Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Έως και 13 μήνες τα αντισώματα από το εμβόλιο - Μία δόση για όσους νόσησαν

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME
CNN Newsroom

Για την σημασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διάρκεια προστασίας των αντισωμάτων από τη χορήγηση εμβολίου, λέγοντας ότι μια νέα έρευνα στο Στρασβούργο, έδειξε ότι τα αντισώματα μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό μέχρι και 13 μήνες.

Στην έρευνα όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, συμμετείχαν 1309 άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν.

«Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή αντισωμάτων για ένα χρόνο και τη μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου.

Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως όσοι νόσησαν θα χρειαστούν μόνο μία δόση εμβολίου. «Η σύστασή μας είναι μετά από νόσηση, να γίνεται μία δόση εμβολίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε αυτούς που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς, υποστηρίζοντας πως καταρρίπτονται τα επιχειρήματά τους. «Όσοι υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν για πολύ καιρό και ότι δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις, τα επιχειρήματα τους δεν ισχύουν, είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτησης των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός όλων».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διεμήνυσε πως «τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις».

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως στις 21 Μαίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών.

Από την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στους 4 εκατ. 377 χιλιάδες εμβολιασμοί, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, 2 εκατ. 817 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26.8%.

Παράλληλα, 1.615.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 15,4%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους προσέθεσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

1 σχόλιο:

  1. Και πως θα παιρνουν πιστοποιητικο εμβολιασμου αυτοι που νοσησαν και κανουν μονο μια δοση????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή