Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Το νέο σχέδιο ρύθμισης κορονο-οφειλών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου - capital.gr

Νέο σχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει αφενός την αύξηση των δόσεων (έχει ανακοινωθεί ρύθμιση 24 άτοκων δόσεων η 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5%) αφετέρου την ένταξη και των οφειλών από το φόρο εισοδήματος και πιθανόν από τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων (κατά το πρώτο διάστημα της καραντίνας) σχεδιάζεται εφόσον συναινέσει και η Κομισιόν να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου. Δεν αποκλείεται, να ενταχθούν και οφειλές του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια, οφειλές που έχουν παγώσει από την περίοδο της πρώτης καραντίνας, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ θα ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση οφειλών που θα ξεκινήσει το 2022. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν: Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Συγκεκριμένα, για οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 31/12/2021 θα ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση καθώς και οι οφειλές που δεν ανεστάλησαν και αφορούν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Οι εν λόγω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 72 δόσεων (από 48 που έχει ανακοινωθεί) με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

1. Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά ενοίκια.


Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που υπάγονται στη νέα παράταση προθεσμίας καταβολής και στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

- Σχεδιάζεται η ένταξη του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε συνεννόηση με την Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου