Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ξεπέρασαν τους 4,6 εκατ. οι εμβολιασμοί -Ποιοι θα εμβολιαστούν στη συνέχεια

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράνε οι εμβολιασμοί / Φωτογραφία: AP

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεβάζει στροφές το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Χθες οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν συνολικά τα 4,6 εκατ., ενώ επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι 5,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τον Ιούνιο ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 20-29 ετών, ενώ από αύριο ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 (μέχρι τώρα μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca).

Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι ηλικίες 35-39 και 30-34 ετών.

Χθες οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν για άλλη μια μέρα τους 100.000 και έτσι έσπασε το φράγμα των 4,6 εκατ. εμβολιασμών.

Κατά μέσο όρο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γίνονται 103.000 εμβολιασμοί την ημέρα καθώς το πρόγραμμα ανεβάζει στροφές.

1,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις) και 3 εκατ.πολίτες, περίπου, με μια δόση. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες χορηγείται και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ πολλαπλασιάτηκαν και οι εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».

Ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών

Όπως προαναφέρθηκε, τις τελικές λεπτομέρειες ώστε την Παρασκευή να ανοίξει για τις ηλικίες 40-44 ετών η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού, για όλα τα εμβόλια, ρυθμίζει το επιτελείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τις τελευταίες ώρες έχουν ξεκινήσει να «φορτώνονται» στο σύστημα της πλατφόρμας εμβολίων οι λίστες με τους ΑΜΚΑ των πολιτών 40 έως 44 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, θα ανοίξει κανονικά η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson από τα άτομα που υπάγονται στις παραπάνω ηλικίες (γεννηθέντες/είσες από 1976 έως και 1981).

Υπενθυμίζεται πως όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης θα λάβουν μήνυμα SMS στο κινητό τους για το ραντεβού τους. Οσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Εμβόλιο: Ακολουθούν οι ομάδες 35-39 και 30-34 ετών

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, κατά την τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς είχε εξαγγείλει ότι αμέσως μετά θα ανοίξει η διαδικασία για τις ηλικίες 35 έως 39 ετών και έπειτα για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών.

«Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο στόχος πλέον είναι να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Εξ αυτών, με μία δόση θα έχουν εμβολιαστεί τότε περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

«Σκυτάλη» στις ηλικίες 20-29 ετών τον Ιούνιο

Χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι «μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 20-29 ετών».

Υπενθυμίζεται ότι στο προσεχές διάστημα η Ελλάδα αναμένει τις εξής παραδόσεις εμβολίων:

Από την Pfizer 1.860.000 δόσεις

Από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις

Από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις

Από την AstraZeneca 348.000 δόσεις τον Μάιο και 450.000 δόσεις τον Ιούνιο

Η Ελλάδα 4η στην Ευρώπη

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα αποτυπώνονται και στα επίσημα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον αριθμό εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκους. Επιπλέον, με ποσοστό 16,1% η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στον αριθμό πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/pano-apo-46-ekat-emboliasmoi-poioi-tha-emboliastoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου