Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Covid-19: Οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού – Τι λένε κορυφαίοι ειδικοί



ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ
Εμβολιασμός κατά της Covid-19
Iefimerida.gr

Απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς, που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την πρωτεϊνη ακίδα του κορωνοϊού, που παράγεται λόγω του εμβολίου δίνουν κορυφαίοι επιστήμονες και γιατροί.

Σύμφωνα με τους New York Times καθηγήτρια στο Μαϊάμι είχε υποστηρίξει αβάσιμα στους μαθητές της ότι δεν θα πρέπει να αγκαλιάζουν για πάνω από πέντε δευτερόλεπτα εμβολιασμένα άτομα για να μην μολυνθούν. Τέτοιοι ισχυρισμοί, όπως π.χ. ότι μπορεί να επηρεαστεί το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας που δεν έχει εμβολιαστεί από την επαφή της με άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο και να αλλάξει ο κύκλος της ή να αποβάλει το κυοφορούμενο έμβρυο κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα , όπως σημειώνουν κορυφαίοι ειδικοί, είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η δρ Σρούτι Γκοχίλ του Πανεπιστήμιου Καλιφόρνια Ίρβαϊν τονίζει ότι «δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός για τη μετάδοση συστατικών οποιουδήποτε εμβολίου για την Covid-19 ή παρενεργειών του σε άλλα άτομα». Από την πλευρά του ο δρ Κρίστοφερ Ζαν, στέλεχος του American College of Obstetricians and Gynecologists, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας, που δημιουργήθηκε για να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη σε μια σειρά εμβολίων, που αποδείχθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές». Χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια «το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επιδημίας» ο δρ Ζαν προσθέτει ότι «τέτοιες συνωμοσίες και ψευδείς αναφορές είναι επικίνδυνες και δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη».

Η κυρίαρχη, ίσως, από φήμες που κυκλοφορούν είναι ότι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να νοσήσουν απλώς από την επαφή τους με εμβολιασμένους, καθώς οι τελευταίοι μεταδίδουν υλικό του κορωνοϊού. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι Δημόσιας Υγείας και ειδικοί σημειώνουν ότι αυτή η μετάδοση δεν συμβαίνει με τα εμβόλια για την Covid-19 κι ότι το σημαντικό για την κατανόηση της αλήθειας είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα εμβόλια αυτά. Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν τρία εμβόλια, εκείνα των Pfizer / BioNTech και της Moderna – δύο σκευάσματα τύπου mRNA που χορηγούνται με δύο δόσεις και το μονοδοσιακό της Johnson & Johnson που χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό. Κανένα εξ’ αυτών δεν περιέχει ζωντανό κορωνοϊό, που προκαλεί την Covid-19.

Tι είναι τα εμβόλια mRNA

Τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της Moderna διαφέρουν από τα παραδοσιακά καθώς χρησιμοποιούν μια σχετικά νέα τεχνολογία, εκείνη του mRNA. Αντί να εισάγουν στον οργανισμό του εμβολιαζόμενου ένα αποδυναμωμένο ή ανενεργό μικρόβιο, αυτά τα εμβόλια εισάγουν mRNA, το γενετικό υλικό που «διαβάζουν» τα κύτταρά μας για να παράγουν πρωτεϊνες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC «το mRNA είναι τα αρχικά του αγγελιοφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος και μπορεί να περιγραφεί ως οι οδηγίες κατασκευής πρωτεϊνης ή ενός τμήματός της». Τα εμβόλια mRNA περιέχουν αυτές τις οδηγίες για την κατασκευή της πρωτεϊνης ακίδας που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού και η οποία προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη στον οργανισμό μας. Μόλις μπει το mRNA μέσα στα κύτταρα των μυών μας, αυτά μεταφράζουν την πληροφορία για να συνθέσουν την πρωτεϊνη ή αντιγόνα και να την εμφανίσουν στην επιφάνειά τους, σύμφωνα με την Pfizer. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντοπίζει τα αντιγόνα, τα αναγνωρίζει ως ξένα και αρχίζει να κατασκευάζει αντισώματα.

Το εμβόλιο δηλ. διδάσκει τον οργανισμό μας πώς να φτιάξει την πρωτεϊνη που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων, ώστε αν εισβάλει ο πραγματικός ιός σ’ αυτόν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα να τον αναγνωρίσει και να τον καταπολεμήσει, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Σε αντίθεση με εκείνα των Pfizer / BioNTech και της Moderna, το εμβόλιο της Johson & Johnson χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό για να μεταφέρει ως «Δούρειος Ίππος» την πρωτεϊνη ακίδα στον οργανισμό, όπου τα κύτταρα δημιουργούν αβλαβή αντίγραφα της πρωτεϊνης για την προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος σε περίπτωση που έλθει αντιμέτωπο με τον πραγματικό ιό.

Περιέχουν τα εμβόλια για την Covid-19 τον κορωνοϊό;

Όπως σημειώνει το CDC κανένα από τα εμβόλια δεν χρησιμοποιεί τον ζωντανό ιό που προκαλεί την Covid-19. Το σκεύασμα mRNA των Pfizer / BioNTech επί παραδείγματι περιέχει οδηγίες για την κατασκευή ενός αβλαβούς τμήματος μόλις μιας από τις 29 πρωτεϊνες του κορωνοίού και ο οργανισμός διαβάζει αυτές τις οδηγίες και τις «ξεφορτώνεται» μόλις έχει συνθέσει την πρωτεϊνη ακίδα. «Αυτό το εμβόλιο δεν είναι “ζωντανό” εμβόλιο», είχε επισημάνει η δρ Σάρον Γουέλμπελ, διευθύντρια Κλινικής Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμώξεων του τμήματος Υγείας της κομητείας Κουκ τον Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ. «Το εμβόλιο είναι ένα μικρό κομμάτι του γενετικού κώδικα του ιού που προκαλεί την Covid-10. Διδάσκει τους οργανισμούς μας πώς να δημιουργήσουν μια χαρακτηριστική πρωτεϊνη του ιού και μετά αναπτύσσουμε τα δικά μας αντισώματα», πρόσθεσε.

Το CDC σημειώνει ακόμη ότι με το εμβόλιο δεν θα βγουν οι λήπτες θετικοί στον κορωνοϊό, αν και θα μπορούσαν να βγουν θετικοί σε τεστ αντισωμάτων.

Σε τι διαφέρουν τα εμβόλια για την Covid-19 από άλλα εμβόλια;

Τυπικά ένα εμβόλιο εισάγει έναν αποδυναμωμένο ή ανενεργό ιό στους οργανισμούς μας για να πυροδοτήσει μια ανοσοαπόκρηση, η οποία στη συνέχει παράγει αντισώματα. Αυτά είναι που σε τελικά ανάλυση μας προστατεύουν από τη λοίμωξη σε περίπτωση που έλθουμε σε επαφή με τον πραγματικό ιό.

Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν τον ιό σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά αντίθετα περιέχουν το υλικό που «θα διδάξει τα κύτταρά μας πώς να παράγουν μια πρωτεϊνη – ή έστω ένα τμήμα της – π ου πυροδοτεί ανοσοαπόκριση μέσα στους οργανισμούς μας».

Διασπείρουν τα εμβόλια για την Covid-19 τον κορωνοϊό;

Για να διασπείρει κάποιος σωματίδια του κορωνοϊού θα πρέπει να έχει ζωντανό κορωνοϊό στον οργανισμό του, υπογραμμίζουν οι ειδικοί και κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανό ιό σε οιαδήποτε ποσότητα.

«Κανένα από τα εμβόλια για την Covid-19 δεν μπορεί να μας κάνει να νοσήσουμε με Covid-19, ούτε περιέχουν ζωντανό ιό σε οποιαδήποτε ποσότητα», επισημαίνει ο δρ Κίραν Τζόσι, ανώτερος αξιωματούχος Υγείας του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Κομητείας Κουκ. «Τα εμβόλια για την Covid-19 διδάσκουν τα ανοσοποιητικά μας συστήματα πώς να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τον ιό που προκαλεί την Covid-19, συμπληρώνει.

Μπορούν οι εμβολιασμένοι να διασπείρουν την Covid-19 λόγω του εμβολιασμού τους;

Κατηγορηματά όχι απαντά και σ’ αυτό το ερώτημα ο δρ Τζόσι. «Κανένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την Covid-19 δεν περιέχει τον ζωντανό ιό που προκαλεί τη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι ούτε να νοσήσει κανείς μπορεί με Covid-19 λόγω του εμβολίου, ούτε να μεταδώσει σε άλλους τον ιό».

Είναι μεταδοτικές τυχόν παρενέργειες από τον εμβολιασμό;

«Όχι. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει πρωτεϊνες που καταπολεμούν τη νόσο, γνωστές ως “αντισώματα” όπως θα συνέβαινε αν είχαμε εκτεθεί στη νόσο, αλλά το σημαντικό είναι ότι τα εμβόλια λειτουργούν χωρίς να μας κάνουν να νοσήσουμε», απαντά ο δρ Τζόσι.

«Τα εμβόλια για την Covid-19 βοηθούν τους οργανισμούς μας να αναπτύξουν ανοσία στον ιό που προκαλεί τη νόσο, χωρίς να χρειαστεί να νοσήσουμε απ’ αυτή».

Μπορούν τα εμβόλια για την Covid-19 να επιφέρουν αλλοιώσεις στο DNA μας;

«Ο αγγελιοφόρος RNA (mRNA) δεν μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιήσει τη γενετική σύσταση (DNA) ενός ατόμου. Το mRNA ενός εμβολίου για την Covid-10 ουδέποτε εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου, εκεί όπου φυλάσσεται το DNA μας», λέει το CDC. «Αυτό σημαίνει ότι το mRNA δεν επηρεάζει ή αλληλεπιδρά με το DNA μας καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα, τα εμβόλια για την Covid-19 που χρησιμοποιούν mRNA, εργάζονται με τις φυσικές άμυνες του οργανισμού για την ασφαλή ανάπτυξη προστασίας (ανοσίας) στη νόσο».

Αλλά και η φημισμένη Mayo Clinic σημειώνει ότι «η έγχυση αγγελιοφόρου RNA στον οργανισμό δεν αλληλεπιδρά ή κάνει κάτι στο DNA των κυττάρων σας. Τα ανθρώπινα κύτταρα διασπούν και ξεφορτώνονται τον αγγελιφόρο RNA μόλις έχουν ολοκληρώσει τη χρήση των οδηγιών», αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της κλινικής.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου