Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Μητσοτάκης: Τα 14 αναβαθμισμένα αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας "γέφυρες" για ένα πιο αποδοτικό καλοκαίρι

Του Δημήτρη Γκάτσιου - Capital.gr

Στη νέα εποχή τους εισέρχονται από σήμερα 14 αναβαθμισμένα αεροδρόμια, προσδίδοντας περαιτέρω προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης ολοκληρώθηκε τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα, τα 14 αναβαθμισμένα αεροδρόμια θα διαθέτουν νέες υπηρεσίες και περισσότερες ανέσεις τοσο στους Έλληνες ταξιδιώτες, όσο και στους ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο σε μια κομβική για τη χώρα συγκυρία. Λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

"Βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο απ’ την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τα υπόλοιπα 13, γίνονται οι εθνικές μας "γέφυρες" για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα τους έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφαλείας κατά του Κορωνοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Το "ευρωπαϊκό διαβατήριο υγείας", στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε, γίνεται πια πράξη. Και πρόσθετη εγγύηση, είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας", τόνισε, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός.

"Καθώς η επιχείρηση Ελευθερία προχωρεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς πολύ σύντομα η χώρα θα έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Μπορούμε, λοιπόν, να αισιοδοξούμε. Τηρώντας πάντα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού. Αλλά και μια πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους. Ώστε, όπως, νικηφόρα μπήκε η πατρίδα μας σε αυτήν τη δοκιμασία, παρά τις απώλειες, έτσι νικηφόρα και να βγει από αυτήν", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης περιλαμβάνει:

-Πέντε νέους σύγχρονους αεροσταθμούς.

-Πέντε επεκτάσεις αεροσταθμών.

-Τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών.

-Δώδεκα ανακαινισμένους διαδρόμους αποπροσγείωσης.

- Κατασκευή και ανακαίνιση δώδεκα πυροσβεστικών σταθμών.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του, σημείωσε ότι η επένδυση της Fraport στη Θεσσαλονίκη, ύψους 100.000.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τις προβλέψεις.

"Από φέτος κιόλας, το αεροδρόμιο συνεργάζεται με δεκατρείς ακόμη αεροπορικές εταιρείες και συνδέθηκε με οκτώ πρόσθετους διεθνείς προορισμούς. Καθώς, μάλιστα, η δυναμικότητά του θα φτάνει, πλέον, τα 10.000.000 επιβάτες ετησίως, οι προοπτικές του είναι τεράστιες. Όπως τεράστιες είναι και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης που επιτέλους αποκτά το αεροδρόμιο που της αξίζει. Πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές όψεις του προγράμματος αναβάθμισης 14 αεροδρομίων, κόστους 440.000.000, που αλλάζει τα δεδομένα σε έντεκα νησιά και σε τρεις ηπειρωτικές περιοχές μας. Προσθέτοντας, τελικά, έσοδα στα δημόσια ταμεία και περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας μεγαλύτερη εξυπηρέτηση στους επισκέπτες και καλύτερο περιβάλλον σε όλους τους εργαζόμενους Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που είναι η τουριστική φήμη της χώρας μας. Αποτελεί, δηλαδή, ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών", ανέφερε.

Πέραν της αναπτυξιακής διάστασης, ο πρωθυπουργός ανέδειξε και την κοινωνική διάσταση τέτοιων επενδύσεων.

"Δημιουργούν δουλειές και τονώνουν τις τοπικές οικονομίες. Καταργούν αποστάσεις και σπάνε την απομόνωση, ιδίως των νησιών μας. Εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών, κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία τους. Αλλά, σταδιακά, κάνουν και φθηνότερη τη μετακίνηση. Γιατί όταν αυξάνεται η επιβατική κίνηση, λίγο μετά, ακολουθεί και η μείωση του κόστους της. Μιλάμε, λοιπόν, για μία επένδυση η οποία αφορά ολόκληρη τη χώρα. Ξέρουμε, πια, ότι οι διάφορες μορφές αξιοποίησης ιδιωτικών πόρων με ταυτόχρονη υποχώρηση του κράτους-επιχειρηματία, αποδίδει", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόγραμμα που αναβαθμίζει τις υποδομές και το προφίλ της Ελλάδας

Η επένδυση της Fraport για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύει τις ταξιδιωτικές υποδομές της χώρας με πέντε νέους, σύγχρονους αεροσταθμούς, ενώ πέντε ακόμα αεροσταθμοί επεκτάθηκαν και σε τέσσερις έγιναν έργα αναδιαμόρφωσης. Παράλληλα, ανακαινίστηκαν 12 διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης ενώ κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν 12 πυροσβεστικοί σταθμοί.

Οι νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διασφαλίζουν βελτιωμένες υπηρεσίες για όλους τους ταξιδιώτες. Παρέχουν ενισχυμένη ασφάλεια, αυξημένη άνεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τόσο το προφίλ της χώρας όσο και το τουριστικό προϊόν της.

Οι πέντε νέοι αεροσταθμοί, που κατασκευάστηκαν στους αερολιμένες της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Κω και της Μυτιλήνης, προσθέτουν περισσότερα από 86.300 τετραγωνικά μέτρα σε χώρους υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ταξιδιωτών, διευρύνοντας ουσιαστικά τις υποδομές που διαθέτει αφενός η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και αφετέρου πέντε μεγάλοι νησιωτικοί προορισμοί.

Παράλληλα, η επέκταση των αεροσταθμών σε άλλα πέντε αεροδρόμια έχει ενισχύσει τις αεροδρομιακές εγκαταστάσεις κατά περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο καινούργιο terminal δημιουργήθηκε στο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου το επιπρόσθετο εμβαδόν που αγγίζει τα 34.100 τετραγωνικά μέτρα, τονώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της πόλης ως διαμετακομιστικού και εμπορικού κόμβου. Εκτιμάται ότι έως το 2026 ο αναβαθμισμένος αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που θα συνιστά αύξηση της τάξης του 48% σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός οικοδομήθηκε στο αεροδρόμιο "Ιπποκράτης" της Κω, όπου προστέθηκαν 24.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η μεγαλύτερη επέκταση έγινε στην Σαντορίνη, όπου ο υφιστάμενος αεροσταθμός απέκτησε επιπλέον 12.900 τμ και ανακαινίστηκε.

Χάρη στα έργα εγκαταστάθηκε και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σύγχρονο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι πύλες αναχωρήσεων, τα γραφεία check-in και οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών, ενώ παράλληλα προστέθηκαν σημεία ασφάλειας και ελέγχου, τόσο σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους όσο και αναφορικά με τα φυλάκια όπου ρυθμίζεται η πρόσβαση στην περιοχή δραστηριότητας αεροσκαφών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης έργα στα οδοστρώματα των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης και στον χώρο στάθμευσης αεροπλάνων σε 12 αεροδρόμια. Στην Μύκονο και την Κω έγινε μάλιστα ολική ανακατασκευή των διαδρόμων αποπροσγείωσης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport Dr. Stefan Schulte, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fraport Greece, Alexander Zinell και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστο Κοπελούζο, πραγματαποίησαν τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτριος Βαρτζόπουλος και η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Μετρό στο σταθμό Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου