Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Διαχείριση Covid στα νησιά

Δρ. ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ζάκυνθος 12-05-2021
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ι.Σ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 11/5/2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Αναπληρ. Υπουργού Υγείας με θέμα «Διαχείριση Covid στα νησιά» στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρ. Υπουργός Υγείας, οι αρμόδιοι Διοικητές της 2ης και 6ης Υ.ΠΕ. και οι Πρόεδροι των νησιωτικών Ιατρικών Συλλόγων Αιγαίου και Ιονίου.

Από την πλειοψηφία των συναδέλφων Προέδρων των Ι.Σ. ετέθησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρεια κάθε ιατρικού συλλόγου αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς και προτάθηκαν μέτρα για την επίλυση τους. Επίσης δηλώθηκε η πρόθεσή όλων των Ι.Σ. να συμβάλλουν .

Από την πλευρά μου επιπλέον επανέλαβα τις πάγιες θέσεις του Π.Ι.Σ. σχετικά :

Α) ότι τα νοσοκομεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να επανέλθουν γρήγορα στις κανονικότητα.

Β) ότι τα νοσοκομεία, ιδίως των νησιών, πρέπει να απεμπλακούν από τους εμβολιασμούς, τώρα μάλιστα που αρχίζει η τουριστική περίοδος και η ζήτηση νοσοκομειακών υπηρεσιών είναι αυξημένη.

Γ) ότι οι εμβολιασμοί πλέον πρέπει να πραγματοποιούνται στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή στις μονάδες Π.Φ.Υ. δημόσιες και ιδιωτικές και στα ιατρεία της γειτονιάς.

Δ) να συμπληρωθεί το άρθρο 268 του Ν.4798/2021, προσθέτοντας στους αναφερόμενους φορείς υλοποίησης του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών (Covid-19) και τα ιδιωτικά ιατρεία κλινικών ειδικοτήτων.

Ε) να ρυθμιστεί επιτέλους νομοθετικά η ασυλία των γιατρών που αντιμετωπίζουν περιστατικά Covid-19 στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και γενικότερα η αστική ευθύνη των γιατρών που απασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή και σχέση εργασίας στο Ε.Σ.Υ.

ΣΤ) η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με ιατρικό προσωπικό, με διαδικασίες fast track και πλουραλισμό στη στελέχωσή του.

Αν και δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις στα ανωτέρω, ο Αναπλ. Υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των Ι.Σ. και μας διαβεβαίωσε και για άλλες αντίστοιχες συναντήσεις στο μέλλον, γεγονός που το αποτιμούμε ως ένα πρώτο θετικό βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου