Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Kορωνοϊός: Οι δύο θεωρίες των ΗΠΑ για την προέλευσή του- Ο Μπάιντεν σκέπτεται να δημοσιοποιήσει έκθεση

Η πρώτη θεωρία κάνει λόγο για επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα - Η δεύτερη αναφέρεται σε πιθανό εργαστηριακό ατύχημα - Πώς εμπλέκεται η Κίνα, στην οποία ξέσπασε η πανδημία
Το ενδεχόμενο να δώσει στη δημοσιότητα μία έκθεση, στην οποία θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της covid-19 έκανε σήμερα γνωστό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Protothema.gr
Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19. Σύμφωνα με δύο υπηρεσίες ο κορωνοϊός εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα. Μία τρίτη υπηρεσία ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Η Κίνα απορρίπτει την έρευνα Μπάιντεν και περνά στην αντεπίθεση

Απάντηση στην έκκληση του Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, να εντείνουν τις προσπαθειές τους και να βρουν αν τελικά ο κορωνοϊός «δραπέτευσε» από εργαστήριο της Ουχάν, έδωσε την Πέμπτη το Πεκίνο, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά τα κίνητρα της Ουάσινγκτον και «θυμάται» το «διαβόητο ιστορικό» των υπηρεσιών πληροφοριών του Λευκού Οίκου που «οδήγησε στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προήλθε - και να πέρασε στον άνθρωπο - από εργαστήριο της Ουχάν, επισημαίνοντας τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Μάρτιο.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα και μόνο σκοπό: να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να συνεχίσουν να στιγματίζουν και να χειραγωγούν πολιτικά, ώστε να μετατοπίσουν τις ευθύνες τους. Είναι ασεβείς προς την επιστήμη, ανεύθυνες ως προς τη ζωή των ανθρώπων, και αντιπαραγωγικές στις συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού».

Μάλιστα, ο Ζάο «θυμήθηκε» τον πόλεμο του Ιράκ του 2003 και την «αβάσιμη νοημοσύνη» που χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει την εισβολή της. «Το διαβόητο ιστορικό της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών είναι από καιρό γνωστό στον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, είχε καλέσει, μάλιστα, τις ΗΠΑ να δεχτεί τη διεξαγωγή ερευνών και στα εδάφη της. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά πλήρη διαφάνεια, θα πρέπει, όπως έκανε η Κίνα, να καλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ να τις επισκεφθούν για έρευνες στα εδάφη της. Ανοίξτε τη στρατιωτική βάση του Fort Detrick το συντομότερο δυνατό και όλα τα βιολογικά εργαστήρια που διαθέτουν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», είπε, αναφερόμενος σε μια ερευνητική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.

Η έκκληση Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφορίων που έφερε την αντίδραση του Πεκίνου

Προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή έκθεσης για την προέλευση του νέου κορωνοϊού έδωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις υπηρεσίες να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του SARS-CoV-2. Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, χωρίς να παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κρατά το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου