Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Νέος Χάρτης Υγείας στο ΕΣΥ έρχεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση – Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία


 


Νέος Χάρτης Υγείας στο ΕΣΥ έρχεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση – Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία

Τι αλλαγές θα φέρει στα νοσοκομεία και γενικότερα στις Μονάδες Υγείας ο νέος Χάρτης Υγείας

 Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ, ο νέος Χάρτης Υγείας ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί μετά τις κάλπες.

Άλλωστε όλα τα κόμματα παραδέχονται ότι το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία απαιτούν ριζικές αλλαγές, αλλά ανάλογα την ιδεολογική προσέγγιση θα γίνουν και οι τροποποιήσεις στο σύστημα υγείας.

Ο νέος Χάρτης Υγείας πάντως που ετοιμαζόταν από το υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό, είναι ήδη έτοιμος, λένε πηγές του HealthReport.gr.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία λεπτομερή καταγραφή όλων των δομών και του προσωπικού στις Μονάδες Υγείας, πάνω στην οποία σχεδιάζονται οι αλλαγές.

Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Xάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Η προσέγγιση πάντως που ακολουθείται από τη νυν κυβέρνηση είναι ότι οι δομές θα πρέπει να εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν πράγματι δομές που πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα ή να συγχωνευτούν.

Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος Χάρτης Υγείας

Η κυβέρνηση με τον νέο Χάρτη Υγείας θα ανασχεδιάσει το σύμπλεγμα νοσοκομείων παρότι στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Βασικά κριτήρια θα αποτελέσουν:

-οι παρεχόμενες υπηρεσίες κι αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.

Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο από τα δύο.

-Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.

-Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.

-Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στον νομικό χαρακτήρα των νοσοκομείων με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ήδη η πρώτη κίνηση έγινε με το Παίδων Αγία Σοφία όπου το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων έγινε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ.

Η κυβέρνηση άλλωστε έχει προαναγγείλει ότι σταδιακά όλα τα Νοσοκομεία θα γίνουν ΝΠΙΔ ενώ το νέο σύστημα θα ξεκινήσει πιλοτικά από 3-4 νοσοκομεία κάποια από τα οποία θα είναι της Θεσσαλονίκης.

-Με τον νέο Χάρτη Υγείας όμως σχεδιάζονται αλλαγές και στην χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Στα πλάνα είναι να μην υπάρχει μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται και από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Η σχετική προσπάθεια αναμένεται να ξεκινήσει από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης πιλοτικά.

2 σχόλια:

  1. Δεν πρόκειται να είναι ο ίδιος χάρτης με οποιαδήποτε κυβέρνηση πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κακώσ βιάζονται να σχεδιάσουν το χάρτη. Αν περιμένουν ένα με δύο χρόνια ο χάρτης θα μειωθεί κατά πολύ γιατί τα νησιά του Αιγαίου θα ανήκουν στην Τουρκία άρα λιγότερα Νοσοκομεία και λιγότερα χρήματα πεταμένα για την Υγεία. Μα τίποτα δεν σκέφτονται πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή