Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας – Πότε θα κληθούν οι γιατροί

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας – Πότε θα κληθούν οι γιατροί

Ξεκινά έστω και με καθυστέρηση από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας

HR

Ξεκινά το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου μήτρας για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Αν και σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως παραδέχθηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για την συμμετοχή των γιατρών για το πρόγραμμα του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, όπως HPV DNA τεστ, τεστ ΠΑΠ, κολπόσκόπηση και βιοψία, για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών.

Ποια προγράμματα «τρέχουν»

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της υπουργικής απόφασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. πολίτες, 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις κρίσιμες ηλικίες.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο παχέος εντέρου είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Να σημειωθεί εδώ ότι το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να υλοποιήσει δύο προγράμματα, τα οποία αφορούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το ένα είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο δέρματος, που θα ομάδες που ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι

Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου πνεύμονα για καπνιστές κατά κύριο λόγο.

«Με αυτά τα προγράμματα ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας η χώρα μας πλαισιώνει για πρώτη φορά τον τομέα της οργανωμένης πρόληψης και είναι σε θέση να κάνει πράξη το σύνθημα “η πρόληψη σώζει ζωές”. Μας ενδιαφέρει πλέον να αρχίσουμε στην πατρίδα μας να διεκδικούμε και ως πολίτες και ως θεσμικοί λειτουργοί αυτό που είναι πραγματικότητα στα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ και διεθνώς: δεν μας ενδιαφέρει απλώς να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, αλλά να έχουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής».

6 σχόλια:

  1. Όλα καλά …τα δωρεάν και προληπτικά !Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο γιατρός εκτός και από λειτουργός θα πρέπει και από κάποιον να πληρωθεί !Αν αμοίβεται από το κράτος -Εοπυυ τότε τα πράγματα είναι τραγικά!!
    Όταν θα γίνει πρόβλημα η μεγάλη φυγή των νέων γιατρών λόγω της τακτικής αυτής του δωρεάν γιατρού τότε θα είναι αργά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψαχνει οπως παντα κοροιδα για τζαμπα εξετασεις .Ουδεις σοβαρος θα πρεπει να ασχοληθει .Ας υλοποιηθει το προγραμμα στα νοσοκομεια και τις λοιπες κρατικες δομες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ.ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ.ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ??ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ CLAE BACK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλητεία του clawback καλα κρατεί!!!!!Συν rebate κ τοσα αλλα!!!!ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΝΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ !!! ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΙΩΘΕΙ ?? !!!Γιατι κ ΩΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ???Πρεπει να τελειωσει ΤΩΡΑ αυτη η παρωδία ……ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ.!!!!ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ κ Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΘΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ !!! ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ????

      Διαγραφή
  4. Η πρόληψη σώζει ζωές ......, το θυμηθήκαμε προεκλογικά διότι βλέπουμε έντρομοι πως αφού καταφέραμε το αδιανόητο, να τρακάρουν δύο τραίνα σε.....διπλή γραμμή (ενώ ποτέ ως τώρα δεν είχαν τρακάρει ούτε,.....σε μονή!) ......, βλέπουμε ότι θα συντριβούμε στις εκλογές......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με ξενο πορτοφολι ταζεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή