Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Σύσταση για εμβολιασμό εγκύων με mRNA εμβόλια - Τι ισχύει για τον θηλασμό

CNN Newsroom

Φωτογραφία αρχείουINTIME NEWS

Στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού κατά την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Είναι αποδεδειγμένο πλέον και από τη βάση δεδομένων, κυρίως από τις ΗΠΑ, ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει και την ίδια την έγκυο, ιδιαίτερα αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, προφυλάσσει και το κύημα, κυρίως από την προωρότητα», πρόσθεσε.

Έτσι, ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου και έχουν ήδη αναπτυχθεί πολύ λεπτομερείς οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό στη σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογίας.

«Βάσει των δεδομένων, ο εμβολιασμός εγκύων συστήνεται να γίνεται με τα εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα των mRNA», σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου.

«Η αντισωματική απάντηση της εγκύου με τον εμβολιασμό δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων. Διότι η εγκυμοσύνη κατά καιρούς θεωρείτο μια κατάσταση όπου μπορούσε να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα από πλευράς ανοσιακής αντίδρασης», είπε.

«Από τον ομφάλιο λώρο και από το μητρικό γάλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η ανοσία μέσω αντισωμάτων. Μέσω αυτών προστατεύεται και το νεογνό» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Είναι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από τη γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη».

«Θηλάζουσες που πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του όποιου εμβολίου», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου