Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Πανδημία: Για πρώτη φορά η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων κάτω από τα 40

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών πέφτει κάτω από τα 40 έτη. Γεγονός που συνδέεται με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ατόμων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, παρουσία του Γιάννη Ρέτσου, Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Τα βασικά νέα δεδομένα που αφορούν την πανδημία είναι:

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα.
Ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%..
Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136.
Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί και την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση. Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η Ελλάδα είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσοστό του πληθυσμού, που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, με ποσοστό 16,1%.

Ερωτηθείς για τα 3 περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί στην Κρήτη μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, o κ. Κικίλιας σημείωσε ότι “όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται με διαφάνεια και πως τα περιστατικά αυτά διερευνώνται από τους αρμοδίους. Χρειάζεται υπομονή για να δούμε τι έχει συμβεί, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι κίνδυνοι των παρενεργειών από τα εμβόλια είναι απειροελάχιστοι, ενώ τα οφέλη του εμβολιασμού τεράστια”

Όσον αφορά τον Τουρισμό, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι “Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Γιατί είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων”.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως συνέβη πέρυσι, έτσι και φέτος, το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα. Εκτός από τους εμβολιασμούς, έχουν ενισχυθεί οι δομές στα νησιά μας με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών – αν και εφόσον χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι το 2021 χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Επισήμανε ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά χρειάζεται χρόνος για να τεθούν σε λειτουργία όλες οι υπηρεσίες. Σημείωσε ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για ποσοτικούς στόχους τη φετινή σεζόν είναι παρακινδυνευμένη και πως πολλά θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά όλων στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου