Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Για δάνεια 20 δισ. ευρώ σε 30.000 projects ετοιμάζονται οι τράπεζες

Του Λεωνίδα Στεργίου - Capital.gr

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια της πανδημίας και, κατά συνέπεια, των περιοριστικών μέτρων δεν αποτέλεσε καταλυτικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανατροπή των σχεδιασμών των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, αναμένεται να τηρηθούν τα αρχικά τους πλάνα για συνολικές χρηματοδοτήσεις 15 έως 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στηρίζοντας κυρίως την πραγματική οικονομία κατά την επανεκκίνηση και χρηματοδοτώντας έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Ήδη, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή εν μέσω lockdown, οι τράπεζες εκταμίευσαν δάνεια σχεδόν 1 δισ. ευρώ προς μεταποίηση, τουρισμό (ξενοδοχεία και εστίαση), εμπόριο και ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές και αγροτικές επιχειρήσεις. Τα δάνεια αυτά αφορούσαν κυρίως σε αναδιάρθρωση χρέους και σε αναγκαία κεφάλαια για την προετοιμασία των κλάδων αυτών εν όψει της επανεκκίνησης, το άνοιγμα της αγοράς και της τουριστικής σεζόν.

Παράλληλα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η αξιολόγηση του πελατολογίου τους και των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμάται ότι επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ θα χρειαστούν υπερδιπλάσια μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δηλαδή με τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 30.000 επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να προσελκύσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που έχουν προγραμματιστεί για το 2021, δηλαδή το ποσό των 15 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισ. ευρώ με παράλληλα προγράμματα, όπως το "Εξοικονομώ” και με πράσινες λύσεις για στεγαστικά δάνεια και για δάνεια αυτοκινήτων.

Έμφαση δίνεται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως στους δυναμικούς κλάδους που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουν δάνεια που τελικό παραλήπτη έχουν ιδιώτες, ωστόσο οι πιστώσεις αυτές χρηματοδοτούν μια συγκεκριμένη επιχειρηματική αλυσίδα που εμπίμπτει στα νέα πλέον τραπεζικά κριτήρια (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση). Για παράδειγμα, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επενδύουν σε προγράμματα όπως το "Εξοικονομώ” και μέσω αυτών θα δημιουργήσουν πρόσθετες δανειακές λύσεις για την απόκτηση, ανέγερση ή επισκευή κατοικιών.

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη λιανική τραπεζική και στην καταναλωτική πίστη, η έμφαση θα δοθεί στις αγορές πράσινων εξοπλισμών και πράσινων/ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η αλλαγή αυτή πρόκειται να επιφέρει ένα νέο μοντέλο στους συνεργαζόμενους κλάδους, όπως αυτών των κατασκευών ενεργειακών κτιρίων, των μελετητικών γραφείων, των εταιρειών λίζινγκ και ασφαλιστικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου