Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Πότε θα καταργηθούν οι μάσκες και τι θα γίνει με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων

Οι απαντήσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου και του Γκίκα Μαγιορκίνη

Στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκαν για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων, αλλά και πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες.

Η κα. Παπαευαγγέλου στη σχετική ερώτηση απάντησε, λέγοντας αρχικά: «Το βασικότερο προνόμιο τους είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους να μην νοσήσουν. Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self test. Πρώτα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν. Γίνονται 10.000 εμβολιασμοί την ημέρα».
Newsbeast.gr

Στη συνέχεια η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας συμπλήρωσε: «Μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω ότι θα αρχίσει η κουβέντα για τα προνόμια των εμβολιασμένων».

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η συζήτηση για τη σταδιακή κατάργηση της μάσκας.

Έκκληση Παπαευαγγέλου σε νέους και στους άνω των 50 να εμβολιαστούν – Στα 9.500 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας εξήγησε πως υπάρχει πτωτική πορεία στη διασπορά του ιού και η ύφεση υπολογίζεται στο 5% όμως υπάρχουν περιοχές οι οποίες προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς.

Ο λόγος της ανησυχίας έγκειται στο γεγονός πως τα κρούσματα στις περιοχές αυτές, αντί να μειωθούν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουν αυξητική τάση. Ειδικότερα Από τα μέσα Απριλίου τα ενεργά κρούσματα έχουν παρουσιάσει μείωση, όμως ο ρυθμός της μείωσης αυτής ανακόπτεται, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 2.000.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία , Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «αποτύπωμα» του Πάσχα. «Η κινητικότητα του Πάσχα και η επανέναρξη των δραστηριοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων με το ρυθμό που θέλαμε» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αυξάνεται λόγω των self test τα οποία κάνουν οι πολίτες.

«Εντυπωσιάζουν ορισμένες περιοχές οι οποίες έχουν υψηλή θετικότητα όπως είναι η Αττική και η Κορινθία» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και υπογράμμισε πως σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν η θετικότητα σε αυτές τις περιοχές ξεπερνά το 7%.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία που παρουσιάζουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όμως και αυτές δεν μειώνονται με την ταχύτητα που θα ήθελαν οι ειδικοί γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να πάνε να εμβολιαστούν αφού τα στοιχεία δείχνουν πως όσοι νοσηλεύονται ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

Φυσικά δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους νέους οι οποίοι αποτελούν τους «οδηγούς της πανδημίας», όπως είπε. «Θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα για να προφυλάξουν τους μεγαλύτερους» τόνισε η κ. Παπαευγγέλου και εξήγησε: «Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου