Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Απεργούν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία για την τραγωδία στα Τέμπη

Οι Ομοσπονδίες καλούν τα μέλη τους και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πιέσεις να μην συμμετάσχουν, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ.
IATRONET

Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη.

"Δεν πρόκειται για 'τραγικό ανθρώπινο λάθος' ούτε για 'ελληνική ιδιαιτερότητα' η μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο", αναφέρεται από την ΟΕΝΓΕ. Επισημαίνεται, δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

"Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους - όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην Παιδεία, στην Υγεία, στις μεταφορές, παντού", τονίζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί τα μέλη της να μετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

"Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων", σημειώνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της, συμμετέχει και στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική και πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Να συμμετάσχουν στην απεργία καλεί τα μέλη του και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, με κύρια αιτήματα την απόδοση των πραγματικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών και τον τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών.

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, το Σωματείο εργαζομένων στον ΕΟΔΥ καταγγέλλει προσπάθεια της εργοδοσίας του Οργανισμού να μην μετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), με απειλές πως θα δηλωθούν ως αδικαιολογήτων απόντες.

"Αποτελεί τεράστιο θράσος πάνω στους 56 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, να απειλουνται οι συνάδελφοι με τέτοιο τρόπο", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

"Ο Οργανισμός που κοπτεται για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας ουδέποτε έκανε συνάντηση για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας ως οφείλει. Φροντίζει βέβαια να εφαρμόσει άλλες πλευρές της νομοθεσίας όπως το να μας σέρνει στα δικαστήρια όταν απεργούμε, να μην δέχεται καν η διοίκηση να ακούσει τα αιτήματα μας, να βάζει διμοιρίες να φιλάνε τα γραφεία του οργανισμού όταν διαμαρτυρόμαστε στην εισοδο του και να πριμοδοτεί το εργοδοτικό σωματεία των μονίμων υπαλλήλων που ψευδεπίγραφα χρησιμοποιεί σε ανακοινώσεις το όνομα μας.

Παράλληλα, ξέρει να καλεί σε απολογίες συναδέλφους για μια ημέρα απουσίας και να επιβάλει σκληρές πειθαρχικές ποινές οχυρωμένος πίσω από τον εσωτερικό κανονισμό του που τον καθιστά μειτε δημόσιο μείτε ιδιωτικό φορέα, αλλά ένα υβριδικό κατασκεύασμα κατά το δοκούν της κάθε κυβέρνησης".

6 σχόλια:

  1. Ποιος ειναι ο λογος της απεργιας ? Ζητω ο Σταλιν !Ζητω η Λαικη Δημοκρατια της Ελλαδας !Ζητω το κωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βλέπεις λόγο ούτε εθνικό ούτε αμιγώς υγειονομικό γαλάζιε χαφιεδακο 6.29?

      Διαγραφή
  2. Τι σχέση έχει ο Στάλιν με τα Τέμπη στοκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι λογοι της απεργιας ειναι η κομματικη εκμεταλλευση της τραγωδιας απο τους συνηθεις υποπτους και τιποτε αλλο .Οπως συνηθως βεβαια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι λόγοι της απεργίας είναι ότι πρέπει να πάρουν δρόμο οι καταστροφείς των Τεμπών/ΕΣΥ/ιδιωτών ιατρών......

      Διαγραφή