Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Υγειονομικά Πρωτόκολλα: Η πρώτη εμπεριστατωμένη ιατρική ανάλυση

του Σπυρίδωνος Γαλάνη (*) 
- money-tourism.gr

Ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν οπότε εμφανίσθηκαν και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα(1) που αφορούν την περίοδο του 2021.

Ήδη και εγώ αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι έχουμε πει ότι δεν θα υπήρχαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα πρωτόκολλα του 2020. Αυτό γιατί οι προβλέψεις για την επαναφορά της όποιας κανονικότητας, με την ύπαρξη πλέον του εμβολίου(2,3) αναφέρουν την περίοδο του 3ου τετράμηνου του 2021 έως και πρώτου τετράμηνου του 2022, αν όλα πάνε καλά όσον αφορά στο ρυθμό των εμβολιασμών αλλά, και τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού.

Υποπτευόμασταν λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς, πως και το Καλοκαίρι του 2021 δε θα είναι πολύ διαφορετικό, τουλάχιστον όσο αφορά στα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και στην ανάγκη παροχής ιατρικής υπηρεσίας.adv

Ανακοινώθηκαν λοιπόν τα νέα πρωτόκολλα για τα οποία υπήρχε άπλετος χρόνος να δημιουργηθούν έτσι ώστε να μην υπάρξουν και αυτή τη χρονιά απορίες και ασάφειες όσο αφορά την εφαρμογή τους. Κάτι που έγινε αρκετές φορές με την ανακοίνωση των πρωτοκόλλων του 2020. Ασάφειες που πέρυσι οδηγούσαν σε εκδόσεις νέων ερμηνευτικών ΚΥΑ. Υπήρχε λοιπόν άπλετος χρόνος και όχι μόνο, μιας που ο βασικός κορμός αυτών υπήρχε ήδη από πέρυσι ( εξάλλου αυτός χρησιμοποιείται και στα πρωτόκολλα του 2021) και απλά θα έπρεπε να προστεθούν, αφαιρεθούν και να επικαιροποιηθούν, με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ στα αναγραφόμενα μέτρα προστασίας και τον τρόπο εφαρμογή τους, μιας και αυτά αποτυπώνονται πλήρως στα μέχρι τώρα γνωστοποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ήδη υπάρχει και η εμπειρία από το 2020. Επίσης τους λόγους που επιβάλουν τη λήψη και εφαρμογή αυτών καθώς και τη διαχείριση ασθενών από Covid-19 ή επαφών με επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς και τα μέτρα που αφορούν την απομόνωση τους γνωρίζουμε πλέον από πέρυσι.

Για ακόμη μια φορά θα πρέπει να κατανοήσουμε πως τα μέσα προστασίας μέσω πρωτοκόλλων λαμβάνονται όχι για να μην εμφανισθεί κρούσμα σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα ή κατάλυμα, αλλά για να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου από αυτό το κρούσμα, στους υπόλοιπους επισκέπτες και στο προσωπικό, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, όταν και εφόσον εμφανισθεί.

Στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ το 2020 υπήρχε ο ορισμός ύποπτου και επιβεβαιωμένου κρούσματος. Πλέον υπάρχουν 3 κατηγορίες (4)

Ενδεχόμενο κρούσμα:

Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια

Κλινικά κριτήρια :

Ασθενής με ένα τουλάχιστον από τα κατωτέρω συμπτώματα:
Βήχας
Πυρετός
Δύσπνοια
Αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας

Πιθανό κρούσμα:

Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια και ένα επιδημιολογικό κριτήριο

ή

Άτομο που πληροί τα απεικονιστικά διαγνωστικά κριτήρια

Κλινικά κριτήρια :

Ασθενής με ένα τουλάχιστον από τα κατωτέρω συμπτώματα:
Βήχας
Πυρετός
Δύσπνοια
Αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας

Απεικονιστικά διαγνωστικά κριτήρια :

Ακτινολογικά ευρήματα συμβατά με COVID-19

Εργαστηριακά κριτήρια

Ανίχνευση νουκλεϊκού οξέος SARS-CoV-2( η γνωστή PCR) ή αντιγόνου σε κλινικό δείγμα ( το γνωστό Rapid ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος)

Επιδημιολογικά κριτήρια :

Τουλάχιστον ένα από τα κατωτέρω επιδημιολογικά κριτήρια:
στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμαCOVID-19 εντός 14 ημερών πριν την έναρξη συμπτωμάτων αυτού
φιλοξενούμενοι ή προσωπικό εντός 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, σε δομές στις οποίες φιλοξενούνται ευάλωτα άτομα και έχει επιβεβαιωθεί συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19

Επιβεβαιωμένο κρούσμα:

Άτομο που πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια.

Επιπλέον λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κεφαλαλγία, φρίκια, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια, φαρυγγαλγια.

Σε σχέση με τα πρωτόκολλα του 2020 δεν αλλάζει σε αυτό το πεδίο κάτι ιδιαίτερα πέρα από το ότι πλέον σε όλους τους ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία ύποπτη για νόσο Covid-19 θα πρέπει να διενεργείται αρχικά ρινοφαρυγγικό αντιγονικό rapid test από τον συνεργάτη ιατρό για Covid-19 ύποπτα περιστατικά, του ξενοδοχείου.

Στα περσινά πρωτόκολλα η εργαστηριακή διερεύνηση γινόταν μόνο με PCR και πέρα των συμπτωμάτων θα έπρεπε να πληρούνται και άλλα κριτήρια για εφαρμογή του εργαστηριακού ελέγχου, αν αυτός γινόταν σε δημόσιες δομές.

Το Σχέδιο δράσης και στα πρωτόκολλα του 2021 έχει 5 πυλώνες χοντρικά
Ορισμό συντονιστή ( υγειονομικός υπεύθυνος ) για την επίβλεψη της εφαρμογής του σχεδίου
Εκπαίδευση του προσωπικού για την εφαρμογή και τήρηση του πρωτοκόλλου.
Συνεργασία με (ιδιώτη) ιατρό ή με δομή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγείας( Πρωτόκολλα άρθρο 4 και Δ2 παραρτήματος Ι). Υποχρεωτική για ξενοδοχεία με πάνω από 50 δωμάτια
Συνθήκες προσέλευσης προσωπικού και περιπτώσεις απομόνωσής τους
Πιστοποίηση του τουριστικού καταλύματος ως προς τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19

Θα επικεντρωθώ στο τρίτο (συνεργασία με τον ιατρό) και τέταρτο (προσωπικό) σημείο μιας κατά υπόλοιπα αφορούν εσωτερικές διαδικασίες των ξενοδοχειακών μονάδων και που ήδη για πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα είναι ήδη γνωστές.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ

Η συνεργασία με τον ιατρό αφορά πάλι κλινικό ιατρό ( λογικά ιδιώτη που τον ξαναθυμηθήκαμε μιας και οι ιατροί από δημόσιες δομές δεν κάνουν επισκέψεις στα Ξενοδοχεία πουθενά στο κόσμο). Επίσης μπορεί να υπάρξει συνεργασία με δημόσια δομή υγείας σε περίπτωση μη ανεύρεσης ιδιώτη συνεργάτη ιατρού ή αδυναμίας προσέλευσης αυτού. Οι ειδικότητες των ιατρών που μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρολό έχουν ήδη ανακοινωθεί απο το 2020 με έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογου(5) και είναι οι κάτοχοι ειδικότητας εφάμιλλης με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Πνευμονολόγοι – Φυματιολόγοι, Ω.Ρ.Λ., Καρδιολόγοι, Παιδίατροι, Αναισθησιολόγοι).

Ο συνεργάτης ιατρός θα αξιολογεί το ύποπτο κρούσμα κλινικά και θα λαμβάνει την απόφαση διενέργειας εργαστηριακού ελέγχου στον ασθενή επισκέπτη του καταλύματος. Σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα του 2020 και με την ύπαρξη πλέον αρκετά αξιόπιστων rapid ρινοφαρυγγικού αντιγονικών test, ο συνεργάτης ιατρός καλείται να διενεργήσει rapid test on the spot ( δηλ. στο χώρο εξέτασης τους ασθενή) αν ο ασθενής παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα. Οπότε σε όλους τους ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία ύποπτη για νόσο Covid-19 θα πρέπει να διενεργείται αρχικά ρινοφαρυγγικό αντιγονικό rapid test από τον συνεργάτη κλινικό ιατρό.

Στα νέα αυτά πρωτόκολλα φαίνεται να δίνετε η δυνατότητα πλέον στον κλινικό ιατρό να πραγματοποιεί λήψεις δηγμάτων για διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (παράρτημα ΙΙΙ των πρωτοκόλλων 2021) αλλά και πιθανότατα δήλωσης αυτών στο Μητρώο Covid-19. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία που υπάρχει έως τώρα βάση της Υπουργικής Απόφασης Αριθ.ΔΙα/Γ.Π.οικ. 75342 ΦΕΚ 5198/Β/24-11-2020 όπου η διενέργεια των test επιτρεπόταν MONO από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, τις δημόσιες δομές υγείας, όπως νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον Ε.Ο.Δ.Υ και όχι από κλινικούς ιατρούς.

Με τα νέα λοιπόν πρωτόκολλα ο ιατρός καλείται να παραβεί τη νομοθεσία του 11ου2020. Επίσης θα πρέπει να του δοθεί πρόσβαση σε καταχώρηση αποτελεσμάτων στο μητρώο Covid-19 έτσι ώστε να καταχωρεί τα αποτελέσματα των test. Μια διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική από πλευράς χρόνου δήλωσης του θετικού αποτελέσματος. Αυτό γιατί η εμπειρία του καλοκαιριού 2020 έδειξε πως η διαδικασία μετακινήσεως του ασθενή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 προς το ξενοδοχείο καραντίνας μέσω της πολιτικής προστασίας, ξεκινάει μόνο μετά την καταχώρηση αυτού στο μητρώο Covid-19 και δεν αρκεί η προφορική δήλωση του ιατρού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μερικές φορές, τη μετακίνηση του ασθενή προς το Ξενοδοχείο καραντίνας μετά και από πολλές ώρες από την επιβεβαίωσή της λοίμωξης.
money tourism copyright photo

Και όχι μόνο όμως μιας και στο Α.5 του παραρτήματος Ι των πρωτοκόλλων αναφέρεται πλέον η ανάγκη ύπαρξης δυνατότητάς διενέργειας rapid test ή PCR στους διαμένοντες στο κατάλυμα κατά την ημερομηνία της αναχώρησης τους από επαγγελματία υγείας ο οποίος θα ενεργεί βάση οδηγιών ΕΟΔΥ για τον έλεγχο Covid-19. Μια εξέταση που ήδη γίνετε στο τόπο διαμονής τους με δικά τους έξοδα( ο επισκέπτης πληρώνει τη διενέργεια PCR ιδιωτικά) , πριν την είσοδο τους στη χώρα μας ώστε να την προσκομίσουν για την απόκτηση του πράσινου πιστοποιητικού, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. (5).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Για το προσωπικό πλέον, σε περίπτωση ασθένειας, δεν υπάρχει αναφορά σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όπως στα πρωτόκολλα του 2020{ Συνιστάται στο προσωπικό να μείνει στο σπίτι και να ζητήσει ιατρική βοήθεια αν παρουσιάζει συμπτώματα σχετικά με την ασθένεια, ειδοποιώντας τον υγειονομικό υπεύθυνο του καταλύματος} αλλά απλή προτροπή για παραμονή στο σπίτι και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου ο οποίος εάν είναι αρνητικός τότε επανέρχεται στην εργασία του (Β4.2 παράρτημα Ι πρωτοκόλλων 2021). Εδώ μπορεί να δημιουργηθεί το γνωστό πρόβλημα της διενέργειας test από τον εργαζόμενο από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων του ( κάτι που γινόταν κατά κόρον τη διάρκεια του χειμώνα) χωρίς τη συμβουλή του ιατρού του.

Πρόβλημα γιατί ο χρόνος διενέργειας του τεστ είναι συγκεκριμένος και έχει να κάνει με την έναρξη συμπτωμάτων. Αυτό για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία του αποτελέσματος. Αν δεν γίνει λοιπόν υπό τη καθοδήγηση του ιατρού του μπορεί να υπάρχουν εσφαλμένα αποτελέσματα των test(συνήθως ψευδώς αρνητικά)

Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι η μη αναφορά του είδους του test που θα πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος. Αυτό είναι κάτι που οφείλουν τα πρωτόκολλα να διευκρινίσουν. Να γίνει διευκρίνηση για το είδος αυτού του test. Να αναφέρεται ξεκάθαρα αν αυτό το test θα είναι Μοριακός έλεγχος( PCR) ή Rapid ρινοφαρυγγικό ή Rapid ρινικό ή σιέλου το λεγόμενο self-test. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι ευαισθησίες μεταξύ αυτών των test, όπως και ο χρόνος που πρέπει να γίνει το καθένα από αυτά για να είναι αξιόπιστο.

Το νέο που εντάσσεται για το προσωπικό στα νέα πρωτόκολλα, είναι η απλή αναφορά σε αυτά για παραμονή του εργαζόμενου στο σπίτι σε περίπτωση επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εδώ δεν υπάρχει διευκρίνηση αν η επαφή αυτή αφορά στενή επαφή ή απλή επαφή ( επαφή υψηλού ή χαμηλού κινδύνου) και ποιος θα την αξιολογήσει αυτή. Επίσης δεν υπάρχει διευκρίνηση για το τι θα ισχύει σε επαφή με κρούσμα, εργαζόμενου ο οποίος θα είναι εμβολιασμένος.

Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και σε χαμηλού κινδύνου επαφή (απλή επαφή ) δεν υπάρχει καραντίνα { Εφαρμογή καραντίνας στις στενές επαφές για 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κατ’ οικον. περιορισμό.} (7)

Επίσης δεν υπάρχει αναφορά σε εργαζόμενο που είναι εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει σε διάστημα 6 μηνών πριν την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Βάση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ η κατηγορία αυτών δεν μπαίνουν καραντίνα

{ – Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός

– Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης} (8)

Σύμφωνα όμως με τα νέα πρωτόκολλα ακόμη και αυτές οι κατηγορίες μένουν καραντίνα στο σπίτι μιας και στο Β4.2 του παραρτήματος Ι των πρωτόκολλων αναγράφεται { επίσης, εφόσον έρθει σε επαφή με κρούσμα οφείλει να μείνει στο σπίτι }. Δηλαδή μπαίνει καραντίνα, που πιθανότατα θα είναι αντίστοιχη με το χρόνο παραμονής(καραντίνας) που εφαρμόζεται και έως τώρα, δηλ. 14 ημέρες από την τελευταία επαφή, αν αυτή η επαφή είναι υψηλού κινδύνου ενώ βάση πρωτοκόλλων ΕΟΔΥ (7)δεν μπαίνει καραντίνα.

Επίσης όσο αφορά το προσωπικό για τη προσέλευση στην εργασία τους στο Β4.5 του παραρτήματος Ι των πρωτοκόλλων γίνετε αναφορά σε διενέργεια ελέγχου με Rapid test. Test σε όλο το προσωπικό από επαγγελματία υγείας ή τον ιατρό εργασίας. Αυτό αυτόματα σημαίνει ρινοφαρυγγικό rapid test ( αυτό είναι το test που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας για μεγαλύτερη αξιοπιστία) και ανάρτηση των αποτελεσμάτων από τον υγειονομικό στο Μητρώο Covid-19. Κάτι που είναι διαφορετικό από τη διαδικασία που ακολουθείτε με τα self-test για τους εργαζόμενους. Και είναι διαφορετικό γιατί το αποτέλεσμα θα φέρει υπογραφή ιατρού και ανάρτηση τουλάχιστον θετικών αποτελεσμάτων και όχι απλή υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή τη περίπτωση όπως καταλαβαίνεται, αν η λήψη και η έκδοση αποτελέσματος γίνετε από υγειονομικό θα αφορά ρινοφαρυγγικό rapid test, μιας και είναι γνωστό ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από τα self-test.

Ένα επίσης μεγάλο ερώτημα σε αυτή τη περίπτωση είναι, το για πιο λόγο να γίνει rapid test σε εργαζόμενο που έχει εμβολιασθεί ή νοσήσει στο διάστημα των προηγούμενων 6 μηνών και δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα συμβατά με νόσο Covid-19. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα στο screening αυτών των πληθυσμών.

Επίσης εδώ ο ιατρός εργασίας υπάρχει μόνο σε μονάδες όπου είναι απαραίτητη η ύπαρξη του(επιχειρήσεις με αριθμό άνω των 50 εργαζομένων) και επιπρόσθετα ακόμη και για αυτές τις επιχειρήσεις παρέχει τις υπηρεσίες του για συγκεκριμένες ώρες κάθε μήνα, οι οποίες προσδιορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Είναι οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους δε μπορεί ένα Ξενοδοχείο να τους χρησιμοποιήσει ως συνεργαζόμενους ιατρούς για Covid-19 περιστατικά σε επισκέπτες, μιας και βάση νομοθεσίας (Νομ.3850/02.06.2010(11) ο Ιατρός Εργασίας:
Παρέχει τις υπηρεσίες του για συγκεκριμένες ώρες κάθε μήνα, οι οποίες προσδιορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης
Οι υπηρεσίες που παρέχει αφορούν μόνο τους εργαζομένους της επιχείρησης και της συνθήκες υγιεινής αυτής.

unsplash photo

Και πάμε τώρα στη περίπτωση που θα υπάρξει επισκέπτης ο οποίος θα παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19.

Χειρισμός ύποπτου κρούσματος COVID-19 από το νέο κορωναϊό (Παράρτημα ΙΙΙ πρωτοκόλλων 2021)

Εάν ένας επισκέπτης πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος COVID-19, μπαίνει σε εφαρμογή το Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Βήμα 1 . Ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του 2021, αρχικά φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για απομόνωση του ασθενή.
Συνιστάται στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή.
Σε ασθενή, που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχα, φτέρνισμα, καταρροή), χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.
Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
Δώστε στο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγεται η είσοδος στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Βήμα 2. Ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου ενημερώνει τον συνεργάτη ιατρό για αξιολόγηση του περιστατικού.
Επί αδυναμίας προσέλευσης ιατρού στο τουριστικό κατάλυμα, ο ασθενής μπορεί να μεταβεί ή να μεταφερθεί με όχημα (με την ενδεικνυόμενη χρήση ΜΑΠ) εάν η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει προς τοπική Μονάδα Υγείας, αφού πρώτα ειδοποιηθεί τηλεφωνικά η Μονάδα αυτή. (9)
Αν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας, παρουσιάζει σοβαρή κλινική εικόνα, διακομίζεται προς την οικεία μονάδα υγείας, ως ύποπτο κρούσμα COVID-19.
Οι επαγγελματίες υγείας, που θα φροντίσουν το ύποπτο κρούσμα, πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια: μάσκα FFP2, αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, γάντια, οφθαλμική προστασία (γυαλιά), προσωπίδα.
Σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα τότε γίνεται λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος από τον ιατρό για αντιγονικό rapid test. Ο ασθενής παραμένει στο δωμάτιο μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.
Κατά την ως άνω αναμονή, αποφεύγεται η είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του καταλύματος συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το πιθανό κρούσμα.

Βήμα2.1 Σε θετικό αποτέλεσμα rapid test.
Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του Ξενοδοχείου ( 2105212054 ή 1135 ) αναφορικά με το ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιο μέχρι τη μεταφορά του στα δωμάτια καραντίνας σε περίπτωση ύπαρξης αυτών στο ξενοδοχείο ή στο Ξενοδοχείο καραντίνας.(9)
Ο ασθενής μεταβαίνει ή μεταφέρεται με όχημα (με την ενδεικνυόμενη χρήση ΜΑΠ) στον ορισμένο χώρο απομόνωσης ή την τοπική Μονάδα Υγείας, αφού πρώτα ειδοποιηθεί τηλεφωνικά η Μονάδα αυτή.
Λογικά και με βάση τη περσινή εμπειρία οι στενές επαφές αυτών θα μεταφέρονται και αυτές στο Ξενοδοχείο καραντίνας χωρίς διενέργεια test.
Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
Πρέπει πάντα να καταγράφονται τα στοιχεία επαφής συγγενικού προσώπου του ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί συναίνεση για ιατρικές επεμβάσεις, αν ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει.
Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.
Μετά την αποχώρηση του ασθενή από το δωμάτιο και τη μετάβαση του στο ξενοδοχείο καραντίνας ή σε νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς ακολουθεί καθαρισμός/απολύμανση του δωματίου βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ. (10)

Βήμα2.2 Σε αρνητικό αποτέλεσμα του rapid test
Αντιμετώπιση του ασθενή από τον συνεργαζόμενο/θεράποντα ιατρό.
Είναι στη κρίση του θεράποντα ιατρού αν θα ζητηθεί επαναληπτικό του αντιγονικού rapid test ή μοριακού PCR σε περίπτωση που υπάρχει ύποπτη κλινική εικόνα ανεξάρτητα του πρώτου αρνητικού αποτελέσματος. { Τα αρνητικά αποτελέσματα ελέγχου να επιβεβαιώνονται με RT-PCR σε περιπτώσεις/δομές υψηλού επιπολασμού. Όταν η δυνατότητα διενέργειας RT-PCR είναι περιορισμένη, να επαναλαμβάνεται η ταχεία δοκιμασία ελέγχου αντιγόνου εντός2-4 ημερών αν το αποτέλεσμα της πρώτης δοκιμασίας ελέγχου αντιγόνου είναι αρνητική.(4)

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε πως δεν είναι μια απλή διαδικασία η εφαρμογή του σχεδίου δράσης από τη στιγμή που θα εμφανισθεί ένα ύποπτο κρούσμα Covid-19 αλλά χρειάζεται άμεση και στοχευμένη κινητοποίηση.

Βέβαια στα Ξενοδοχεία και τα καταλύματα που λειτούργησαν το 2020 ήδη υπάρχει η γνώση της εφαρμογής όλων αυτών

Για ακόμη ένα καλοκαίρι χρειάζεται καλή εκπαίδευση του προσωπικού σε κανόνες υγιεινής και εφαρμογής μέτρων προστασίας, ευλαβική τήρηση των κανόνων απολύμανσης, καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, καθώς και των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως σε αυτά τα νέα πρωτόκολλα είναι η σχεδόν άμεση ανίχνευση του ύποπτου κρούσματος με τη διαδικασία των rapid test, όσο περιθώριο λάθους και να υπάρχει σε σύγκριση με τον μοριακό έλεγχο μέσω της PCR. Σημαντικό γιατί θα απομονωθεί άμεσα το επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν υπάρχει η περίοδος της αναμονής αποτελεσμάτων όπως το 2020. Μαζί με αυτό θα ξεκινήσει άμεσα και η ιχνηλάτηση και απομόνωση των στενών επαφών με αποτέλεσμα και γρηγορότερη διακοπή πιθανής αλυσίδας μεταδόσεως.

Όπως μπορούμε να δούμε λοιπόν δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τα πρωτόκολλα του 2020 όσο αφορά το σχέδιο δράσης που αφορά το ιατρικό κομμάτι. Αυτό που υπάρχει σίγουρα για ακόμη μια φορά είναι κάποιες ασάφειες και δημιουργία αποριών με την ανάγκη ύπαρξης, εκ νέου διευκρινήσεων.

Επίσης υπάρχει και ένα μεγάλο ερωτηματικό. Είναι το ερωτηματικό που δημιουργείται για το ποια θα είναι η διαχείριση των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος μιας και πλέον ένας μεγάλος αριθμός από τους επισκέπτες θα είναι εμβολιασμένοι ή θα έχουν ήδη νοσήσει και αναρρώσει από τη λοίμωξη. Ερωτηματικό που μπαίνει άμεσα μιας και η αναφορά στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση στενών επαφών, που αναγράφεται στο παράρτημα ΙΙΙ των πρωτοκόλλων 2021 (9) οδηγεί σε καραντίνα και της στενής επαφής χωρίς να λαμβάνει υπόψιν αν είναι ή όχι εμβολιασμένος ή αν έχει ήδη αναρρώσει από λοίμωξη ή όχι.

Ελπίζω μόνο να μην δούμε αλλόφρονες επισκέπτες στις reception να φωνάζουν ότι είναι εμβολιασμένοι (τουλάχιστον) και δεν καταλαβαίνουν το λόγο που πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

(*) Ο κ. Σ. Γαλάνης είναι Ιδιώτης Ιατρός Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, MSc Διαχείριση Νοσημάτων Γήρανσης. Εκλέκτορας Π.Ι.Σ για τον Ι.Σ.Κέρκυρας. Ειδικός Γραμματέας ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τη περιφέρεια. Πρώην Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Κέρκυρας. Πιστοποιημένος ιατρός για Covid-19 από W.H.O. Πιστοποιημένος Ιατρός για την AXA ασφαλιστική( Βρετανικό κομμάτι). Favored provider for Corfu from SOS Denmark Insurance. Certified provider for Falk, Gouda Scandinavian insurances.

Βιβλιογραφία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου