Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Χάθηκαν 9 φοιτητές του ΑΠΘ, η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τους φοιτητές στο μοιραίο τραίνο

Ατέλειωτος θρήνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εννέα φοιτητές του οποίου έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως ανακοίνωσαν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο βιώνει την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του.

Όπως έχει γίνει έως στιγμής γνωστό, οι περισσότεροι επιβαίνοντες του επιβατηγού τραίνου ήταν φοιτητές που επέστρεφαν στο ΑΠΘ μετά από ολιγοήμερες διακοπές. Εννέα από τους φοιτητές του επιβεβαιώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 26 είναι τραυματισμένοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας του.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στο ΑΠΘ βιώνουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του. Θρηνούμε για τους 9 φοιτητές μας που έχασαν τη ζωή τους. Είμαστε δίπλα στους 26 τραυματίες φοιτητές μας.

»Είμαστε όλοι μας συντετριμμένοι. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οδύνη μας και όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

»Καλό παράδεισο στα παιδιά μας. Συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους. Καλή ανάρρωση στους τραυματίες».

«Λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο»

«Η ζωή στο ΑΠΘ “πάγωσε” στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης», αναφέρει σε ξεχωριστή δήλωσή του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. «Ως πατέρας, μα και ως πρύτανης, λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο που συνέβη».

Ο κ. Παπαϊωάννου καλεί «όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να είμαστε δυνατοί, ώστε ενωμένοι να σταθούμε πλάι στις οικογένειες των φοιτητών μας που χάθηκαν. Να σταθούμε πλάι στους συναδέλφους μας καθηγητές που θρηνούν τα παιδιά τους. Να σταθούμε πλάι σε όσους περιμένουν τη σπαραχτική διαδικασία της αναγνώρισης. Να σταθούμε πλάι στους 26 τραυματίες-μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που επιβίωσαν στο φρικτό δυστύχημα, αλλά ποτέ δε θα είναι οι ίδιοι. Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον. Κι ο συλλογικός μας πόνος να γίνει δύναμη που θα στηρίξει τους οικείους των θυμάτων, δύναμη που θα τη χρειαστούν για να μάθουν να ζουν ξανά».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ προσθέτει πως το πανεπιστήμιο «θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο, ηθικά και πρακτικά, τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας». Και τονίζει πως οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που τους έχει καταβάλλει όλους.

Με πληροφορίες από newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου