Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

«Σπάει» στα δύο το αγροτικό των νέων γιατρών


115 νέοι επιστήμονες θα κάνουν έξι μήνες σε νοσοκομεία για να αποκτούν εμπειρία n Στόχος είναι η καλύτερη προετοιμασία ώστε όταν αναλάβουν καθήκοντα να έχουν αποκτήσει εμπειρία στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

«Σπάει» στα δύο το αγροτικό των νέων γιατρών, καθώς το επόμενο διάστημα ανοίγουν οι πλατφόρμες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας προσκαλώντας 115 νέους επιστήμονες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση.

Στόχος είναι η καλύτερη προετοιμασία των επιστημόνων με την εξάμηνη συμμετοχή τους στην «πρώτη γραμμή», ώστε όταν αναλάβουν καθήκοντα στην υπηρεσία υπαίθρου (για άλλους έξι μήνες) να έχουν αποκτήσει εμπειρία στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Η απόφαση αυτή, που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια και φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα – η οποία σημειωτέον προωθούσTης Μάρθας ε το πρόγραμμα αυτό από την περίοδο που ήταν πρόεδρος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) -, δίνει το πράσινο φως στις ΥΠΕ να ξεκινήσουν αμέσως την αναζήτηση υποψηφίων.

Εντούτοις και σύμφωνα με πηγές από την οδό Αριστοτέλους, στην πρώτη, πιλοτική φάση του προγράμματος η συμμετοχή είναι προαιρετική. Στην περίπτωση δε, που η ζήτηση υπερκαλύπτει τις προβλεπόμενες θέσεις, τότε θα γίνει κλήρωση για την επιλογή των υποψηφίων.

Οπως υπογραμμίζεται στην απόφαση θα συμμετάσχουν 115 γιατροί, οι οποίοι θα τοποθετηθούν για έξι μήνες σε 23 νοσηλευτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο στο αγροτικό. Υπενθυμίζεται ότι έως και σήμερα η διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου είναι 12 μήνες.

Τα νοσοκομεία

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Γ. Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Τζάνειο, Θριάσιο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων», Αττικόν, Γ. Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, «Αγιος Ανδρέας» Πάτρας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Κατά την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος της Προκαταρκτικής Κλινικής Ασκησης έξι μηνών, οι νέοι γιατροί θα απορροφηθούν σε κλινικές του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων. Επιπλέον, θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που προσομοιάζουν με αυτές του ειδικευόμενου ιατρού και η άσκησή τους θα περιλαμβάνει περιφορά στα εξής τμήματα: Παθολογικός Τομέας: τέσσερις μήνες και Χειρουργικός Τομέας: δύο μήνες, εκ των οποίων ο ένας θα υπηρετείται στο Ακτινολογικό Τμήμα.

Στόχος του προγράμματος, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια απόφαση, είναι «η άσκηση της ιατρικής σε πραγματικές συνθήκες υπό επίβλεψη και η ανάπτυξη επαγγελματικών χαρακτηριστικών όπως για παράδειγμα αυτονομία, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και επαγγελματική συμπεριφορά». Ετσι, αφού ολοκληρωθεί η «πρακτική» αυτή, θα είναι μεταξύ άλλων πιο έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα στην υπηρεσία υπαίθρου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευσή τους θα είναι – σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση – σε πραγματικές συνθήκες με τον νέο ιατρό που συμμετέχει να έχει μέρος της ευθύνης διαχείρισης του ασθενούς. Ειδικότερα «ο εν λόγω ιατρός θα συμμετάσχει στο πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας του τμήματος στο οποίο είναι τοποθετημένος, στις εφημερίες, στα επείγοντα, στην υποδοχή της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς και στα Εξωτερικά Ιατρεία αυτών. Ειδικότερα ο εν λόγω ιατρός θα οφείλει να βρίσκεται σε πέντε εφημερίες εκ των επτά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής του που σημειώνεται πως θα είναι έμμισθη.

Με πιστοποίηση

Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η υλοποίηση της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης θα πιστοποιείται με τη χρήση του Βιβλιαρίου Εκπαίδευσης (Logbook), στο οποίο θα περιλαμβάνεται η θεματολογία θεωρητική και πρακτική. Τα δεδομένα δε, που θα αναγράφονται σε αυτό, θα αποτελούν πυξίδα για την εκτίμηση των κλινικών ικανοτήτων και των πρακτικών δεξιοτήτων των ασκουμένων από τον επιβλέποντα εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πάντως ότι η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο και στους φοιτητές των ιατρικών σχολών, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων μέσα στο σύστημα Υγείας, αλλά και για ένα «τέχνασμα» ώστε να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων.

6 σχόλια:

  1. Αν δεν έχεις γιατρούς στα νοσοκομεία βάζεις τους λαντζέρηδες να σου κάνουν τη δουλειά.Το χειρότερο είναι ότι υπόσχονται και εκπαίδευση.Εδώ δεν ασχολούνται στα περισσότερα νοσοκομεία με τους ειδικευόμενους θα ασχοληθούν με τους αγροτικούς ; Και αν έχεις κάνει ένα η δύο χρόνια ειδικότητα παθολογίας η χειρουργικής στα πλαίσια της βασικής σου ειδικότητας πχ γαστρεντερολογία,καρδιολογίας,ουρολογίας κλπ θα πας πάλι για λάντζα;ΓΕΛΟΙΟΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνος στόχος των αλιτηριων του υπυγ να βρουν λαντζερηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τα δικά μας παιδιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θελουν τζαμπα σκλαβακια στη γαλερα των νοσοκομειων .Να εργασθουν οπως προβλεπεται οι επιμελητες και διευθυντες και να συμμετεχουν ενεργα στις εφημεριες και να μην ασχολουνται μονο με τα πελατακια τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυπρος,7000 πρωτος μισθος χωρις εφημεριες,αντε γεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε σαν ταξικούς εχθρούς τους γιατρούς η ΝΔ τους βλέπει σαν άβουλα δουλικά !!Φίλτατοι ….έρχεται μεγάλος κόλαφος !!!συνεχίστε ….!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή