Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Κορονοϊός - Εμβόλια για παιδιά 12-15 ετών: Το «πράσινο» φως της ΕΜΑ και οι ενστάσεις

copyright: APImages
ethnos.gr

Πώς έχουν αντιδράσει οι ευρωπαϊκές χώρες - Τι θα κάνει η Ελλάδα για τους εμβολιασμούς των παιδιών

Και επίσημα πλέον εμβόλιο της Pfizer/BionTech μπορεί να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο» φως για τη χρήση του. Ωστόσο η συγκεκριμένη έγκριση, που είναι και η πρώτη στην Ευρώπη για χρήση σε παιδιά κάτω των 16 ετών, έχει ήδη απασχολήσει ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το κατά πόσο θα το εντάξουν στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή όχι.

Μάλιστα η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλα Κυριακίδου, αν και καλωσόρισε την γνωμοδότηση του ΕΜΑ, έσπευσε να τονίσει ότι: «Πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, αυτή είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους. Κάθε βήμα που κάνουμε μαζί μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας».

Η Γερμανία πάντως έχει ήδη αποφασίσει και ορίσει την έναρξη των εμβολιασμών στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Με την εγκατάλειψη της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, η οποία έχει ανακοινωθεί για τις 7 Ιουνίου, θα μπορούν πλέον και τα παιδιά από 12 έως 15 ετών να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. Ο εμβολιασμός πάντως θα είναι προαιρετικός και για τα παιδιά, ενώ δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη φοίτησή τους στο σχολείο.

Μαγιορκίνης: Δεν θα αρχίσει σύντομα ο εμβολιασμός στα παιδιά

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν φαίνεται ότι θα εμβολιαστούν σύντομα, καθώς δεν έχουν διαδραματίσει ρόλο στη διασπορά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το θέμα απάντησε: «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός στα παιδιά σύντομα».

ΕΜΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου κορονοϊού

Εν τω μεταξύ σε αντίθεση με όσα έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19 δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για τρίτη, ενισχυτική δόση.

O EMA βρίσκεται σε συνομιλίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες για να επιβεβαιωθεί ότι τρίτη δόση δεν απαιτείται. Για την τελική απόφαση θα χρειαστούν «επιπλέον ενδείξεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ οι συλλογή δεδομένων συνεχίζεται.

Περισσότεροι από 12 διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί των εμβολίων δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχικός εμβολιασμός ίσως προσφέρει προστασία διαρκείας έναντι του αρχικού κορονοϊού και των νέων στελεχών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ορισμένοι από τους ειδικούς αυτούς δήλωσαν ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι προσδοκίες του κοινού καθορίζονται από στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αντί από επιστήμονες, αν και πολλοί συμφωνούν ότι είναι σωστή η πρακτική των εταιρειών να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη τέτοια ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου