Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Τέμπη -Γιατρός στο ΓΝ Λάρισας: Δεν εφημέρευε, έτρεξαν όλοι να βοηθήσουν -Ειδικευόμενοι, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς

Συγκλονιστική περιγραφή γιατρού από το ΓΝ Λάρισας για τις πρώτες στιγμές της άφιξης τραυματιών και θυμάτων από τα Τέμπη / Φωτογραφία: Intime

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας εκ των γιατρών που βρίσκονταν στην έκτακτη εφημερία του ΓΝ Λάρισας μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Αλέξανδρος Κουλουκτσής, αναφέρθηκε στις δραματικές πρώτες ώρες μετά το άκουσμα της είδησης της σύγκρουσης των τρένων.

Ο Αλ. Κουλουκτσής, ο οποίος είναι και εν ενεργεία παίκτης του πόλο στον ΝΟ Λάρισας, μίλησε στο aquafeed24.com για τα όσα βίωσε το πρώτο 24ωρο στο νοσοκομείο, αλλά και τις στιγμές αγωνίας των οικογενειών που αναζητούσαν τους συγγενείς τους.

«Ήταν δώδεκα παρά τέταρτο εκείνο το βράδυ, εγώ ετοιμαζόμουν για τις τελευταίες μικροδουλειές της κλινικής (Ορθοπαιδική), όταν λίγο πριν ξαπλώσω με παίρνει τηλέφωνο ο διευθυντής της παθολογικής λέγοντας μου να ενημερώσω τον διευθυντή μου για ένα δυστύχημα και να είμαστε σε επιφυλακή για ό,τι προκύψει. Το Νοσοκομείο μας, δεν εφημέρευε εκείνη τη μέρα. Ενημέρωσα τον διευθυντή και μου λέει ανοίγει η εφημερία, φέρε μέσα όποιον μπορείς από τους υπόλοιπους ειδικευόμενους. Τα παιδιά ήρθαν ΟΛΑ, όπως ήρθαν και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τα σπίτια τους, το ίδιο οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορείς» είπε αρχικά.

«Τα πρώτα ασθενοφόρα φάνηκαν μίση ώρα αργότερα, περίπου στις 12:30. Ερχόταν το ένα πίσω από το άλλο. Κατά κύριο λόγο νέοι από 20 έως 30 ετών. Επειδή δεν ξέραμε τι μπορεί να έχουν τους κόβαμε σε όλους τα ρούχα. Για να αποκαλυφθούν τυχόν κατάγματα, κακώσεις ή εγκαύματα και γενικά προσπαθούσαμε να κάνουμε όσο καλύτερο damage control γινόταν. Μπήκαν σχεδόν όλοι εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Άλλοι για δύσπνοια, άλλοι γιατί έπρεπε να χειρουργηθούν για τα κατάγματά τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένας έχασε την όραση του, ενώ άλλοι για παρακολούθηση. Δύο νέοι άνθρωποι ήταν πιο άτυχοι, τους έφεραν βαριά τραυματισμένους και χειρουργήθηκαν μετά από λίγη ώρα από νευροχειρουργούς».

O γιατρός του ΓΝ Λάρισας, Αλ. Κουλουκτσής

«Μας είπαν ότι είχαν μείνει αποκαϊδια, κάποιοι ίσως δεν βρεθούν ποτέ»

Στη συνέχεια ο γιατρός του ΓΝΛ, αναφέρθηκε στα όσα συγκλονιστικά αντίκρισαν με την άφιξη των ασθενοφόρων.

«Αφού μπήκε μια σειρά χάρη στην πρωτοφανή κινητοποίηση των συναδέλφων, από τις 02:00 έως τις 03:00 και μετά συνέχιζαν να έρχονται ασθενοφόρα, αλλά βουβά, με σειρήνες σβηστές… Είχαν στοιβαγμένους τους νεκρούς, δύο δύο, σε κάθε ασθενοφόρο, σε νεκροσακούλες. Βοήθησαν με τους συναδέλφους να ξεφορτώσουμε γρήγορα τα πρώτα ασθενοφόρα, διότι έρχονταν κι άλλα συνεχώς και έκλεινε ο δρόμος μπροστά από το Νοσοκομείο. Μάλιστα, σε ένα από αυτά μια σακούλα ήταν μισάνοιχτη, δεν έκλεινε ήταν γεμάτη ανθρώπινα μέλη, δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις αν υπάρχει ολόκληρος άνθρωπος μέσα.»

Ο κ. Κουλουκτσής, στη συνέχεια, περιέγραψε την αγωνία που έβλεπε στα πρόσωπα των συγγενών που περίμεναν να μάθουν για την τύχη των ανθρώπων τους.

«Αφού τελειώσαμε με αυτό, προετοιμάσαμε τους ασθενείς που είχαμε για χειρουργείο. Ηταν ήδη 5 το πρωί. Αρχίσαμε να χειρουργούμε άμεσα, πρωί πρωί, τους ανθρώπους μέχρι το επόμενο απόγευμα. Φεύγοντας από το νοσοκομείο παρατήρησα πως ήδη είχαν μαζέψει στο αμφιθέατρο τους συγγενείς κι άρχισαν να τους ανακοινώνουν ονόματα. Αυτό ήταν το δραματικότερο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και σήμερα εφόσον βγήκαν και τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ DNA. Τις σορούς τις έχουν σε δυο φορτηγά ψυγεία μέσα στο νοσοκομείο μιας και δεν χωρούσαν στο νεκροτομείο. Μίλησα με τον Γιάννη Παπαγιαννάκη που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο κι απεγκλώβιζε για το αν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι άλλο, μου απάντησε μόνο αποκαΐδια και ίσως κάποιοι δεν βρεθούν ποτέ».

https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου