Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Τσακρής για 4ο κύμα κορωνοϊού: Χρειάζεται έλεγχος και προσοχή

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής εξήγησε ότι στην Ευρώπη υποχωρεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που ήταν ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηρίστηκε από την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης.

Healthpharma.gr

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει κυρίως ο αριθμός των νοσηλειών», σχολίασε ο κ. Τσακρής στο MEGA.

«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, αλλά θα δούμε να μειώνεται μέσα στον Ιούνιο και ο αριθμός των θανάτων. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι υπό έλεγχο», σημείωσε.

Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν από το φθινόπωρο και μετά

Όπως είπε όλη η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται στις μεταλλάξεις που θα επικρατήσουν από το φθινόπωρο και μετά. «Βασιζόμαστε κυρίως από τα επιστημονικά δεδομένα με τις πανδημίες της γρίπης. Δεν έχουμε ιστορικό με πανδημία κορωνοϊού. Πιστεύουμε ότι είχαμε πανδημίας μέσα στον 19ο αιώνα με κορωνοϊό αλλά δεν έχουμε στοιχεία. Έχει σημασία για το πως θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία σε ένα εποχικό ιό».

«Δεν πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο μεγάλες εστίες εξάπλωσης της πανδημίας. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις εκεί που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στην Αφρική, την Ινδία, τη Βραζιλία. Δίνουμε την δυνατότητα στον ιό να μεταλλαχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα», προσέθεσε.

Ο κ. Τσακρής στάθηκε επίσης, στο πώς προχώρησε η επιστήμη και αναφέρθηκε στην επιλογή κάποιων χωρών να μην πάρουν ούτε μικρό ρίσκο. «Η Ευρώπη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον υπάρχει επάρκεια σε άλλα εμβόλια με καλύτερα στοιχεία στην αποτελεσματικότητα κι ασφάλεια».
Τι είπε ο κ. Τσακρής για το τέταρτο κύμα κορωνοϊού;

Ερωτηθείς για ένα πιθανό τέταρτο κύμα, σχολίασε πως «αυτό που όλη η επιστημονική κοινότητα κοιτάζει είναι πώς θα εξελιχθεί ο ιός. Χρειάζεται καλός έλεγχος σε όλο τον πλανήτη, όπου υπάρχουν εστίες μεγάλης μετάδοσης πιθανό να υπάρχουν μεταλλάξεις που θα μας προβληματίσουν και θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα. Τα σχολεία ελέγχονται με τα self tests».

«Χρειάζεται προσοχή. Ο εμβολιασμός μας δίνει μια άνεση. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να έχουμε πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά, αυτό θα οδηγήσει σε έλεγχο της πανδημίας. Αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα πρέπει να αναβληθεί η δεύτερη δόση. Έχουν μερική προστασία με την μία δόση του εμβολίου», τόνισε ο κ. Τσακρής σχετικά με ανθρώπους που νοσούν έχοντας κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου