος με όλα τα εμβόλια.

Στο διάστημα αυτό, παρότι ο εμβολιασμός των παιδιών συνεχίστηκε σύμφωνα με το πλήρες πρόγραμμα, η εικόνα που έχουμε από τα παιδιατρικά ιατρεία είναι ότι οι γονείς δεν έφεραν και δεν φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν στο ποσοστό που θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολίων και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως των μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η μεγάλη μείωση της τάξης του -70% που παρατηρήθηκε την Άνοιξη του 2020, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων1, δεν αναπληρώθηκε ποτέ . Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρούμε εκ νέου μείωση της τάξης του -30% -40% στους εμβολιασμούς των εφήβων σε όλα τα εμβόλια, καθώς και με συνιστώμενα εμβόλια, για παράδειγμα της μηνιγγίτιδας.

Στην χώρα μας δεν διαθέτουμε επίσημα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη. Τα δεδομένα όμως από άλλες χώρες όπου γίνεται συστηματική καταγραφή, είναι ανησυχητικά . Ερευνητές από τις Η.Π.Α υπολόγισαν μείωση των εμβολιασμών κατά 82% στις ηλικίες 10-17 ετών, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη του 2020 .

Στις ηλικίες 0-2 ετών η αντίστοιχη μείωση ήταν 31% και για τα παιδιά 3-9 ετών η μείωση ήταν 78%2 .Σε μεταγενέστερη μελέτη από τη Νέα Υόρκη, παρά τη διενέργεια εκστρατείας για την αναπλήρωση των χαμένων δόσεων, μερικούς μήνες μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, οι χαμένοι εμβολιασμοί δεν είχαν αναπληρωθεί ενώ οι νέοι εμβολιασμοί δεν είχαν φτάσει σε συγκρίσιμα επίπεδα του 20193 . Αντίστοιχα δεδομένα έχουν δημοσιευτεί και από Ευρωπαϊκές χώρες 4,5,6 .

Με την επιστολή μας αυτή ελπίζουμε στην βοήθειά σας για να αυξήσουμε την εγρήγορση και την προσοχή των γονέων, κυρίως αυτών που έχουν παιδιά μεγαλύτερα των πέντε ετών, εφήβους ή νεαρούς ενήλικες.

Τους παρακαλούμε να ανοίξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους, όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια και σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί να φροντίσουν άμεσα να τα εμβολιάσουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προστατεύει τα παιδιά ώστε να μην νοσήσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από κάποιο ποσοστό μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που χάρις στους εμβολιασμούς έχουν από πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί.

Για την Ομοσπονδία

Κωνσταντίνος Νταλούκας (Αττική)

Ελισάβετ Καλούδη (Θεσσαλονίκη)
Γεωργία Νταμάγκα (Λάρισα)

Παραπομπές


2. doi:10.1001/jamapediatrics.2020.4733




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου