Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Άντονι Φάουτσι: Δεν έχω πειστεί για τη φυσική προέλευση του κορoνοϊoύ

Liberal.gr
AP Images

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι εξέφρασε αμφιβολίες, ζητώντας μία ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του ιού κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στο PolitFact ένα ζήτημα για το οποίο έχουν θέσει πολλά ερωτήματα ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων αλλά και ο Λευκός Οίκος τόσο επί Ντόναλντ Τραμπ όσο και επί Τζο Μπάιντεν.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση της Κέιτι Σάντερς του PolitiFact για την προέλευση του ιού «Δεν είμαι πεπεισμένος γι 'αυτό (σ.σ φυσική προέλευση του ιού), νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι συνέβη στην Κίνα μέχρι να ανακαλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συνέβη», σημείωσε ο Φάουτσι.

«Σίγουρα, οι άνθρωποι που διερεύνησαν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο ιός εμφανίστηκε σε ζώα και πέρασε στον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να ανακαλύψουμε», συνέχισε ο Φάουτσι. «Τάσσομαι κατηγορηματικά υπέρ μίας έρευνας, που θα ανακαλύψει την προέλευση του ιού», υπογράμμισε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει δημόσια και ιδιωτικά ότι η κινεζική κυβέρνηση «δεν ήταν διαφανής από την αρχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρεντφιλντ είχε εκφράσει ανάλογες αμφιβολίες, λέγοντας ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για μια εσκεμμένη πράξη. Μιλώντας στο CNN, ο Ρεντφιλντ υποστήριξε ότι «σύμφωνα με τη γνώμη» του, ο ιός που ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μέσα σε ένα χρόνο, δεν εξελίχθηκε φυσικά.

«Είμαι της άποψης και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πιο πιθανή αιτιολογία προήλθε και ξέφυγε από ένα εργαστήριο», δήλωσε ο επικεφαλής του CDC επί προεδρίας Τραμπ. «Δεν είναι ασυνήθιστο τέτοιου είδους ιοί που τελούν υπό επεξεργασία σε εργαστήριο να μολύνουν τον άνθρωπο. Αυτό δεν υπονοεί απαραίτητα μια εσκεμμένη κατάσταση», συνέχισε ο Αμερικανός επιστήμονας ο οποίος παρότι είχε διοριστεί από τον Τραμπ είχε συγκρουστεί μαζί του για θέματα που αφορούν τις μάσκες και τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται οτι, ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post είχε αναφερθεί στις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της αμερικανικής πρεσβείας στην Κίνα για τις ελλείψεις ασφαλείας που προέκυπταν από το ερευνητικό εργαστήριο της Ουχαν, το οποίο είχαν επισκεφθεί στα μέσα του 2018.

Επισημαίνεται ότι με αφορμή την έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του ιού 26 επιστήμονες είχαν συνυπογράψει μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας νέα έρευνα στη βάση του γεγονότος ότι η ομάδα του οργανισμού που βρέθηκε στην Ουχάν δεν είχε επαρκή πρόσβαση για να διερευνήσει πιθανές πηγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής διαρροής από εργαστήριο.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ανοιχτής επιστολής, η ομάδα των επιστημόνων και άλλων εμπειρογνωμόνων σε τομείς όπως η ιολογία, η ζωολογία και η μικροβιολογία δήλωσαν ότι ήταν «παντελώς αδύνατο» για την ομάδα του ΠΟΥ να πραγματοποιήσει πλήρη έρευνα και ότι οποιαδήποτε έκθεση ενδεχομένως να συνεπάγεται πολιτικούς συμβιβασμούς, καθώς έπρεπε να εγκριθεί από την κινεζική πλευρά.

Με φόντο τα παραπάνω, στην επιστημονική συζήτηση που έχει ανοίξει και στη χώρα μας υπόψιν η Μαριάννα Νταλαμάγκα, Βιοπαθολόγος-Επιδημιολόγος, Τακτική Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, Visiting Fulbright Scholar/Professor Harvard Medical School επισήμανε πρόσφατα με άρθρο της στην «Καθημερινή» ότι «είχε αναφερθεί λεπτομερώς στις αναφορές για πλημμελές επίπεδο βιοασφάλειας στο συγκεκριμένο εργαστήριο, με τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ερευνητών να έχουν προσβληθεί το φθινόπωρο του 2019 από λοίμωξη ομοιάζουσα με την COVID-19 (με την αναφορά ενός θανάτου)»

«Το ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν είχε λάβει δύο επίσημες προειδοποιήσεις για τα πλημμελή μέτρα βιοασφάλειας, ενώ κατηγορήθηκε ότι δεν πληρούσε ορισμένα πρότυπα βιοασφάλειας. Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί περιπτώσεις εργαζομένων που δαγκώθηκαν από νυχτερίδα ή εκτέθηκαν σε ούρα νυχτερίδας. Αλλα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της διαρροής είναι η απουσία ανεύρεσης μέχρι στιγμής ενδιάμεσου ξενιστή για τη μετάδοση του SARS-CoV-2, όπως συμβαίνει στον άλλον Sarbecovirus β-κορωνοϊό που είναι υπεύθυνος για τον SARS ή στον κορονοϊό του MERS, καθώς και η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού στον άνθρωπο», όπως τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου