Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα το λάβουν όσοι νόσησαν ή έκαναν μία δόση μετά την ασθένειά τους

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα το λάβουν όσοι νόσησαν ή έκαναν μία δόση μετά την ασθένειά τους
Πώς θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους νόσησαν
 
Νέες διευκρινίσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μέχρι σήμερα όσοι κάνουν μία δόση μετά τη νόσησή τους δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς η πλατφόρμα emvolio.gov.gr δεν διαθέτει τη σχετική ρύθμιση.

Όπως δήλωσε ο κ.Θεμιστοκλέους, σύντομα όσοι νόσησαν τους τελευταίους 12 μήνες που κρατά και η ανοσία, θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης. Σε ότι αφορά εκείνους που νόσησαν και έκαναν μία δόση του εμβολίου όπως έχει συστήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα μπορεί να λάβει το πιστοποιητικό σε περίπου 10 με 15 ημέρες οπότε και η πλατφόρμα θα διαθέτει τη σχετική ρύθμιση.
Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η έκδοση του «πράσινου» πιστοποιητικού γίνεται είτε στα ΚΕΠ είτε μέσα σε λίγα λεπτά από τον υπολογιστή. Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδώσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του από τη σελίδα emvolio.gov.gr. Για την έκδοση απαιτούνται οι κωδικοί TAXISNET και στη συνέχεια ο ΑΜΚΑ.

Ο καθένας μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να εκτυπώνει την βεβαίωση εμβολιασμού, που επιτρέπει τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός και εκτός συνόρων.

Να σημειωθεί πως παρότι η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα προνομίων για όσους έχουν εμβολιασθεί, τουλάχιστον μέχρι να ανοίξουν οι πλατφόρμες για όλους τους πολίτες, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιον πως όποιος στο άμεσο μέλλον θα έχει το πράσινο πιστοποιητικό θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου