Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Επιστολή Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6944307208, 6907916111

Αθήνα 14-5-2021

Αξιότιμε κ Γενικέ Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ Θεμιστοκλέους

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψη σας τα εξής:

Οι παιδίατροι στην χώρα μας παρακολουθούν και εμβολιάζουν τον παιδικό πληθυσμό εδώ και πολλές δεκαετίες, με εξαιρετική επιτυχία. Η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη που έχουν τα παιδιά της χώρας μας οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλουν όλοι οι παιδίατροι που λειτουργούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εμείς ως ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι έχουμε την ευθύνη για την  παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορηθήκαμε ότι το FDA της Αμερικής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκριναν τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Sars-Cov2 με το εμβόλιο της Pfizer. Στην Αμερική έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών και πιθανότατα θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον και στην Ευρώπη.

Οι εταιρείες εξάλλου που κατασκευάζουν τα εμβόλια αυτά έχουν ξεκινήσει, όπως και εσείς ασφαλώς γνωρίζετε, κλινικές δοκιμές σε παιδιά, από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

Όσον αφορά την χώρα μας, εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και την κατεύθυνση που θα δώσει η πολιτεία για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Στην περίπτωση που η πολιτεία θα αποφασίσει τον εμβολιασμό των παιδιών, θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να μην συμμετέχουμε στην συζήτηση για την οργάνωση και τον εμβολιασμό των παιδιών, μέχρι και την ηλικία των 16 ετών, που σύμφωνα με τον νόμο έχουμε το δικαίωμα να παρακολουθούμε και να εμβολιάζουμε.

Τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα και ο εμβολιασμός τους απαιτεί δεξιότητες και εμπειρία, που μόνο ο παιδίατρος έχει εκπαιδευτεί να έχει. Τα παιδιά συνήθως αντιδρούν στην θέα του εμβολίου και τις περισσότερες φορές χρειάζεται χρόνος και ειδική προσέγγιση του παιδιού, αλλά και των γονέων που το συνοδεύουν, προκειμένου να μην τραυματιστεί η ψυχολογία του παιδιού και οι γονείς να συνεργαστούν μαζί μας.

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα βαρύνει άμεσα τους γονείς και αμέσως μετά τους παιδιάτρους. Ο πρώτος επαγγελματίας υγείας που οι γονείς θα καλέσουν για να συμβουλευτούν για το αν θα εμβολιάσουν ή όχι το παιδί τους θα είναι ο παιδίατρος που το παρακολουθεί και που οι γονείς εμπιστεύονται. Από συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους γονείς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντική αντίσταση από πολλούς στο να δεχθούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι εμβολιάστηκαν μετά τις δικές μας συμβουλές και παραινέσεις.

Είναι βέβαιο ότι οι γονείς αισθάνονται ασφαλείς και επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους στο ιατρείο του παιδιάτρου, που τα παρακολουθεί. Την πεποίθησή μας αυτή έρχονται να την επιβεβαιώσουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, όπου αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«President Joe Biden said Tuesday if the FDA approves vaccines for teens, officials will focus on making them available through pediatricians and family physicians. The AAP has been helping pediatricians prepare to administer the vaccine in their practices.»

Κύριε Γενικέ

Αν και εφ’ όσον η πολιτεία αποφασίσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ο ρόλος του παιδιάτρου θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο προκειμένου να αποφασίσουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η γνώμη του και η σύστασή του θα είναι καταλύτης στην απόφαση αυτή.

Κατά την δική μας άποψη, για να επιτευχθεί o στόχος του εμβολιασμού των παιδιών θα πρέπει να διερευνηθεί και να συζητηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού τους στα ιατρεία των παιδιάτρων.

Αν και εσείς συμφωνείτε, επιθυμούμε και ζητούμε συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και την διαδικασία για την συμμετοχή μας στον εμβολιασμό των παιδιών στα ιατρεία μας.

Με εκτίμηση

Για την Ομοσπονδία

Κώστας Νταλούκας

Ελισάβετ Καλούδη

Γεωργία Νταμάγκα

Παραπομπές

1. https://www.aappublications.org/news/2021/05/06/moderna-covid-vaccine-teens-050621

2. https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/when-can-children-get-the-COVID-19-vaccine.aspx

3. https://services.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/covid-19-vaccine-forchildren/covid-19-vaccine-what-pediatricians-can-do-now/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου