Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Υπουργείο Υγείας: «Παγώνουν» προσλήψεις και μετακινήσεις σε νοσοκομεία και φορείς Υγείας με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Υπουργείο Υγείας: «Παγώνουν» προσλήψεις και μετακινήσεις σε νοσοκομεία και φορείς Υγείας με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Μπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας για μετακινήσεις, μετατάξεις και προσλήψεις λόγω εκλογών

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

«Παγώνουν» άμεσα οι προσλήψεις και οι μετακινήσεις και μετατάξεις σε νοσοκομεία και φορείς υγείας από το υπουργείο Υγείας, μόλις επισήμως προκηρυχθούν εκλογές. Οι εκλογές που αναμένεται να γίνουν στις 21 Μαΐου όπως ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, δεν θα επιτρέψουν πλέον τη συνέχιση της διαδικασίας από το υπουργείο Υγείας για προσλήψεις αλλά και μετατάξεις όπως και μετακινήσεις εργαζομένων από τον έναν φορέα στον άλλον.

Γι’ αυτό άλλωστε και το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας δεχόταν «βροχή» από αιτήματα από πολιτικούς παράγοντες και επικεφαλής των φορέων, προκειμένου να προχωρήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από τις μονάδες υγείας. Οι ίδιες πιέσεις ασκούνταν – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – και για την πρόσληψη προσωπικού λίγο πριν τις εκλογές.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα τελευταία προεκλογικά ρουσφέτια που ζητούνται από το υπουργείο Υγείας αλλά και από όλους τους αρμόδιους, καθώς μόλις προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές, οποιαδήποτε μεταβολή ή πρόσληψη προσωπικού δεν μπορεί να γίνει.

Άλλωστε ο νόμος αλλά και οι σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπουν ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε πρόσληψη ή μεταβολή εργασιακού καθεστώτος για εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον νόμο που διέπει τη Δημόσια Διοίκηση: «κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης κατά το αρ.37 του Συντάγματος, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του Δημόσιου Τομέα».

Νόμος τον οποίο γνωρίζουν καλά οι βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες που κατά δεκάδες τηλεφωνούσαν στο υπουργείο Υγείας τις τελευταίες εβδομάδες, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν μετακινήσεις προσωπικού από τη μία Μονάδα Υγείας σε άλλη, πρόσληψη επικουρικού προσωπικού αλλά και αλλαγή θέσης.

Παγώνουν και οι προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ όμως η επίσημη ανακοίνωση των εκλογών αναμένεται να «παγώσει» και τις προσλήψεις που έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Υγείας και αφορούν σε 854 μόνιμες θέσεις γιατρών και οδοντιάτρων στο ΕΣΥ.

Παρότι θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων, η εκλογική διαδικασία θα τις καθυστερήσει δεόντως όπως προβλέπεται και από τον σχετικό νόμο.

Πρόκειται για θέσεις που κατανέμονται στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και αφορούν θέσεις επί θητεία.

Στη συνέχεια οι Υγειονομικές Περιφέρειες και μετά τα νοσοκομεία θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των θέσεων ανά Μονάδα Υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η προκήρυξη για τις 854 θέσεις από το υπουργείο Υγείας εκδόθηκε λίγο πριν την ανακοίνωση των εκλογών, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα έπρεπε η διαδικασία ήδη να υλοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου